Vergelijk 2.225.586 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

HTC U11 review

Reviews HTC U11 review
Door ,

De HTC U11 ligt sinds begin juni in ons land in de schappen. Wij mochten met het nieuwste vlaggenschip van HTC spelen. In onze testperiode hebben we hem flink aan de tand gevoeld. Benieuwd hoe hij uit onze test kwam? Lees dan de onderstaande review.

HTC heeft een aantal niet al te beste jaren achter zich. In 2016 probeerde fabrikant dit van zich te schudden door de HTC 10 te lanceren. Op papier was het een degelijk vlaggenschip die zich met de grote jongens kon meten. De perceptie was echter heel anders en consumenten besteedden weinig aandacht aan het toestel. In een poging om de financiële schade te beperken tot een minimum, lanceerde HTC een budgetvariant van het vlaggenschip: de HTC 10 Evo. Ondanks zijn scherpere prijskaartje en enkele kleine upgrades sloeg ook dit toestel niet aan. Het streven om het roer om te gooien mislukte.

HTC laat het er echter niet bij zitten. Begin dit jaar onthulde de fabrikant een geheel nieuwe high-end smartphonelijn, bestaande uit twee vlaggenschepen: de HTC U Play en HTC U Ultra. De eerste is het instapmodel, de tweede het paradepaardje. De laatstgenoemde komt met allerlei toeters en bellen als tweede scherm, BoomSound, USonic en Edge Companion. Ondanks de hoge verwachtingen kreeg het toestel een lauw ontvangst van recensenten. Zo had hij verouderde specificaties onder de kap, bood het tweede scherm weinig meerwaarde en wist Sense Companion zich onvoldoende van andere digitale assistenten te onderscheiden.

Met de HTC U11 doet HTC een vierde poging in een jaar tijd om het tij te keren. Slaagt HTC ditmaal er wel in om haar vlaggenschip aan de man te brengen? Of gaat hij net zo roemloos ten onder als zijn voorgangers? En hoe verhoudt hij zich tot de concurrentie? Hebben zij er met de HTC U11 een geduchte tegenstander bij of niet? In deze review staan we uitgebreid bij alle belangrijke aspecten van het vlaggenschip. Ga er dus maar goed voor zitten.

Design

De HTC U11 heeft een opvallend uiterlijk. Toen we het deksel van de verpakking optilden en het plastic verwijderden waarin het toestel was ingepakt, keken we gefascineerd naar de glimmende en spiegelende achterkant. De reflecterende backpanel is een oogappeltje. We durfden hem bijna niet aan te raken, omdat we bang waren de achterkant te bevuilen. En inderdaad, bij de minste of geringste aanraking verschijnen er vingerafdrukken op het eens zo glanzende achterpaneel. Om ervoor te zorgen dat de HTC U11 zo veel mogelijk zijn glans behoudt, heeft HTC een doorzichtige beschermhoes of Clear Case toegevoegd aan het pakket. De achterkant blijft weliswaar een stuk schoner, maar het harde plastic van de hoes verpest enigszins de premium ervaring als je hem beetpakt. Het is in feite kiezen tussen twee kwaden.

HTC U11

Om de HTC U11 zijn glimmende en spiegelachtige effect te geven, heeft HTC een nieuw productieproces ontwikkeld. Daarbij worden meerdere dunne lagen met edelmineralen boven op elkaar gelegd. Deze mineralen zorgen ervoor dat het licht dat op de backpanel valt wordt gebroken en op een unieke manier wordt gereflecteerd. Daardoor schittert ieder exemplaar net even anders dan de ander. Als je het toestel draait zie je dat schittereffect het best. De marketingmedewerkers van HTC hebben dit productieproces een aparte naam gegeven: Optical Spectrum Hybrid Deposition. De naamgeving van dit proces verdient misschien nog enige aandacht, de wijze waarop HTC onze aandacht weet te trekken zeker niet.

Net als veel concurrerende vlaggenschepen heeft HTC een combinatie van metaal en glas gebruikt om de HTC U11 vorm te geven. Het frame is gemaakt van aluminium, de voor- en achterkant van 3D Glass. Dat geeft hem zijn symmetrische vormgeving. Als je de camera even wegdenkt en het vlaggenschip van de zijkant bekijkt, dan lijken de onder- en bovenkant als twee druppels water op elkaar. Geen gebogen achterpaneel met plat scherm, maar twee gelijkgekromde zijden.

Het glazen paneel aan de achterkant komt met enkele nadelen. De eerste noemden we net al even kort: het is een magneet voor vingerafdrukken. En dat is jammer voor zijn glimmende jasje. Tweede minpuntje is dat het toestel erg glad is. Als je even niet oplet glijdt het toestel zomaar weg als de ondergrond niet helemaal egaal is. In onze testperiode overkwam ons dit meer dan eens. Tot slot is hij een stuk kwetsbaarder tegen krassen en stoten in vergelijking met smartphones met aluminium body. Als je hem er ongeluk laat vallen of hij te strak in je broek zit als je gaat zitten, dan is het glas het eerste dat sneuvelt. Vanuit esthetisch oogpunt ziet de HTC U11 er prachtig uit, maar vanuit praktisch oogpunt is hij kwetsbaar.

Kijken we naar de voorkant, dan zien we een groot verschil met concurrerende vlaggenschepen. In de eerste maanden van het jaar hebben we meerdere smartphones met randloze schermen voorbij zien komen. De Samsung Galaxy S8 en LG G6 zijn de bekendste met zo’n ‘bezel less’ scherm of ‘edge-to-edge’ display. De makers zijn daar zo trots op dat ze de schermen een eigen naam hebben gegeven. Samsung noemt dit het Infinity Display, LG houdt het bij FullVision Display. De HTC U11 heeft alleen aan de linker- en rechterkant van het scherm dunne randen. Onder en boven heeft het bedrijf nog flink wat ruimte overgelaten voor de speaker, camera en Home-knop. Deze laatste is geen fysieke knop die je kunt indrukken, maar een die met kleine trillingen of haptische feedback werkt. Links en rechts van de thuisknop vinden we Vorige-knop en Recent App Switcher als oplichtende capacitieve knoppen.

HTC U11

Als je rondom de HTC U11 kijkt, zien je nergens een koptelefoonaansluiting. Om toch naar je favoriete muziek te kunnen luisteren, heeft HTC een USB-C naar 3.5mm audio jack adapter bedacht. Hier kun je je oude, vertrouwde headset op aansluiten. Je kunt ook de USonic oordopjes van HTC gebruiken. In de paragraaf ‘Audio’ staan we nog uitvoering stil bij de geluidskwaliteit en -ervaring van de HTC U11 en HTC’s oordopjes.

De simkaartlade vinden we aan de bovenkant. Aan de rechterkant zijn de volumeknoppen en aan/uitschakelaar geplaatst. Onderop vinden we de USB-C aansluiting, een speaker en een microfoon. Als je goed zoekt, vind je vier microfoons. Waarom HTC voor zo veel microfoons heeft gekozen, lees je verderop in deze review. Achterop vinden we alleen het logo, de 12-megapixelcamera en dubbele led-flitsers. De antennebanden zijn subtiel in de onder-, boven- en zijkanten verwerkt.

De grootste verandering ten opzichte van zijn voorganger is echter niet zichtbaar voor het blote oog. Dat is namelijk zijn IP67 certificering. Dat betekent dus dat je je geen zorgen hoeft te maken als je per ongeluk een glas water over de telefoon stoot, of hem in een bak met water laat vallen. HTC waarschuwt wel in de kleine letters dat vocht- en waterschade ‘mogelijk niet onder de garantie valt’. Door slijtage neemt namelijk na verloop van tijd de waterbestendigheid van het toestel af. Tegelijkertijd vermeldt de fabrikant dat je de HTC U11 een half uur lang in zoetwater kunt onderdompelen bij een diepte van 1 meter. Hetzelfde advies zagen we ook bij de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Het is duidelijk dat HTC zich probeert in te dekken, maar het blijft verwarrend: je koopt een waterdichte telefoon, maar bij eventuele waterschade trek je aan het kortste eind. Het komt er eigenlijk min of meer op neer dat je het vlaggenschip beter niet onder water kunt dompelen, laat staan onder water gebruiken.

HTC U11

Beeldscherm

Het scherm heeft een beelddiagonaal van 5,5 inch. Daarmee is het scherm van de HTC U11 een fractie kleiner dan zijn voorganger, de HTC U Ultra. De resolutie is eveneens identiek, namelijk 2560 bij 1440 pixels. Door het kleinere scherm is de pixeldichtheid iets hoger: deze bedraagt 534 ppi.

Samsung en enkele andere fabrikanten gebruiken al jaren AMOLED-schermen. HTC houdt daarentegen vast aan het Super LCD5 display. Dit betekent dat het scherm geen luchtlaag heeft tussen het glas aan de buitenkant en het touchscreen eronder. Daardoor heb je minder last van reflectie van het zonlicht en kun je het scherm dus beter lezen als het zonnetje schijnt. Ook verbruikt dit schermtype minder energie dan traditionele LCD-schermen.

Is dat erg dat de HTC U11 geen AMOLED-display gebruikt? Niet per definitie. De maximale schermhelderheid is dusdanig hoog dat je prima het scherm kunt aflezen in het zonnetje. Ook de wit- en zwartwaarden, kleurweergave en contrasten zijn dik in orde. De meesten hebben waarschijnlijk niet in de gaten dat ze een telefoon vasthouden zonder AMOLED-scherm. Maar als je goed naar de kleuren kijkt, zie je enkele verschillen. Rood ziet er prachtig verzadigd uit, maar groen springt nou niet bepaald van het scherm af. Ook lijkt de kleurweergave enigszins af te wijken, maar dat is ook niet vreemd gezien het feit dat HTC geen AMOLED-techniek gebruikt.

Al met al heeft de HTC U11 een prima scherm, maar kan zich niet meten met bijvoorbeeld de iPhone 7 of Samsung Galaxy S8. Op dat vlak moet het vlaggenschip van HTC zijn meerdere erkennen in zijn concurrenten. Door de dikke randen rondom het scherm lijkt het toestel ook een stuk kleiner in vergelijking met toestellen als de Galaxy S8 en LG G6. Daar valt dus nog een wereld te winnen voor HTC.

HTC U11

Hardware

Dan is het de hoogste tijd om eens een kijkje onder de motorkap te nemen. Daarbij behandelen we in deze paragraaf niet alle aspecten. De accu, audio en camera behandelen we afzonderlijk. De HTC U11 wordt geleverd met de allernieuwste en krachtigste processor van Qualcomm op dit moment: de Snapdragon 835. Deze 64-bits octa-core processor kan snelheden tot wel 2,45 GHz halen. Dat is ongekend veel rekenkracht voor een smartphone: sommige laptops hebben niet eens zo’n snelle processor.

Alsof een rappe chipset nog niet genoeg is: de processor wordt bijgestaan door de Adreno 540 GPU en 4 GB werkgeheugen. Daar bovenop krijg je van HTC maar liefst 64 GB intern geheugen. Lang niet alle vlaggenschepen die vandaag de dag verschijnen hebben zo veel geheugen onder de kap. Mocht dit desondanks nog niet genoeg zijn, dan is extra opslagcapaciteit binnen handbereik. Je hoeft hiervoor alleen maar een microSD-kaart te kopen. Hiermee kun je het geheugen uitbreiden tot 256 GB. Als je genoeg hebt aan de standaard hoeveelheid geheugen, dan kun je eventueel een tweede simkaart in het vlaggenschip kwijt.

Of je nou schakelt tussen verschillende applicaties, grafisch veeleisende games speelt, muziek streamt, je favoriete serie bekijkt op Netflix, op je gemak op internet surft of een e-mail opstelt: geen enkele taak is te zwaar voor de HTC U11. Het besturingssysteem draait soepel en zonder ook maar één hapering. De onderstaande screenshots laten de resultaten van Geekbench 4 en AnTuTu zien. Ze liegen er niet om: de HTC U11 neemt geen gas terug en blaast de concurrentie omver.

HTC U11 benchmarkscore Geekbench 4 HTC U11 benchmarkscore Geekbench 4 HTC U11 benchmarkscore Geekbench 4 HTC U11 benchmarkscore AnTuTu

In aanloop naar de presentatie hoorden we geruchten over een drukgevoelige zijkant. Bij de presentatie van het vlaggenschip onthulde HTC de naam van deze feature: Edge Sense. HTC noemt dit ‘een compleet nieuwe vorm van interactie met je telefoon’. We moeten toegeven dat we nog niet eerder een smartphone met knijpgevoelige zijkant hebben gezien. Wat je er echter mee kunt kennen we al enkele jaren. Dit kun je het beste vergelijken met de Smart Key die we onder meer op de Honor 7 en Honor 8 aantreffen. Door één of twee keer op de knop te drukken of de Smart Key kort ingedrukt te houden, kun je specifieke apps openen.

In plaats van een Smart Key of andere knop heeft HTC drukgevoelige sensoren in de zijkant van de HTC U11 gestopt. Als je aan één kant of beide zijkanten tegelijkertijd knijpt, wordt een bepaalde app geopend. Standaard is dat de camera-applicatie, maar dat kun je eenvoudig veranderen in iedere willekeurige app in het instellingenmenu. Ook een schermafbeelding maken, zaklamp in- en uit schakelen en Google Assistant of Sense Companion openen behoort tot de mogelijkheden. Bij de instellingen pas je het knijpkrachtniveau aan, oftewel hoe hard je moet drukken om Edge Sense te activeren. Met de geavanceerde modus kun je meerdere knijpacties aan Edge Sense toekennen. Ook hier heb je zelf volledig in de hand welke acties de HTC U11 uitvoert als je in het toestel knijpt. Je hebt twee soorten knijpacties: kort knijpen en knijpen en vasthouden.

Edge Sense klinkt als een innovatieve toevoeging, maar in je toestel knijpen voelt vooral vreemd en onwennig aan. We moesten enige tijd puzzelen voordat we doorhadden wat nou de beste manier was om te knijpen, namelijk tussen je vingertoppen en het zadelgewricht van je duim. Maar zelfs op deze manier is knijpen behalve comfortabel of vertrouwd. Soms zitten de drukgevoelige sensoren zelfs in de weg. Als je bijvoorbeeld met één hand de volumeknoppen probeert te bedienen, activeer je vaak onbedoeld Edge Sense. Of het een feature is die je blijft gebruiken zal per persoon verschillen. Wijzelf vinden Edge Sense eerder een leuke gimmick dan een geweldige toevoeging die de gebruikerservaring verbetert.

De vingerafdruksensor tot slot is geïntegreerd in de Home-knop aan de voorzijde. Je hoeft deze niet in te drukken: je duim erop leggen is al voldoende. De sensor werkt snel en accuraat: in onze testperiode herkende hij telkens weer onze duimafdruk. Het aantal keren dat hij het liet afweten is te verwaarlozen.

Als je een telefoon zoekt met serieuze rekenkracht, dan ben je bij de HTC U11 aan het juiste adres. Zowel het dagelijks gebruik als de benchmarks geven een goede indruk van de prestaties. De HTC U11 is een krachtpatser die zelfs de grootste zwaargewichten in de smartphonewereld weet bij te benen, of zelfs te overtreffen. Edge Sense is een aardige toevoeging, maar biedt geen baanbrekende nieuwe innovatie waarvoor we de loftrompet van stal halen.

HTC U11

Accu

De accu van de HTC U11 springt niet onmiddellijk boven de concurrentie uit. Dat heeft alles te maken met de accucapaciteit: deze bedraagt 3000 mAh. Er zijn genoeg smartphones in omloop die met net zo veel of meer vermogen hebben. Ter vergelijking: de Samsung Galaxy S8 heeft precies dezelfde accucapaciteit, evenals de HTC 10 en HTC U Ultra. De LG G6 heeft daarentegen 10 procent meer power onder de motorkap.

De grootte van de batterij zegt uiteraard niet alles over de prestaties ervan. In onze testperiode wisten we iedere keer zonder tussentijds opladen het einde van de dag te halen, zelfs bij intensief gebruik. Als we aan het gamen slaan, zien we het stroomverbruik aanzienlijk toenemen. Na anderhalf uur gamen hadden we een derde van de totale accucapaciteit verbruikt. Als je dat resultaat doortrekt, heeft de HTC U11 een screen-on time van ongeveer vier-en-een-half tot vijf uur. Dat is niet gek als je dergelijke grafisch intensieve taken uitvoert met een smartphone.

Als je daarentegen alleen maar surft op internet, WhatsApp-berichten verstuurt, zo nu en dan Facebook checkt of muziek afspeelt, dan is de batterijduur meer dan prima. Volgens de meeste benchmarks haal je met HTC U11 een schermtijd van ongeveer 7 uur. Als je dat vergelijkt met concurrenten als Samsung en Apple is dat onder het gemiddelde, maar er zijn genoeg vlaggenschepen die niet zo veel schermtijd uit de accu weten te persen.

De HTC U11 biedt ondersteuning aan Qualcomms snellaadtechniek Quick Charge 3.0. Tevens krijg je van HTC een Quick Charger, iets wat sommige fabrikanten die snellaadtechnologie bieden nogal eens nalaten. Wat betreft oplaadtijd stelt de HTC U11 niet teleur. Na dertig minuten aan de oplader was de accu al voor de helft opgeladen. Na een uur gaf de indicator 80 procent van de maximale accucapaciteit aan. En binnen anderhalf uur was hij volledig opgeladen.

Onder de streep kunnen we zeggen dat de batterij van de HTC U11 niet tot de beste behoort, maar wel degelijk goed presteert. Het vlaggenschip heeft weliswaar niet de grootste batterij, maar desondanks weet hij moeiteloos het einde van de dag te halen als je hem volledig oplaadt. Opladen gaat ook lekker snel en vlot door de combinatie van Quick Charge 3.0, Quick Charger en USB-C aansluiting.

HTC U11

Audio

Een ander punt waarop HTC probeert uit te blinken met de HTC U11, is de audiokwaliteit. We beginnen met de speakers. Net als bij het vlaggenschip van vorig jaar heeft HTC dezelfde tweeter en woofer combinatie gebruikt. Toch is de geluidskwaliteit geoptimaliseerd. Zo heeft de tweeter voortaan een akoestische kamer waar het geluid goed resoneert. De woofer heeft een nieuwe speaker en magnetisch circuit gekregen. Dit alles is omgedoopt tot BoomSound. Muziek klinkt ongekend goed uit de speakers van de HTC U11. Niet alleen goed, maar ook luid. Als we er een decibelmeter op korte afstand leggen, halen we pieken tot wel 65 dB. Dit is ongekende klasse van HTC.

Over USonic en de meegeleverde oordopjes zijn we minder enthousiast. USonic is software die met sonische pulsen je binnenoor analyseert en daar de geluidsweergave op aanpast. Deze software werkt alleen met de in-ear headset van HTC die je bij je aankoop krijgt. Je hoort ruist en vervolgens slaat de software aan het rekenen. Daarna is de muziekkwaliteit aangepast, speciaal aan jouw (geh)oor. Door USonic in- en uit te schakelen hoor je het verschil tussen de uitgangssituatie en de nieuwe. USonic klinkt als een veelbelovende toevoeging, maar muziek klinkt vooral harder. De lagere tonen klinken hiermee iets beter.

De geluidskwaliteit van de meegeleverde oordopjes is niet bepaald om over naar huis te schrijven. Die is weliswaar beter dan de gemiddelde headset die je bij een smartphone krijgt, maar niet veel beter. Bovendien zitten ze niet prettig in je oren, maar daarover zullen de meningen verschillen. De ingebouwde actieve noise cancellation doet zijn werk naar behoren en reduceert het omgevingsgeluid door een tegengeluid uit te zenden. Deze werkt nauw samen met de vier microfoons in het toestel. Dat klinkt goed, maar komt met één levensgroot nadeel: de oordopjes kun je alleen met de HTC U11 gebruiken. Als je regelmatig muziek streamt en oordopjes gebruikt, doe je er in onze ogen beter aan om te investeren in een goede headset.

Zoals gezegd heeft de HTC U11 geen koptelefoonaansluiting. Wil je toch je oude vertrouwde headset blijven gebruiken, dan ben je aangewezen op de meegeleverde USB-C naar 3.5mm audio jack adapter. Dit kabeltje is meer dan een verlengstuk: hij komt namelijk met een ingebouwde DAC. Deze afkorting staat voor Digital to Analog Convertor. Deze levert een mooi zuiver geluidje af.

HTC U11

Software

De HTC U11 draait zoals je van een nieuw high-end vlaggenschip mag verwachten op Android 7.1.1 Nougat. Deze versie van Google’s besturingssysteem komt met allerlei handige features als gebundelde berichten in het notificatiecentrum (Bundled Notifications), rechtstreeks reageren vanuit het notificatiecentrum (Quick Reply) en app-snelkoppelingen (App Shortcuts). Het niveau van de Android-beveiligingspatch is 1 april 2017. Weliswaar niet de meest recente versie, maar behoorlijk up-to-date. Het besturingssysteem draait lekker soepel en reageert goed op vingeraanrakingen.

Zoals iedere fabrikant heeft HTC een eigen schil over Android gelegd. In het geval van HTC is dit HTC Sense. Deze skin heeft veel weg van stock Android. Zo is de hoeveelheid bloatware tot een minimum beperkt gebleven. Zo heeft Under Armour, een van de partners waarmee HTC samenwerkt, haar Record app vooraf geïnstalleerd. HTC zelf promoot enkel Viveport, een app store waar je VR-apps kunt downloaden. Niet dat je hier veel aan hebt, want de HTC U11 ondersteunt geen VR-applicaties. Tot slot heeft HTC ervoor gekozen om haar vlaggenschip niet vol te gooien met allerlei alternatieven voor diensten die Google biedt. Dan zien we graag, want zo houd je meer ruimte over voor eigen gebruik en draait alles lekker soepel.

Blinkfeed is nog altijd standaard aanwezig als je vanaf het startscherm naar rechts swipet. Het geeft een overzicht van de nieuwskoppen, je agenda en diverse sociale media als Facebook, Twitter, YouTube en LinkedIn. Ook News Republic is wederom van de partij om je de belangrijkste nieuwtjes voor te schotelen.

HTC U11 Edge Companion HTC U11 Edge Sense HTC U11 Edge Sense HTC U11 USonic

Met de HTC U11 is iets vreemds aan de hand. Het vlaggenschip is standaard uitgerust met meerdere digitale assistenten, namelijk Google Assistant en Sense Companion. Later deze zomer komt daar in bepaalde regio’s nog een derde bij: Alexa van Amazon. De HTC U11 heeft binnenkort dus drie verschillende digitale assistenten. Waar is dat in hemelsnaam goed voor?

Wat betreft Edge Companion, HTC’s alternatief voor Google Assistant: HTC weet zich met haar digitale assistent niet van de rest te onderscheiden. Gedurende de dag krijg je op verschillende momenten kaarten voorgeschoteld. Deze vertellen je hoe laat en waar je volgende afspraak is of je een leuke eettent zoekt op jouw huidige locatie. Ook adviseert hij je om bijvoorbeeld een paraplu mee te nemen, dat het tijd is om onderhoud te plegen aan je toestel of hem op te laden. Zodra Sense Companion een melding voor je heeft klaarstaan, verschijnt er een ballonnetje met het Sense Companion-logo aan de zijkant van het scherm. Sense Companion is al met al meer van hetzelfde als je hem met andere digitale assistent vergelijkt.

Camera

Naast Edge Sense en Sense Companion heeft de HTC U11 nog een derde troefkaart in handen: de camera. Bij de onthulling van het toestel pronkte de fabrikant maar al te graag met het gegeven dat DxO Mark de camera van het nieuwe vlaggenschip de hoogste score tot nu toe had gegeven voor een smartphonecamera: maar liefst 90 van de 100 punten. De vorige recordhouder was de Google Pixel met een eindscore van 89 punten.

HTC U11 DxO score

Laten we eerst eens naar de harde cijfers kijken. De HTC U11 heeft een 12-megapixelcamera met Phase Detection Autofocus (PDAF), optische en elektronische beeldstabilisatie, f/1.7 diafragma, verbeterde witbalans en dubbele led-flitser. Met HDR Boost stel je razendsnel scherp op je onderwerp. Dat is niet het enige dat het doet: HDR Boost maakt meerdere metingen van lichte en donkere plekken en optimaliseert deze om zo tot een beter gebalanceerde foto te komen. Video’s schiet je in 4K-kwaliteit met een frameratesnelheid van 30 beelden per seconde. Temporal Noise Reduction reduceert de hoeveelheid ruis tot een minimum. Geluid neem je op in 360 graden dankzij de vier microfoons aan de voor- en achterkant. En als je inzoomt op iemand, dan wordt het geluid van deze persoon harder opgenomen. Deze feature is door HTC omgedoopt tot Acoustic Focus.

De selfiecamera heeft een hogere resolutie van de hoofdcamera, namelijk 16 megapixels. Deze heeft weliswaar een kleiner f/2.0 diafragma, maar beschikt over dezelfde ruisreductietechnologie als de voorste camera. Om de scherpste zelfportretten te schieten kun je gebruikmaken van de opties spraakselfie, autoselfie, automatische zelfontspanner en Edge Sense. Voor vloggers: met de voorste camera neem je video’s op in Full HD.

Maar hoe is de camera van de HTC U11 in praktijk? We zijn erg te spreken over de plaatjes die de derde generatie UltraPixel-camera van de HTC U11 aflevert. Kleuren zijn prachtig verzadigd, de details zijn scherp en de hoeveelheid ruis is minimaal. Het eindresultaat zijn kleurrijke en haarscherpe foto’s. Rode kleuren zijn naar onze smaak net wat te oververzadigd. Nadat je je foto’s hebt geschoten kun je dit eenvoudig corrigeren. Zo geeft HTC je meer dan genoeg opties om de belichting, contrast, wit- en zwarttinten, schaduwen en verzadigingsniveau in te stellen. Met Vignettering bepaal je zelf of en hoeveel vignet een kiekje krijgt. Tot slot heeft HTC nog een handjevol filters aan de fotobewerkingstools toegevoegd.

HTC U11 HTC U11 HTC U11 HTC U11

Dat is overdag in de buitenlucht. Ook als het donkerder wordt schiet je met de HTC U11 mooie plaatjes. Dit ondanks het feit dat de beeldsensor en pixelgrootte kleiner zijn dan zijn voorganger, de HTC 10.  De hoeveelheid ruis en verstoring is minimaal en lichtjes zijn niet overdreven overbelicht. Zelfs teksten en opdrukken zijn goed te lezen doordat foto’s haarscherp uit de bus komen. HTC heeft zichzelf weten te overtreffen.

Ook over de videokwaliteit van de camera zijn we zeer tevreden. De optische en elektronische beeldstabilisatie doen hun werk en zorgen dat beelden niet al te schokkerig uit de bus komen. Net als bij de foto’s zien kleuren er goed uit en hebben de videobeelden veel details. Acoustic Focus versterkt het geluid van de bron, maar de keerzijde is wel dat het een stuk scheller klinkt. De onderstaande video laat precies wat we bedoelen. Voorbijrazend verkeer van een afstandje ziet er goed uit.

De camera van de HTC U11 doet niet onder voor de concurrentie. Of het inderdaad de allerbeste smartphonecamera is die je momenteel kunt krijgen, is een kwestie van interpretatie. Voor ons staat voorop dat hij zeer goed werk aflevert en je uiterst tevreden kunt zijn over je plaatjes en filmpjes. 

Prijs-kwaliteitverhouding

De HTC U11 ligt maar net bij ons in de winkels en dat wordt goed weerspiegeld in de verkoopprijs. Aan HTC’s nieuwste vlaggenschip hangt een prijskaartje van 749 euro. Dat is niet mis, zelfs niet voor het kroonjuweel. Het moge dan ook duidelijk zijn dat HTC inzet op het prijzige high-end segment van de telefoonmarkt. Daar is de concurrentie groot. Er zijn dus meer dan genoeg toestellen die meedingen om de gunst van de consument.

HTC U11 Samsung Galaxy S8 LG G6 Sony Xperia XZ Premium
Beeldscherm 5,50 inch 5,80 inch 5,70 inch 5,50 inch
Resolutie 1440 x 2560 pixels 1440 x 2960 pixels 1440 x 2880 pixels 2160 x 3840 pixels
Pixeldichtheid 534 ppi 568 ppi 565 ppi 801 ppi
Besturingssysteem Android 7.1 (Nougat) Android 7.0 (Nougat) Android 7.0 (Nougat) Android 7.1 (Nougat)
Processor 2,5 GHz quad-core 2,3 GHz octa-core 2,4 GHz quad-core 2,5 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 64 GB 64 GB 32 GB 64 GB
Camera 12,00 megapixel 12,00 megapixel 13,00 megapixel 19,00 megapixel
Gewicht 169 gram 152 gram 163 gram 195 gram
Stand-by tijd 336 uur - - -
Spreektijd 1470 minuten - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Vanaf € 33,50 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 357,00 tot € 749,00 € 419,00 tot € 619,00 € 499,00 € 738,00 tot € 749,00

Eén van die toestellen is de Samsung Galaxy S8. Het vlaggenschip van Samsung heeft veel gemeen met de HTC U11. Zo hebben beide toestellen een waterdicht design, 4 GB werkgeheugen, 64 GB uitbreidbaar geheugen, een 3000 mAh batterij met snellaadtechniek en één 12-megapixelcamera aan de achterkant. Het grootste verschil zit hem in het scherm. Samsungs toptoestel is voorzien van een AMOLED-display met een iets hogere schermresolutie (QHD+, oftewel 2960 bij 1440 pixels) en Always-On technologie. Daarnaast is de Galaxy S8 een stuk compacter dan de HTC U11, maar heeft desondanks een groter scherm. Het Infinity Display is maar liefst 5,8 inch in doorsnee en heeft een hele klein voorhoofd en kleine kin. Door de flinterdunne randen beslaat de Galaxy S8 maar liefst 83,6 procent van de voorzijde. De HTC U11 komt niet verder dan 71,4 procent. Je hebt dus heel wat minder scherm om mee te spelen. En door Samsungs recente prijsverlaging is haar vlaggenschip nu enkele tientjes voordeliger dan de HTC U11. We kunnen ons dan ook goed voorstellen dat de Galaxy S8 voor sommigen aantrekkelijker is dan HTC’s vlaggenschip.

Een andere grote concurrent voor de HTC U11 is de LG G6. LG’s vlaggenschip heeft weliswaar een indrukwekkend FullVision display, maar komt met een enigszins gedateerde chipset onder de motorkap: de Qualcomm Snapdragon 821. De prestaties van deze processor verbleken met die van de Snapdragon 835. Zoek je een toestel met brute rekenkracht, dan ben je beter af met HTC’s alternatief. Als je met een iets minder sneller processor prima kunt leven, dan is de LG G6 aantrekkelijker: deze is een kleine 200 euro goedkoper dan de HTC U11.

Kijken we naar dezelfde prijsklasse en specificaties als de HTC U11, dan komen we uit bij de Sony Xperia XZ Premium. Beide vlaggenschepen zijn aan elkaar gewaagd. Sony’s vlaggenschip heeft het scherm met de hogere resolutie. Qua prestaties zullen de toestellen elkaar niet ontlopen, omdat ze beide met de Snapdragon 835 en 4 GB RAM komen. De camerasystemen van de telefoons laten zich moeilijk met elkaar vergelijken, omdat ze ieder hun eigen unieke features hebben. En beide toestellen zijn waterdicht, net als de Samsung Galaxy S8 en LG G6 overigens. Het design en het gevoel dat iemand heeft bij de fabrikant, zullen voor de meesten waarschijnlijk de doorslag geven welke telefoon ze uitkiezen.

HTC U11

Conclusie

De HTC U11 is een prachtige smartphone. Vooral de blauwe kleur die wij mochten testen is een opvallende verschijning, in positieve zin. Zowel de benchmarkresultaten als het alledaagse gebruik laten zien dat we over de prestaties niet mogen klagen. Ook de camera is een van de sterkste punten van HTC’s vlaggenschip. Hiermee schiet je prachtige foto’s en neem je haarscherpe en niet-schokkerige video’s op, zelfs in 4K. Het geluid uit de speakers is een van beste -zo niet de beste- die we ooit gehoord hebben. En met de 3000 mAh batterij met Quick Charge 3.0 haal je zelfs bij intensief gebruik het einde van de dag.

Ondanks dat de HTC U11 er oogverblindend mooi uitziet, heeft het vlaggenschip ook enkele tekortkomingen. In tegenstelling tot de concurrentie heeft HTC geen voortkantdekkend AMOLED-display. De nieuwkomer komt hierdoor meteen op een achterstand te staan, omdat hij ouderwets oogt. Een jaar geleden hadden we hier niet over geklaagd, maar Samsung en LG hebben met hun vlaggenschepen de lat voor smartphoneschermen hoger gelegd. Daar kan HTC niet onderuit. De veelgeprezen feature Edge Sense voegt in onze ogen weinig toe aan de gebruikerservaring en werkt soms zelfs frustrerend. Wat je aan meerdere digitale assistenten hebt is ons niet duidelijk, zeker niet als HTC’s alternatief zich niet weet te onderscheiden. Tot slot zijn we niet gek van de meegeleverde oordopjes en USonic.

Hoewel de HTC U11 de concurrentie moeiteloos kan bijbenen, kampt HTC met een imagoprobleem. Het vlaggenschip ziet er oogverblindend mooi uit, maar smartphonegebruikers lijken meer gecharmeerd van fabrikanten als Huawei en Samsung. Op papier is het vlaggenschip een noemenswaardig alternatief en een gedegen concurrent voor andere high-end vlaggenschepen. Of consumenten dat ook zo zien is nog maar de vraag. Bij ons laat de HTC U11 in ieder geval een positieve indruk achter. Wel raden wij HTC aan om aan de verkoopprijs van de HTC U11 te sleutelen aangezien sommige alternatieven tientallen euro’s goedkoper zijn. 

Pluspunten HTC U11:

 • Topprestaties
 • Goede accuduur
 • Camera
 • Dual-simondersteuning
 • Uitbreidbaar geheugen
 • Goed geluid uit de speakers

Minpunten HTC U11:

 • Geen AMOLED-display
 • Edge Sense voegt weinig toe
 • Meerdere digitale assistenten
 • Geluidskwaliteit van HTC-oordopjes en USonic

HTC U11

HTC U11 review score

8
 • Design
 • Accu
 • Hardware
 • Camera
 • Software
 • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden