Vergelijk 3.489.903 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy S8 review

Reviews Samsung Galaxy S8 review
Door , - 1 reactie

De Samsung Galaxy S8 is het nieuwe topmodel van de Zuid-Koreaanse fabrikant. Hoe doet de opvolger van de populaire Galaxy S7 het in dagelijks gebruik? Een uitgebreide blik op het nieuwe topmodel van Samsung.

Dit is hem dan. Hét toestel. Een onvervalst - vergeef ons het woordgebruik - vlaggenschip. Van de meest prominente fabrikant van Android-smartphones. De telefoon die als ijkpunt wordt gebruikt door vriend en vijand. Het is moeilijk het belang van het toestel voor de globale smartphone-markt te overschatten. Het is daarnaast ook een toestel dat voor Samsung zelf heel belangrijk is, zeker na de geflopte Galaxy Note 7.

We hebben hier dus een belangrijk toestel in handen, zoveel is duidelijk. Is dit nu al de beste smartphone van 2017? Om die vraag te beantwoorden, hebben we het toestel uitgebreid onder handen genomen. De meest opvallende verandering dit jaar is toch wel het design, en dan met name het grote scherm en de relatief krappe randen daaromheen. Is het genoeg om de interesse van het grote publiek vast te houden?

Samsung Galaxy S8 prijzen vergelijken

Samsung Galaxy S8
Met abonnement: Vanaf € 20,00 p/m
Los toestel: € 398,00

Vergelijk prijzen

Design

Dankzij het Infinity Display, zoals Samsung het noemt, krijgt de Galaxy S8 een bijzonder moderne uitstraling. Het ontwerp is qua materiaalkeuze weinig gewijzigd ten opzichte van zijn voorganger. Nog steeds is het een combinatie van glas en metaal, al heeft het glas met dit ontwerp wel de overhand gekregen. Zowel aan de voor- en achterkant zit Gorilla Glass 5. Dat is wel nogal besmettelijk, dus het toestel wordt met dagelijks gebruik al snel een vingerafdrukkendatabase waar het NFI blij van zou worden.

Dankzij die dunne randen boven en onder het scherm, alsook de aflopende zijkanten, is de Galaxy S8 bijzonder compact. Het toestel is smaller en iets hoger dan de S7, terwijl het schermoppervlak wel is toegenomen. Dankzij die smalle vorm ligt het toestel erg prettig in de hand, al helpen de afgeronde zijkanten daar ook bij. Hoogwaardig, premium met een vies woord, is wat de Galaxy S8 uitstraalt.

Toch zijn er zeker ook kritiekpunten te noemen. Zo zit er een irisscanner in, die het ontgrendelen eenvoudiger maakt. Dat werkt echter alleen als je je ogen openspert als een bezetene. De vingerafdrukscanner is een stuk minder eenvoudig te gebruiken, simpelweg omdat deze zo hoog op het toestel zit aan de achterkant. Daar kom je met je vingers een stuk lastiger bij dan het geval was toen de scanner nog aan de voorkant onder het scherm zat. Ook is de scanner nauwelijks verzonken en heeft het dezelfde rand als de camera, waardoor je vaak met je vinger op de lens aan het drukken bent als je de S8 wil ontgrendelen. Daar had best wat langer over nagedacht mogen worden.

Ander kritiekpunt op de behuizing is dat er aan de achterzijde vrij veel ruimte is tussen de randen rondom het toestel en de glazen Gorilla Glass-plaat. In die ruimte ging al vrij vlot behoorlijk wat vuil zitten, wat geen frisse indruk geeft. Vreemd genoeg was hiervan bij de voorkant nauwelijks sprake; daar lijkt het scherm vrij naadloos aan te sluiten op de randen eromheen. Van dit probleem heb je uiteraard geen last als je besluit te kiezen voor een stevig hoesje, maar voor de mensen die het toestel liever hoesjesloos gebruiken is het een aandachtspunt.

Samsung Galaxy S8

Beeldscherm

Het scherm is natuurlijk de grootste blikvanger bij dit toestel. Samsung noemt het Infinity Display. In de praktijk komt het neer op een toestel met een schermverhouding van 18,5 bij 9 en een diagonaal van 5,8 inch. De resolutie is standaard ingesteld op Full HD+, wat neerkomt op 2220 bij 1080 pixels, maar dat kan je desgewenst opschroeven naar een imposante WQHD+ met 2960 bij 1440 pixels. Dat vreet natuurlijk wel wat meer stroom, en het verschil is tamelijk verwaarloosbaar. Als je goed kijkt zie je het verschil wel, maar op Full HD+ zit je voor dagelijks gebruik ook gewoon goed. Voor VR is het wellicht handig om de resolutie wat op te schroeven, maar verder kunnen we niet veel situaties bedenken waarin je het echt nodig hebt.

Het scherm gebruikt de AMOLED-technologie, en het is niet voor niets dat men daar al sinds jaar en dag niet over kan schrijven zonder kwijlreflex. Het contrast bij dit soort beeldschermen is superieur, wat je vooral terugziet in de diepe zwartkleur van het scherm. Technisch gesproken is zwart natuurlijk geen kleur, maar op LCD-schermen is het dat vaak wel, simpelweg omdat zwart daar niet echt zwart is. Vroeger hadden AMOLED-schermen nog wel eens het manco dat de maximale helderheid niet al te hoog lag, maar daar merk je bij deze generatie beeldschermen niets meer van. Ook in fel zonlicht is de S8 nog meer dan prima af te lezen.

Door de 18,5 bij 9 beeldverhouding ontstaan er wel een paar rare situaties. Zo hebben veel apps, net als bij de LG G6 overigens, zwarte randen boven en onder. Er zijn wel wat YouTube-video's te vinden die de juiste beeldverhouding hebben, maar bijvoorbeeld Netflix heeft standaard nog dikke vette zwarte balken. Die kan je wel weghalen door de video's beeldvullend te maken, maar dan valt er wel boven en onder een deel van het beeld weg. Als deze beeldverhouding populair wordt bij smartphones (en dat is wel de verwachting, als de Galaxy S8 ermee is uitgerust) zullen meer apps uiteindelijk dit ook gaan ondersteunen, maar vooralsnog blijft het pijnlijk duidelijk dat je een early adopter bent. 

Samsung Galaxy S8

Hardware

De Samsung Galaxy S8 is voorzien van een Exynos-processor met acht rekenkernen. Vier daarvan draaien op 2,35 GHz en zijn verantwoordelijk voor de brute kracht, terwijl de andere vier op maximaal 1,9 GHz draaien en een stuk energiezuiniger zijn. Overigens klokken alle kernen zichzelf terug op het moment dat je ze niet gebruikt, om op die manier stroom te besparen. Die processor wordt bijgestaan door 4 GB werkgeheugen, wat vrij standaard is in dit segment.

Je kan je afvragen hoeveel verschil er nog zit in de snelheid van de hardware van toptoestellen tegenwoordig. Het is al lang niet meer zo dat het verschil in snelheid tussen generaties smartphones duidelijk merkbaar is. Grafisch presteert de Galaxy S8 ook uitstekend, wat ook weer binnen het verwachtingspatroon valt. Wat prestaties betreft is de S8 dan ook boven alles een toestel dat aan de verwachtingen voldoet die je van een topsmartphone mag hebben. 

We zijn echter niet over alle hardware onverdeeld positief. Zo zit er aan de linkerzijde van het toestel een Bixy-button, waarmee je snel de door Samsung zelf ontwikkelde spraakassistent Bixby kan aanroepen. Probleem is echter wanneer je liever geen gebruik maakt van Bixby: je kan de werking van de knop niet aanpassen. Dat soort guerrilla-tactieken om mensen richting je eigen software te duwen, is een fabrikant als Samsung onwaardig.

Dan de batterij. Die is met 3000 mAh niet echt heel klein, maar ook zeker niet royaal. Heden ten dage zegt de hoeveelheid mAh echter lang niet zoveel meer over de accuduur. Belangrijk is vooral hoe de chipset met stroom omspringt, en het scherm. Samsung heeft hier relatief goede papieren; de chipset is nieuw en zuinig, terwijl de AMOLED-technologie waarmee het scherm is uitgerust ook als zuinig bekendstaat. Het mag dan ook geen verrassing heten dat de Galaxy S8 een vrij aardige batterijduur heeft. Tegen een dag lang zeer intensief gebruik is hij niet opgewassen, maar bij regulier gebruik haal je met een beetje geluk net twee dagen.

Wat betreft opladen is er nog wel wat opmerkelijks aan de hand. De Galaxy S8 ondersteunt namelijk snelladen, Fast Charging staat op de oplader. Dat gaat redelijk vlot, maar werkt alleen als je de telefoon niet gebruikt. Dat is een beetje jammer en hadden we graag anders gezien. Het zal wellicht te maken hebben met de vrees bij Samsung wederom een oververhitte telefoon af te leveren. Opladen en tegelijkertijd intensieve taken op een smartphone doen, is al sinds jaar en dag de beste manier om de maximale hitte van een smartphone te bereiken.

Samsung Galaxy S8

Software

De Galaxy S8 is voorzien van Android 7.1 Nougat, en het is geen gedurfde aanname dat Samsung dit toestel te zijner tijd zal voorzien van Android O. Uiteraard voorziet Samsung het geheel nog van een eigen sausje. Geheel in lijn met wat Samsung bij de Galaxy S7 al deed, is de telefoon redelijk vrij van bloatware. De aanpassingen van Samsung zijn ook niet heel ingrijpend, maar werken wel fijn. Zo heb je geen icoontje voor een app-overzicht, maar moet je simpelweg kort naar boven vegen om het desbetreffende menu op te roepen. Kort naar beneden vegen doet het menu weer verdwijnen. Dat werkt in de praktijk, zodra je er aan gewend bent, heerlijk.

Wat opvalt is dat Samsung nog altijd zijn best doet apps van eigen makelij mee te leveren als alternatief voor de Google-apps die er uiteraard ook op staan. Dat pakt soms goed uit, maar af en toe ook niet. Zo is de eigen Internet-app vrij goed gelukt (zeker wanneer je de ad-blocker ook installeert) en biedt het een goed alternatief voor Chrome. De email-app is daarentegen niet echt sneller dan Gmail, en biedt verder qua functionaliteit weinig meerwaarde.

Dan is er nog Bixby. Dat is de nieuwe spraakassistent die de concurrentie moet aangaan met Cortana van Microsoft, Google Assistant van Google en Siri van Apple. Vooralsnog is Bixby echter van weinig meerwaarde, want de spraakondersteuning werkt nog niet. Pas in juni verwacht Samsung het systeem werkend te hebben. Bixby bestaat echter uit meer dan alleen de spraakbesturing. Helaas zijn de andere Bixby-onderdelen zoals Home, Reminders en Vision niet van zodanig hoge kwaliteit dat we het fijn vinden dat er een speciale Bixby-knop op het toestel zit. Nergens ontstijgt Samsung het niveau van de concurrentie, en dat is jammer. Wellicht dat daar verandering in komt wanneer de spraakbesturing geactiveerd wordt, maar ook dan zal dat alleen in het Engels zijn; Nederlands wordt voorlopig niet ondersteund.

Camera

De camera in de Galaxy S8 is voorzien van dezelfde sensor als de camera in de S7. Er zijn softwaretechnisch wat verbeteringen toegevoegd maar in essentie is er qua hardware dus niets noemenswaardigs veranderd. Je hebt nog steeds een prima diafragma dat relatief veel licht opvangt, en bevat voldoende details dankzij de 12 megapixel-sensor. Zowel met veel en weinig licht maakt de Galaxy S8 daardoor geweldige foto's.

Daarmee is de S8 net als de S7 een uitstekende keuze als je een camera in je toestel belangrijk vindt. Het enige kritiekpuntje dat we konden ontdekken was dat er bij flink inzoomen iets meer details verloren gingen dan bij een LG G6 die we dezelfde foto lieten maken. Op de foto zelf zonder inzoomen viel daar echter niets van te zien, dus al te zwaar tillen we daar niet aan. Zeker omdat de S8 in veel situaties tamelijk briljante foto's wist te maken, mede dankzij de optische beeldstabilisatie.

Galaxy S8 camera brandnetel Galaxy S8 camera Grotius Galaxy S8 camera Trees Galaxy S8 camera forest path

Ook video's hebben baat bij die optische beeldstabilisatie. Het zorgt er wel voor dat je een beetje gezapige shots krijgt als je de camera beweegt. Dat is wel fijn voor het naderhand terugkijken van de filmpjes, maar een nieuwe Cloverfield zou met de Galaxy S8 nooit gemaakt kunnen worden. Het is een offer dat we graag maken.

Prijs/Kwaliteit

De Samsung Galaxy S8 is op moment van schrijven aan te schaffen voor iets meer dan 700 euro. Daarmee is het bepaald geen goedkoop toestel, maar dat is ook niet verwonderlijk te noemen. Samsung mikt met de Galaxy S8 duidelijk op het high-end segment, en het is niet alsof de concurrentie veel minder geldt vraagt voor haar toptoestellen. Om te kijken waar de Galaxy S8 precies staat ten opzichte van de concurrentie, kijken we ook goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Belangrijke concurrent voor de Galaxy S8 is de LG G6. Het nieuwste toestel van LG is net als de S8 voorzien van een behuizing waar de randen rondom het scherm zoveel mogelijk zijn gemarginaliseerd. De chipset in de LG G6 is wel wat ouder; de telefoon draait op de Snapdragon 821, terwijl de S8 een chipset heeft die vergelijkbaar is met de Snapdragon 835. Een nieuwe generatie dus, maar in de prestaties zal je dat in de praktijk niet heel gauw merken. In de prijs merk je het wel, want de G6 is ongeveer 100 euro goedkoper dan de S8. Het scherm is niet van dezelfde hoge kwaliteit als bij de S8, maar daar staat tegenover dat de G6 een extra camera heeft met groothoeklens.

Samsung Galaxy S8 LG G6 Apple iPhone 7 Samsung Galaxy S7
Beeldscherm 5,80 inch 5,70 inch 4,70 inch 5,10 inch
Resolutie 1440 x 2960 pixels 1440 x 2880 pixels 750 x 1334 pixels 1440 x 2560 pixels
Pixeldichtheid 568 ppi 565 ppi 326 ppi 576 ppi
Besturingssysteem Android 7.0 (Nougat) Android 7.0 (Nougat) Apple iOS 10 Android 6.0 (Marshmallow)
Processor 2,3 GHz octa-core 2,4 GHz quad-core 2,3 GHz quad-core 2,3 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 2 GB 4 GB
Interne opslag 64 GB 32 GB 32 GB 32 GB
Camera 12,00 megapixel 13,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 152 gram 163 gram 138 gram 152 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Vanaf € 20,00 per maand Niet beschikbaar Vanaf € 19,00 per maand Vanaf € 21,50 per maand
Los toestel € 398,00 tot € 619,00 € 499,00 € 289,00 tot € 949,00 € 355,00 tot € 699,00

De grootste concurrent is, als het aankomt op high-end smartphones, nog altijd Apple. Met de iPhone 7 heeft Apple nog steeds een solide smartphone in handen, die mateloos populair is. De iPhone heeft als voordeel dat Apple de hardware en de software naadloos op elkaar kan aanpassen, wat voordelen heeft voor de batterijduur en snelheid van het geheel. Nadeel is dat de aanpasbaarheid van de software op de iPhone soms te wensen overlaat. Ook wordt het overstappen van Android naar iOS en vice-versa nodeloos moeilijk gemaakt, iets dat ook een afweging kan zijn mocht je overstappen van de een naar de ander.

Zoals elk jaar is een belangrijk alternatief voor de nieuwste Galaxy S-telefoon de een-na-laatste Galaxy S-telefoon. In dit geval is dat dus de Galaxy S7. Qua camera-prestaties ga je er niet echt op achteruit; zoals je ook al uit het stuk over de camera kon opmaken, heeft de S7 vrijwel dezelfde camera als de S8. De hardware van de S7 is wel iets minder indrukwekkend en ook de software zal niet zo lang worden geüpgrade als bij de S8. De verschillen zijn echter niet levensgroot, dus als je geld wil besparen is de S7 wellicht een goede keuze. Een keuze die je momenteel zo'n 270 euro bespaart, om precies te zijn.

Conclusie

De Samsung Galaxy S8 is een erg goede smartphone. Zoveel is duidelijk. Er zijn een paar kleine kritiekpunten die maar nauwelijks afdoen aan het overheersende gevoel dat je hebt als dit toestel gebruikt: dit is de toekomst van smartphones. Dankzij het Infinity Display maakt de Galaxy S8 een overdonderend goede eerste indruk. Dat zet het toestel door wanneer je er langer mee in de weer bent, al is het maar omdat je elke keer weer naar dat scherm mag kijken. Wel kan je je afvragen wat er overblijft als je dat scherm wegdenkt.

Samsung Galaxy S8

Zo hebben we ons danig geëergerd aan de Bixby-knop. Ook de raar geplaatste vingerafdrukscanner hebben we herhaaldelijk vervloekt. Het zijn kleine smetjes op het blazoen. Daar stond tegenover dat we hebben genoten van de snelheid van het toestel, dat ons nooit in de steek liet. Ook de camera voldoet aan de hoogste verwachtingen. De batterij ontploft niet, wat we gezien de recente geschiedenis ook maar als pluspunt markeren. Dat hij royaal een dag meegaat, is dat trouwens ook.

Daarmee is de Galaxy S8 definitief aan te merken als een goede aanschaf, ook al maakt de concurrentie het Samsung qua prijs/kwaliteitverhouding niet gemakkelijk. Samsung zet daarmee de goede lijn door die het begon met de Galaxy S7. Die laatste is overigens ook nu nog een goed(koop) alternatief voor de Galaxy S8, en daarmee komt de beste concurrentie zoals gebruikelijk uit eigen kamp. Een groter compliment kan je een smartphone-fabrikant niet maken.

+ Weergaloos scherm
+ Erg goede camera
+ Razendsnel

- Die verrekte Bixby-knop
- Onhandig geplaatste vingerafdrukscanner

Samsung Galaxy S8 review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Samsung Galaxy S8 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 22,50 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 23,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 25,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 28,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 5000 € 37,00 € 10,00 Bekijken
KPN 12 mnd onbeperkt 10000 € 58,50 € 12,00 Bekijken
Telfort 24 mnd 150 5000 € 33,50 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy S8 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden