Vergelijk 3.579.277 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

LG G6 review

Reviews LG G6 review
Door ,

Life's Good, een mooie belofte van het Zuid-Koreaanse merk LG. Door middel van innovaties in hun smartphones wil LG deze belofte graag waarmaken. De LG G6 brengt zeker innovatie, bij GSMinfo.nl hebben we eens goed bekeken wat we van deze innovatie vinden.

De modulaire LG G5 heeft een opvolger gekregen, de LG G6. De LG G5 deed het wat minder goed, mede vanwege het modulaire ontwerp. Met telefoons als de LG G4, G5 en nu ook de G6 wil de Zuid-Koreaanse fabrikant iedere keer weer innovaties brengen naar nieuwe smartphones. Bij de LG G6 zit deze innovatie in het scherm, deze heeft een ongebruikelijke verhouding van 18:9, oftewel 2:1.

De G6 heeft natuurlijk meer moois te brengen dan de bijzondere beeldverhouding. Het toestel is bijvoorbeeld uitgerust met een krachtige processor, waterdichte behuizing en een groothoeklens. Met Android 7.0 Nougat is ook de binnenkant klaargemaakt voor een goede gebruikservaring. Op papier is het in ieder geval een kanjer van een smartphone, eens kijken of de G6 dat in de praktijk kan waarmaken. 

Design

De LG G6 ziet er goed uit. Het ontwerp is, op het grote beeldscherm na, niet heel vernieuwend, maar dat hoeft ook niet altijd. De zware G6 heeft een volledig metalen behuizing, al voelt de achterkant verdacht veel aan als plastic. De achterkant is namelijk bedekt met Gorilla Glass 5 om krassen en barsten te voorkomen. Op de achterkant zitten een dubbele camera, een flitser en de vingerafdrukscanner. Boven het scherm aan de voorkant zitten de selfiecamera, een luidspreker en de licht- en nabijheidssensoren. 

LG G6

De vingerafdrukscanner doet tevens dienst als vergendel- en ontgrendeltoets. De plaatsing van de vingerafdrukscanner op de achterkant wordt bij meerdere toestellen gedaan maar bij de G6 lijkt deze niet helemaal lekker te zitten. Vanwege de omvang van het toestel zit de scanner wat aan de hoge kant, waardoor je er soms moeilijk bij kunt wanneer je het toestel wil vergrendelen. Het toestel is overigens waterdicht en kan tot een halfuur op anderhalve meter diepte blijven werken. Je hoeft dus niet te vrezen voor je telefoon wanneer je deze per ongeluk in de wasbak laat vallen.

Aan alle kanten van het toestel zijn de antennelijnen goed zichtbaar. Dat is niet per se lelijk maar het valt wel op. Boven op het toestel zit de oude vertrouwde 3,5mm-plug zodat je ook nog met je bekabelde oortjes of koptelefoon kunt bellen of naar muziek kunt luisteren. Dan zitten er aan de onderkant nog een USB Type-C aansluiting en de medialuidspreker. Al het bovenstaande zorgt voor een mooie smartphone met eigenlijk weinig frivoliteiten. Althans, totdat je bij het scherm aanbelandt.

Beeldscherm

De LG G6 heeft vanwege de andere verhouding van het scherm een wat vreemd ogende resolutie van 2880 bij 1440 pixels wat zich vertaalt naar een QHD-resolutie. Deze pixels zitten allemaal in de beeldschermdiagonaal van 5.7 inch. De hoeken van het scherm zijn niet recht, zoals gebruikelijk, maar deze zijn afgerond. Hier moesten we in het begin even aan het wennen, maar het staan eigenlijk wel leuk. Het afsnijden van de hoeken kost weliswaar een klein stukje schermoppervlak, maar dat kleine beetje is te verwaarlozen.

LG G6

Toen LG de G6 presenteerde in februari konden ze maar niet ophouden over de 18:9 beeldverhouding van het scherm. en terecht. De verandering is niet heel groot, maar hij valt wel meteen op. Dat komt ook doordat het scherm van de G6 erg veel van de voorkant vult. Daardoor lijkt het alsof er veel meer content op het scherm terecht kan. Toch konden we op het thuisscherm niet meer dan 25 appsnelkoppelingen kwijt met veel ruimte ertussen, iets wat ook kan bij telefoons met een 16:9 verhouding, maar dan met minder tussenruimte.

Er zijn slechts een paar apps op dit moment die optimaal gebruik kunnen maken van de andersoortige beeldverhouding van de LG G6. Wel zijn meerdere grote appontwikkelaars bezig om hun apps aan te passen aan de 18:9 verhouding. Wanneer je bijvoorbeeld een serie kijkt op Netflix of een filmpje op Youtube hou je voorlopig nog zwarte strepen aan de zijkant over. Dat heeft er natuurlijk ook mee te maken dat die mediacontent is geproduceerd om op een 16:9 scherm te worden afgespeeld.

Dat de beeldverhouding nog niet voor alle apps geoptimaliseerd is, is niet zo gek en LG is er ook druk mee aan de slag om dit allemaal op orde te krijgen. Het is nu al mogelijk om per app, die ook fullscreen kan, in te stellen hoe de app geschaald moet worden op het scherm. Zo kun je er dus toch voor zorgen dat de zwarte randen aan de zijkanten verdwijnen. Het nadeel hierbij is wel dat dit kan betekenen dat sommige content deels van het scherm afvalt.

LG G6

Het scherm van de LG G6 is niet het meest heldere scherm. Wanneer je met het toestel buiten bent is het te hopen dat het niet al te zonnig is, dan zie je namelijk bijna niet wat er op het scherm gebeurt. De kijkhoeken van het scherm zijn niet geweldig. Vanaf de zijkanten van het toestel komt er al gauw een regenboog-achtige gloed over het scherm heen. Verder is dit niet echt een probleem gezien dit scherm erom vraagt recht van voren aangekeken te worden.

Hardware en batterij

Bij een vlaggenschip als de LG G6 krijg je uiteraard ook een rappe processor om alles zo soepel mogelijk te laten draaien. De G6 is uitgerust met een quad-core processor met een maximale kloksnelheid van 2,4 GHz. Het gaat in dit geval om de Snapdragon 821, één van de meest recente processoren van Qualcomm. Daarnaast heeft de LG G6 ook nog 4 GB aan werkgeheugen, multitasken wordt dus geen probleem met dit toestel. De G6 heeft 32 GB aan opslaggeheugen. We zouden graag wat meer zien, maar door middel van een microSD-geheugenkaart is dit probleem gauw verholpen.

Het belangrijkste wat je uit het technische verhaal hierboven kunt halen is dat de LG G6 moeilijk snel is. We hebben het toestel bestookt met zowel technisch als grafisch zware verzoeken en de G6 voerde ze uit met overtuigend gemak. Daarnaast wordt het toestel ook niet warm tijdens zware taken, zelfs niet wanneer het tegelijkertijd opgeladen wordt. Nu het toch over het opladen gaat kunnen we het meteen over de accu van de G6 hebben.

LG G6

De accu van de LG G6 heeft een capaciteit van 3300 mAh. Eerlijk gezegd hadden we van een smartphone met een voorkantvullend beeldscherm verwacht dat de accu ietsje groter zou zijn omdat het scherm vaak de grootste verbruiker is. Dit blijkt echter niet nodig te zijn bij de G6. Het toestel heeft er geen problemen mee om een volle dag mee te gaan bij gemiddeld gebruik. Wanneer je een intensieve gebruiker bent en graag gebruik maakt van de mooie beeldverhouding om mediacontent te streamen raden we je wel aan om met een oplader of een powerbank op stap te gaan, voor het geval dat.

Software

Op de LG G6 vinden we Android 7.0 Nougat van zoekgigant Google. Eén van de handige functies van deze versie van Android is dat er twee apps tegelijkertijd gedraaid kunnen worden. Het uitgestrekte scherm van de LG G6 is hier optimaal voor omdat de apps er nog beter op passen dan op andere smartphones met Nougat. Op het toestel is eigenlijk weinig te merken van 'bloatware'; apps die door de fabrikant zijn toegevoegd welke niet te verwijderen zijn. Er staan een paar LG-apps op zoals LG Health, Smart Doctor en SmartWorld. Met die laatste app is het mogelijk om allerlei apps van LG zelf te downloaden.

Standaard staat het toestel zo ingericht dat alle apps op het homescreen te vinden zijn in plaats van in een app-lade zoals eerder het geval was. Mocht je voorkeur toch uitgaan naar een app-lade dan is dit vrij gemakkelijk in te stellen. Net als zijn voorgangers beschikt de LG G6 over een Always-on scherm. Dat wil zeggen dat er op het scherm altijd een klok te zien is samen met het accupercentage. Dan hoeft niet het hele toestel wakker te worden wanneer je even de tijd wil checken en wordt er dus minder stroom verbruikt. Als je hier geen behoefte aan hebt, kan dit ook worden uitgeschakeld.

LG G6

Zoals gebruikelijk bij Android-telefoons is er veel aan te passen aan de wensen van de gebruiker. Hoe groot je het lettertype van het toestel wil hebben bijvoorbeeld, maar ook het lettertype zelf is te veranderen. De LG G6 wordt standaard uitgerust met een thema dat is gekozen bij de kleur van het toestel maar als dit niet je ding is dan is de keuze voor een ander thema geheel vrij. Naast de thema's die op het toestel geïnstalleerd staan kunnen er nog heel veel (tamelijk exotische) thema's worden gedownload via LG's eigen SmartWorld.

Camera

Net als zijn voorganger heeft de LG G6 twee camera's op de achterzijde. Deze camera's worden gescheiden door de flitser. In tegenstelling tot veel andere smartphones met dubbele camera's is het bij de G6 niet zo dat de twee camera's samenwerken om één plaatje te maken. In plaats daarvan zijn het bij de G6 echt twee aparte lenzen, één voor dichtbij en één voor veraf. Beide lenzen hebben 13-megapixelsensoren. In de camera-app kun je direct wisselen tussen de twee lenzen of je kunt ervoor kiezen om in- of uit te zoomen waarbij de app automatisch van lens wisselt. 

LG G6, test LG G6, test LG G6, test LG G6, test LG G6, test LG G6, test LG G6, test

De foto's die de LG G6 maakt zijn wel goed, maar niet super. Wanneer er genoeg licht aanwezig is maakt het toestel mooie plaatjes maar bij lichtarme omstandigheden moet het toestel erg stil gehouden worden om scherpe foto's te maken. De witbalans bij lichtarme foto's is wel heel goed. De foto's en filmopnames die worden gedaan met de groothoek lens vertonen aan de rand wel wat verwormingen zoals je ook bij een fisheye-lens krijgt. Voor het grootste deel heb je hier geen last van maar het valt wel op. Vooral in de videotest die hieronder te vinden is viel het ons op.

Op de vervorming na is het beeld wel mooi. De kleuren worden natuurgetrouw weergegeven en het beeld is ook goed scherp. Deze vervorming is er overigens niet bij de 'gewone' camera. De test met de standaard camera van het toestel is hieronder te vinden. Het beeld van deze camera is eveneens scherp en mooi gekleurd. De selfiecamera van de G6 heeft een 5 megapixelsensor, de foto's die deze camera maakt zijn niet denderend maar wel helder.

Prijs-kwaliteit

Met €750 is de LG G6 niet de goedkoopste smartphone. Maar voor al die euro's krijg je natuurlijk wel wat terug. Toch wil je als consument graag weten wat er nog meer voor dat bedrag te vinden is voordat je je zuurverdiende centen uitgeeft. We hebben er een aantal toestellen bijgepakt om te kijken hoe je je smartphonespaarpotje ook kunt stukslaan.

Als eerste alternatief pakken we de Samsung Galaxy S8 erbij. De S8 wordt gezien als misschien wel de beste smartphone van het moment. Net als de G6 heeft de S8 een bijzonder scherm, niet vanwege de verhoudingen van het scherm maar omdat het scherm gebogen is aan beide zijkanten. De S8 heeft een zeer goede camera en krachtige hardware. Het nadeel is wel dat je voor de Galaxy S8 nog wat meer kwijt bent dan voor de G6.

LG G6 Samsung Galaxy S8 Apple iPhone 7 Google Pixel
Beeldscherm 5,70 inch 5,80 inch 4,70 inch 5,00 inch
Resolutie 1440 x 2880 pixels 1440 x 2960 pixels 750 x 1334 pixels 1440 x 2560 pixels
Pixeldichtheid 565 ppi 568 ppi 326 ppi 587 ppi
Besturingssysteem Android 7.0 (Nougat) Android 7.0 (Nougat) Apple iOS 10 Android 7.1 (Nougat)
Processor 2,4 GHz quad-core 2,3 GHz octa-core 2,3 GHz quad-core 2,1 GHz quad-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 2 GB 4 GB
Interne opslag 32 GB 64 GB 32 GB 32 GB
Camera 13,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel 12,30 megapixel
Gewicht 163 gram 152 gram 138 gram 143 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Vanaf € 25,00 per maand Vanaf € 17,50 per maand Niet beschikbaar
Los toestel € 499,00 € 419,00 tot € 619,00 € 289,00 tot € 949,00 Niet beschikbaar

Een andere mogelijkheid is de iPhone 7 van Apple. De iPhone 7 heeft een sterke camera, snelle processor en is bovendien erg mooi. Een groot verschil met de LG G6 is dat de iPhone 7 op iOS draait in plaats van op Android.  Een ander besturingssysteem wil zeggen dat alles net wat anders werkt. Het ligt er maar net aan wat je voorkeur heeft. Voor de iPhone 7 kun je zoveel kwijt zijn als je zelf wil, afhankelijk van hoeveel opslaggeheugen je wil hebben.

Als laatste kandidaat is er nog de Google Pixel. De Pixel wordt alom geprezen om zijn goede camera, strakke software en goede bouwkwaliteit. Omdat het toestel niet rechtstreeks naar Nederland is verzonden betaal je echter wel wat meer als je het toestel wil hebben. Dan heb je wel een smartphone van Google zelf die ook maandelijks beveiligingsupdates krijgt. De Pixel heeft wel een wat kleinere accu dan de G6.

Conclusie

LG levert met de G6 een smartphone af die eigenlijk alles heeft, en nog wat extra's. Het toestel is waterdicht, heeft een prima camera, een razendsnelle processor en een scherp scherm met een bijzondere beeldverhouding. Waar de innovatie van de LG G5 in het modulaire aspect zat, zit dat bij de G6 in het grote scherm. Dat scherm springt in het oog en dan op een goede manier. Doordat LG weinig van de voorkant heeft overgelaten voor zaken anders dan het scherm maken ze optimaal gebruik van de omvang van het toestel.

De LG G6 is zwaar genoeg om echt een premium gevoel te geven en licht genoeg om iedere dag mee te nemen zonder dat het een workout is. Het scherm is wat aan de grote kant maar is nog net met één hand te bedienen, al raden we af om dit op de fiets te proberen. Door de bolling van de achterkant van het toestel ligt het sowieso fijn in de hand.

LG G6

De vingerafdrukscanner ontgrendelt je toestel bliksemsnel maar dankzij het Always-on display kun je ook zien wat voor meldingen je hebt zonder het toestel te ontgrendelen. De camera van de G6 is heel goed wanneer er veel licht is en ook wanneer er minder licht is, al moet het toestel dan wel echt stil gehouden worden. 

+ Groot scherm
+ Goede accu
+ Waterdicht

- Camera kan beter
- Nog weinig apps voor het scherm geoptimaliseerd

LG G6 review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden