Vergelijk 2.541.962 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Moto G5 Plus review

Reviews Moto G5 Plus review
Door , - 1 reactie

De Moto G5 Plus heeft veel in huis voor zijn competitieve prijskaartje. Sinds deze maand is het toestel in Nederland verkrijgbaar. In deze review voelen we de Plus-variant van de Moto G5-serie uitgebreid aan de tand.

Moto G-toestellen zijn goede smartphones uit het middensegment. Op het gebied van design maken ze weinig indruk, maar wanneer we het hebben over specificaties, gebruikerservaring en prijs-kwaliteitverhouding scoren Moto G-smartphones traditiegetrouw veel punten. Eind februari presenteerde Lenovo de Moto G5 en Moto G5 Plus, voorzien van Android 7.0 Nougat, Moto Actions en Google Assistant. In deze review nemen we de Plus-variant onder de loep.

De Moto G5 Plus is erg compleet als we naar de specificaties van het toestel kijken. Met de mogelijkheid om twee simkaarten te plaatsen plus een microSD-geheugenkaart, fantastische chipset en Android 7.0 Nougat heeft deze telefoon veel te bieden. De camera moet zich kunnen meten met die van de Galaxy S7. Of de camera van de Moto G5 Plus net zo goed is, zal in deze review duidelijk worden. Met een Snapdragon 625-chipset onder de motorkap, bijgestaan door 3 GB werkgeheugen komt de smartphone aan rekenkracht weinig te kort. Zeker niet voor een toestel uit het middensegment.

De Moto G5 Plus is de opvolger van de Moto G4 Plus van afgelopen jaar. Lenovo heeft besloten een aantal dingen net wat anders aan te pakken. Of de Moto G5 Plus slaagt om de reputatie van de naam Moto hoog te houden lees je in deze review.

Design

Lenovo heeft de Moto G5 Plus dit jaar voorzien van een vernieuwd ontwerp welke bestaat uit een mix van aluminium en plastic. Alle knoppen bevinden zich wederom op de rechterkant van de smartphone en de Power-knop is ook nu blindelings te vinden dankzij het voelbare reliëf. De hoeken van de behuizing zijn netjes afgerond en de behuizing van de smartphone ziet er niet verkeerd uit. Hoewel de behuizing uit verschillende materialen bestaat, oogt en voelt de behuizing als één geheel.

De Moto G5 Plus heeft twee uitstekende cirkels aan de achterzijde. De meest opvallende is de cirkel met daarin de 12-megapixelcamera met dual led-flitser. Wanneer de smartphone op een vlakke ondergrond wordt neergelegd, biedt deze opstaande cirkel voldoende steun zodat de smartphone niet heen en weer wiebelt. De camera wordt op deze manier wel kwetsbaar voor krassen. Aan de onderkant zien we een aantal logo's die Lenovo niet op de kleinere Moto G5 heeft geplakt. Deze zijn niet heel opvallend, maar voegen verder weinig toe aan de elegante uitstraling van de G5 Plus.

Moto G5 Plus Moto G5 Plus

De licht opstaande zijranden van de G5 Plus zijn aan de voorkant zo goed als niet zichtbaar, maar beschermen wel het 5,2 inch-beeldscherm. De bezels, oftewel de ruimte tussen de toestelranden en de randen van het beeldscherm zijn wat aan de grote kant. Dat maakt de Moto G5 Plus wel wat groter, maar dat is te verwachten bij een smartphone uit deze prijsklasse. De G5 Plus ligt goed in de hand, alhoewel de behuizing wat aan de gladde kant is. Het formaat van de smartphone is geschikt voor gebruik met één hand. Onder het beeldscherm zit een handige vingerafdrukscanner die je kan gebruiken om het toestel te ontgrendelen, en uiteraard nog veel meer.

Aan de bovenkant van de Moto G5 Plus zit een sleuf die met het meegeleverd pennetje kan worden opengemaakt. De sleuf is volledig te verwijderen en biedt plaats aan maar liefst twee nano-simkaarten én een microSD-geheugenkaart van maximaal 256 GB. De achterkant van de Moto G5 Plus is in tegenstelling tot die van zijn kleinere broertje niet te verwijderen en daarmee kan de batterij dus niet worden vervangen. De smartphone is niet water- of stofdicht maar de behuizing heeft wel een waterafstotende nano-coating. 

Moto G5 Plus

Beeldscherm

Het IPS-LCD-beeldscherm van de Moto G5 Plus meet 5,2 inch van linkeronder- naar rechterbovenhoek. Het gaat net als bij de Moto G4 Plus om een Full HD-resolutie van 1920 bij 1080 pixels. De Moto G5 Plus heeft echter een kleiner beeldscherm en daarmee een grotere pixeldichtheid. Deze resolutie is ideaal voor het kijken van films en series, maar minder geschikt voor virtual reality-toepassingen. Door de Full HD-resolutie gebruikt het scherm minder energie dan QHD-beeldschermen van vergelijkbare grootte. Het beeldscherm wordt beschermd door een laag Corning Gorilla Glass 3. Al met al heeft de Moto G5 Plus dus een prima beeldscherm.

Over de helderheid van het beeldscherm krijg je veel controle. Vanuit de snelle instelling kan de helderheid hoog of juist extreem laag worden ingesteld. De hoge helderheid zorgt ervoor dat het beeldscherm ook buiten goed zichtbaar wordt. De lage helderheid is ideaal voor situaties met weinig licht, zodat onze ogen niet onnodig veel licht hoeven te verwerken. Het beeldscherm heeft een wat spiegelende afwerking. Binnen is de kijkhoek dik in orde en kan vanuit elke hoek het beeldscherm van de G5 Plus goed worden afgelezen. Buiten in de volle zon is die kijkhoek echter een stuk minder. 

Moto G5 Plus Moto G5 Plus

De kleurweergave van het beeldscherm is dik in orde. Alle kleuren worden goed weergegeven en we zien geen overmatig felle kleuren. Aangezien de Moto G5 Plus gebruikt maakt van een IPS LCD-beeldscherm komt het contrast tussen kleuren en zwarte tinten minder tot zijn recht dan bij een OLED-beeldscherm. Toch zie je dat verschil eigenlijk alleen wanneer je de Moto G5 Plus naast een smartphone met een OLED-beeldscherm legt. 

Hardware

Op het gebied van hardware scoort de Moto G5 Plus veel punten. Net als de BlackBerry KeyOne beschikt het toestel over een Snapdragon 625-chipset met 3 GB werkgeheugen. Met een octa core-processor, bestaande uit acht Cortex A53-kernen met een kloksnelheid van 2 GHz, komt de Moto G5 Plus op het gebied van rekenkracht niks te kort. Zeker niet voor dit prijskaartje; de Moto G5 Plus is de voordeligste smartphone met een Snapdragon 625-chipset onder de motorkap. 

In de praktijk draait de G5 Plus erg soepel, ook tijdens het spelen van recente games of twee apps naast elkaar in de splitscreen-modus. Een game zoals Asphalt 8: Airborne vraagt wat meer van de Moto G5 Plus dan andere apps. Dat is voor deze Lenovo geen probleem; tijdens het spelen zien we geen framedrops. Bij het gebruik van zwaardere apps, wordt het toestel nauwelijks warm. Vanwege de zo goed als 'kale' versie van Android 7.0 Nougat krijgen we met de Moto G5 Plus net wat meer vrij werkgeheugen tot onze beschikking dan smartphones met een zware gebruikersschil. De 3 GB werkgeheugen is dan ook ruim voldoende.

Moto G5 Plus

32 GB opslaggeheugen is het dubbele van afgelopen jaar en biedt genoeg ruimte om meerdere films, uren aan muziek en complete fotoalbums op te slaan. De vingerafdrukscanner op de voorkant functioneert goed; met de 1-knopsnavigatie kan de scanner ook voor ander doeleinden worden gebruikt. In tegenstelling tot de Amerikaanse uitvoering van de Moto G5 Plus heeft de Europese variant wel een NFC-chip aan boord. Een kompas ontbreekt aan onze Moto; het toestel is daarmee minder geschikt voor offline navigatie.

De Moto G5 Plus heeft één speaker boven het scherm welke dienst doet tijdens het bellen en als luidspreker. Het geluid wat uit de mono-speaker van de Moto G5 Plus komt is goed, maar het is geen stereo. Als je series kijkt of muziek luistert op je smartphone zonder oordopjes kan dit een klein minpuntje zijn.

Batterij

Onder de motorkap van de Lenovo Moto G5 Plus ligt een 3000 mAh batterij. Deze is in tegenstelling tot zijn kleinere broer, de Moto G5, niet te vervangen. Aangezien de Moto G5 Plus niet beschikt over een stof- en waterdicht behuizing, zou het mooi zijn geweest als Lenovo beide Moto G5-toestellen een verwijderbare batterij had meegegeven. Een capaciteit van 3000 mAh is daarentegen wel meer dan voldoende voor een smartphone van dit formaat.

De Snapdragon 625-chipset gebruikt op papier tot wel 35 procent minder energie dan de Snapdragon 617-chipset van de Moto G4 Plus. De batterijcapaciteit van beide smartphones zijn gelijk aan elkaar, maar met een zuinigere chipset en kleiner beeldscherm kan de Moto G5 Plus langer worden gebruikt op een enkele lading dan zijn voorganger. In de praktijk gaat het toestel bij gemiddeld intensief gebruik 7 tot 8 uur mee. Bij matig gebruik haalt het toestel makkelijk 2 dagen zonder aan de lader te hoeven hangen. Uiteraard is dit alles afhankelijk van hoe het toestel wordt gebruikt.

Moto G5 Plus

De Moto G5 Plus heeft een USB 2.0-aansluiting, welke begint te verouderen. Voor de één zal een USB 2.0-poort een nadeel zijn, voor anderen juist een voordeel. Hoewel USB-type-C de batterij van de smartphone sneller kan laden, kunnen we USB 2.0-kabels die iedereen in huis heeft, gewoon blijven gebruiken. Motorola levert een Turbo Power Supply mee met een maximale output van 1.6A; daarmee is de batterij van de Moto G5 Plus na 30 minuten voor 45 procent geladen. Het duurt ongeveer 95 minuten om de batterij volledig op te laden.

Software

De Moto G5 Plus draait een bijna 'kale' versie van Android 7.0 Nougat. Dat is niet de allernieuwste Android-versie, maar deze beschikt wel over zo goed als alle nieuwe Android-functies. Moto levert bijzonder weinig bloatware mee met de Moto G5 Plus. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Samsung met een ecosysteem aan apps welke niet zijn te verwijderen, is er op de Moto G5 Plus slechts één opvallende app te vinden: Moto. De gebruiker krijgt hierdoor meer vrij werkgeheugen, opslaggeheugen en rekenkracht tot zijn beschikking. Apps van derden kunnen uiteraard alsnog worden geïnstalleerd.

Moto app Moto app

De app Moto geeft toegang tot allerlei handige functies. Onder 'Acties' kunnen een aantal handige softwaregestuurde functies worden toegevoegd. Het gebruik van de smartphone wordt zo eenvoudiger. Met behulp van 'Display' kunnen meldingen van bepaalde apps worden geblokkeerd. Al met al geen slechte toevoeging aan Android 7.0 Nougat: complimenten voor Lenovo.

Google heeft de Google Assistant beschikbaar gemaakt voor Android 6.0 Marshmallow en hoger. Aangezien de Moto G5 Plus op Android 7.0 Nougat draait, vinden we de AI-assistent ook op dit toestel terug. Een slimme bediening met meer spraakbesturing en slimme suggesties wordt met de Moto G5 Plus dan ook mogelijk.

Camera

De camerasensor op de achterkant moet zich aan die van de Galaxy S7 kunnen meten. De Moto G5 Pus heeft van Lenovo een 12-megapixelcamera meegekregen. De sensor heeft pixels van 1,44 microns en een behoorlijk groot diafragma. Dual-pixel autofocus en f-waarden van maximaal f/1.7 ontbreken dan ook niet aan de eigenschappen. In de praktijk betekent dat een snelle focus en goede foto's, ook met minder licht. Video's kunnen op 4K-formaat worden opgenomen, maar dan wel zonder beeldstabilisatie. De van beeldstabilisatie voorziene Full HD-video's kunnen met maximaal 60 beelden per seconde worden vastgelegd.

De camera beschikt over een aantal modi waaronder Professional, Slow motion en Panorama-modus. Met de professionele modus krijg je controle over de witbalans, ISO-waarden (100 tot 3200), lichtmeting, sluitertijd en flitscorrectie. De camera-app van Lenovo geeft de gebruiker verder controle over de flitser, HDR en een timer. Uiteraard beschikt de camera ook over een burst-modus waarmee je snel meerdere plaatjes kan schieten. Scherpstellen gaat erg gemakkelijk door op het scherm te drukken. Tegelijkertijd kan je dan de belichting alsnog naar je hand zetten.

screen camera Moto G5 Plus

De foto's die we met de Moto G5 Plus kunnen maken zijn superieur voor zijn prijsklasse. Hoewel de sensor van de Moto G5 Plus gelijk is aan die van de Galaxy S7, maken beide toestellen niet dezelfde foto's. De Moto G5 Plus maakt bij voldoende licht erg goede foto's, maar bij weinig licht zien foto's er af en toe wat korrelig uit. Ook de mogelijkheid om Full HD-video's met 60 beelden per seconde en digitale stabilisatie te schieten zijn bijzonder voor een smartphone van dit kaliber. Hieronder een aantal van onze favorieten.

Moto G5 Plus Moto G5 Plus Moto G5 Plus Moto G5 Plus Moto G5 Plus

Ook onder bijzondere lichtomstandigheden weet de camera van de Moto G5 Plus te presteren. Hoewel foto's bij kunstmatig licht zoals gezegd wat korrelig uit de bus kunnen komen, weet de smartphone bij veel zonlicht en een matige hoeveelheid daglicht toch prima foto's te maken. De dual autofocus pixels maken het eenvoudig om snel scherpe plaatjes te schieten.

Foto Moto G5 Plus Foto Moto G5 Plus

Ook filmen met de Moto G5 Plus geeft fijne resultaten. Wanneer we Full HD-video's schieten met 60 beelden per seconde, worden gemaakte videobeelden softwarematig gestabiliseerd. De mogelijkheid om met 60 beelden per seconde op te nemen is op zichzelf al een interessante functie. Met dezelfde sensor als die uit de Galaxy S7 worden dan ook prachtige beelden vastgelegd.

Nog indrukwekkender is de mogelijkheid om 4K-video's op te nemen. Hoewel deze videobestanden met maximaal 30 beelden per seconde kunnen worden geschoten en veel ruimte in beslag nemen, zal in de toekomst 4K-video de standaard worden. 4K-video's zijn op het beeldscherm van de Moto G5 Plus niet in hun volle glorie terug te kijken maar op een beeldscherm met een hogere resolutie zien we wel degelijk het verschil. Stabilisatie is afwezig; 4K-beelden kunnen dan ook het beste worden geschoten vanuit een vaste positie. Anders worden ze al snel wat schokkerig, zoals valt te zien in de onderstaande video.

Prijs-kwaliteit

De Lenovo Moto G5 Plus heeft een adviesprijs van 279 euro. Voor deze prijs krijg je een prima smartphone met goede hardware onder de motorkap. Ook een zichtbaar uitstekende camera ontbreekt niet aan de Plus-variant van Lenovo's Moto G5-lijn. Met een zo goed als kale versie van Android 7.0 Nougat krijg je veel controle over de smartphone. De lichte skin en de Moto-app zijn welkome toevoegingen die het gebruik van de smartphone nog makkelijker maken. 

De Moto G5 Plus heeft een aantal directe concurrenten die zich op het gebied van specificaties aan het toestel kunnen meten. Wat ons betreft is de Moto G5 Plus favoriet, maar smaken verschillen; zo hebben andere toestellen een groter scherm, meer werkgeheugen of batterijcapaciteit aan boord en/of beschikken ze over een USB type-C-aansluiting. 

Motorola Moto G5 Plus Lenovo P2 Samsung Galaxy A3 (2017) LG Nexus 5X
Beeldscherm 5,20 inch 5,50 inch 4,70 inch 5,20 inch
Resolutie 1080 x 1920 pixels 1080 x 1920 pixels 720 x 1280 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 424 ppi 401 ppi 312 ppi 424 ppi
Besturingssysteem Android 7.0 (Nougat) Android 6.0 (Marshmallow) Android 6.0 (Marshmallow) Android 6.0 (Marshmallow)
Processor 2,0 GHz octa-core 2,0 GHz octa-core 1,6 GHz octa-core 1,8 GHz hexa-core
Werkgeheugen 3 GB 4 GB 2 GB 2 GB
Interne opslag 32 GB 32 GB 16 GB 16 GB
Camera 12,00 megapixel 13,00 megapixel 13,00 megapixel 12,30 megapixel
Gewicht 155 gram 177 gram - 136 gram
Stand-by tijd - 768 uur - -
Spreektijd - 4580 minuten - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 245,00 tot € 275,00 € 299,00 € 239,00 tot € 316,00 Niet beschikbaar

De Lenovo P2 heeft een Full HD-scherm en draait op dezelfde Snapdragon 625-chipset, maar dan met 4 GB werkgeheugen. De batterij van dit toestel is een flinke slag groter en is te laden via zijn USB type-C-aansluiting. Android 7.0 Nougat is aanwezig, alsook de mogelijkheid om twee simkaarten te plaatsten. De camera van de Lenovo P2 is daarentegen een stuk minder en het toestel draait, in tegenstelling tot de Moto G5 Plus, op een zware gebruikersschil.

De Samsung Galaxy A3 (2017) heeft een 4,7 inch-AMOLED-beeldscherm met HD-resolutie. Met 2 GB werkgeheugen, 16 GB opslaggeheugen en Android 6.0 Marshmallow zijn de specificaties van deze smartphone wat bescheiden. Het toestel is echter wel stof- en waterdicht en draagt de bekende naam Samsung. Naast de 13-megapixel achterop heeft de Galaxy A3 (2017) een 8-megapixel selfiecamera.

Tot slot is er de LG Nexus 5X, welke ondanks wat oudere hardware wel op de nieuwste versie van Android draait, namelijk 7.1 Nougat. Ook is het toestel voorzien van een USB type-C-aansluiting. De smartphone is echter niet geschikt voor meerdere simkaarten, heeft een kleinere batterij en beschikt niet over een microSD-geheugenkaartslot.

Conclusie

Zoals we van Lenovo gewend zijn, haal je ook dit jaar voor minder dan 300 euro een fantastische smartphone in huis. De behuizing van het toestel sleept weliswaar geen schoonheidsprijs binnen, maar de hardware, prestaties en camera van de budgettopper van Lenovo zijn dik in orde. Het toestel is met Android 7.0 Nougat klaar om meerdere apps naast elkaar te draaien en ook op visueel gebied laat de smartphone je niet in de steek. Hoewel de smartphone niet beschikt over een USB-type-C aansluiting, laad de batterij snel op met de meegeleverde Turbo-lader.

De Moto G5 Plus is dit jaar de betere smartphone in zijn prijsklasse, misschien wel de beste. Met de 1-knopsnavigatie, Google Assistant en meer dan voldoende rekenkracht heb je met de Moto G5 Plus een prima smartphone in handen. De camera van de smartphone is niet de beste ooit, maar zonder twijfel wel de beste in zijn prijsklasse. 

+ Prijs
+ Snelle hardware
+ Uitstekende camera
+ 'Kale' versie van Android 7.0 Nougat met Google Assistant

Behuizing wat aan de gladde kant
Schermbezels hadden dunner gekund

Motorola Moto G5 Plus review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden