Vergelijk 3.026.198 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Huawei P10 review

Reviews Huawei P10 review
Door , - 4 reacties

De P10 is het nieuwste vlaggenschip uit de stal van Huawei. De Chinese fabrikant heeft zich weer uitgesloofd om een toptoestel te produceren. Of dat een beetje gelukt is gaan we hier maar eens bekijken. We gaan de P10 eens hardnekkig aan de tand voelen.

De Chinese fabrikant Huawei kennen we toch voornamelijk van de wat goedkopere smartphones die op papier erg goed presteren terwijl we in de praktijk een beetje worden tegengehouden door de EmotionUI-skin van Huawei. De Huawei P10  belooft hier met de nieuwste versie van EmotionUI, of EMUI, verandering in te gaan brengen en als dat gelukt is wordt de P10 een nog aantrekkelijker toestel.

We waren erg onder de indruk van zijn voorganger: de Huawei P9. Volgens Huawei is de dubbele camera van de P10 nog beter dan die van de P9 was. Daarnaast zou het toestel zijn ontworpen met de gebruiker in gedachten. Op papier is de P10 in ieder geval een indrukwekkend toestel, of dat in de praktijk ook zo is gaan we in deze review bekijken.

Design

De Huawei P10 is om te beginnen een genot voor de ogen. De metalen achterkant van het toestel voelt robuust aan en tegelijkertijd glad. Met glad bedoelen we niet dat het toestel de hele tijd uit je handen glipt maar dat het een fijne afwerking heeft. Het toestel lijkt meer dan een beetje op een iPhone 7, maar net ietsje slanker. Dit komt grotendeels door de vingerafdrukscanner aan de voorkant. Aan de onderkant zie je al gauw dat het geen iPhone kan zijn aan de 3,5mm-plug.

Huawei P10

Wat ons vrij snel opviel aan de P10 was de vergrendeltoets aan de rechterkant van het toestel. Deze toets is geribbeld en met de mooie rode afwerking is het een oogstrelend detail op het toestel. Op de achterkant zitten de dubbele camera's achter een glazen balk zoals dat ook te zien was bij de Huawei P9. Het toestel heeft overigens wel meer overgenomen van het uiterlijk van de P9 maar het toestel heet dan ook de Huawei P10 en niet bijvoorbeeld de Huawei AlphaX1. 

De P10 voelt in ieder geval aan als een premium toestel, de metalen behuizing en het gewicht dragen daar zeker aan bij. Met 7 millimeter is het toestel ook vrij dun wat zorgt voor een slank en strak geheel. De manier waarop de vingerafdrukscanner in het toestel valt zorgt ervoor dat er geen uitstekende randjes aan de voorkant van het toestel zitten en dat komt de gebruikerservaring ten goede.

Beeldscherm

Het scherm is toch vaak één van de eerste dingen die we zien als we een telefoon in onze handen nemen. Het scherm van de P10 heeft een diagonaal van 5,1 inch en een Full HD-resolutie van 1080 bij 1920 pixels. In de praktijk houdt dit in dat het scherm erg scherp is en dat is natuurlijk erg handig wanneer je je gemaakte foto's en filmpjes wil terugbekijken. Huawei heeft zelf een screenprotector over het scherm heen gelegd. Deze protector kun je erafhalen maar hij zit er zo goed overheen geplakt dat daar eigenlijk geen reden toe is.

Het scherm doet goede zaken als het om kleurreproductie gaat. De helderheid van het scherm is goed, maar niet geweldig. In de volle zon kost het wat moeite om tekst te lezen en aanzienlijke moeite om een filmpje te kijken. Wanneer je in het donker naar het scherm kijkt is de helderheid prima. De P10 heeft ook een oogcomfort-functie die het wat fijner maakt om gedurende langere tijd naar het scherm te kijken.

Huawei P10

Hardware en batterij

De P10 heeft een knoepert van een processor meegekregen, niet qua omvang maar qua prestaties. De Kirin 960 om precies te zijn. Deze processor komt uit Huawei's eigen stal en heeft acht kernen. Viermaal een Cortex-A73 voor het verzetten van het zware werk en nogmaals vier Cortex-A53 kernen voor de rest. Naast deze kanjer van een processor heeft heeft toestel ook nog eens 4 GB aan werkgeheugen waardoor ook multitasken geen probleem zal vormen.

Dat hele technische verhaal is allemaal leuk en aardig maar wat betekent dat nou in de praktijk? Dat het een razendsnel toestel is. Bij het spelen van arbeidsintensieve games of het draaien van andere zware apps heeft het toestel niet geprotesteerd. De P10 werd hoogstens iets warmer na een tijdje maar bleef wel volop presteren. Het zwaarder belasten van de processor verbruikt natuurlijk ook meer stroom en dat brengt ons mooi bij het volgende punt.

Huawei P10

De accu van de P10 heeft een capaciteit van 3200 mAh. Op papier een degelijke hoeveelheid voor de handzame P10. En dat klopt ook wel maar niet bij het eerste gebruik. Daarmee bedoelen we dat er een paar dingen standaard ingesteld staan die meer stroom verbruiken maar waar je misschien helemaal geen behoefte aan hebt. Dan gaat het bijvoorbeeld over de gezondheidsapp van Huawei, de GPS en de Wi-Fi+-functie. Allemaal leuke en handige functies, maar ze kunnen je wel van je energie beroven.

Met de bovenstaande functies ingeschakeld ben je tegen het einde van de dag toch wel naarstig op zoek naar een stopcontact. Als je deze echter uitschakelt en de helderheid een beetje laag houdt haal je met gemak een dag. Als je echt een lange dag voor de boeg hebt kun je het toestel 's ochtends ook al op de energiebesparende stand zetten, dan red je het wel.

Software

Huawei heeft de afgelopen jaren veel geklaag over zich heen gekregen vanwege de zware skin die de fabrikant over Android heen plaatste. Het grootste kritiekpunt was het ontbreken van een applade waardoor alle apps op het homescreen komen te staan zoals we bij het iOS van Apple kunnen zien. Met Android 7.0 Nougat komt ook EmotionUI 5.1, of EMUI 5.1 naar Huawei en deze staat ook standaard geïnstalleerd op de P10.

Met EMUI 5.1 is er meer mogelijk qua personalisatie. Je kunt er bijvoorbeeld zelf voor kiezen om een applade te gebruiken of niet. Ook kun je ervoor kiezen om de vingerafdrukscanner als home- en terug-knop te gebruiken en de toetsen op het scherm weg te halen. Android 7.0 maakt het verder mogelijk om twee apps op hetzelfde scherm te laten draaien. Dat is niet alleen geinig, maar ook heel praktisch.

Camera

De P10 is niet de eerste smartphone met een dubbele camera op de achterkant. Het is zelfs niet de eerste smartphone van Huawei met een dubbele camera. De Huawei P9 en Mate 9 gingen het toestel hier al in voor bij Huawei zelf. De twee Leica-camera's van 12 megapixels per stuk zorgen er samen voor dat de autofocus van het toestel snel is en maakt ook het aanbrengen van scherpte-diepte gaat razendsnel. 

Huawei P10

De afbeeldingen die je met de P10 schiet zijn zeker scherp. Ook bij het maken van 100 foto's achter elkaar in de burst-stand blijven de afbeeldingen scherp. Zo kun je heel makkelijk springfoto's maken met de P10. De kleuren lijken iets minder warm te worden gepresenteerd dan ze in werkelijkheid zijn, maar dat kan in de app zelf of eventueel in de nabewerking nog worden rechtgezet.

De camera-app van de Huawei P10 is rijkelijk toebedeeld. De automatische standen maken al goede foto's maar als je iets meer weet van fotografie kun je met de P10 ook heel goed uit de voeten. De pro-stand laat je spelen met sluitertijden, ISO-waarden en handmatige of autofocus. Verder kun je er ook met allerlei andere kunstige standen experimenteren. Het wordt in ieder geval gauw duidelijk dat Huawei zich wil richten op professionele amateurfotografie.

Huawei P10 Huawei P10 Huawei P10 Huawei P10

Filmen kan de P10 ook en ook hier is het mogelijk om de focus handmatig te bedienen als hier een behoefte voor bestaat. Verder maakt de P10 mooie beelden en de beeldstabilisatie doet zijn werk meer dan prima. De kleuren worden nauwkeurig weergegeven maar het is ook heel makkelijk om deze iets meer te verzadigen als daar de wens voor is.

Prijs-kwaliteit

Met de P10 wil Huawei een plaatsje verschaffen in het topsegment. Met de prijs, €599 bij de release, zet het Chinese concern in ieder geval een fikse stap in die richting. Qua specificaties kan het toestel er ook wat van maar in deze categorie is er nog meer moois te zien. We hebben een aantal toestellen naast de Huawei P10 gehouden om te kijken wat er nog meer te vinden is voor een vergelijkbaar budget. 

Om te beginnen is er de keuze voor een ander besturingssysteem in een telefoon die erg veel op de P10 lijkt: de iPhone 7. Voor de iPhone 7 betaal je wel wat meer, maar dan krijg je ook wat. Dit eveneens razendsnelle toestel beschikt over een zeer goede camera en goede accuduur. Het grote verschil zit hem dus in het besturingssysteem. Bij de P10 krijg je Android 7.0 Nougat en bij de iPhone krijg je iOS met al het goeds en kwaads van dien.

Huawei P10 Apple iPhone 7 Samsung Galaxy S7 Edge Sony Xperia XZs
Beeldscherm 5,10 inch 4,70 inch 5,50 inch 5,20 inch
Resolutie 1080 x 1920 pixels 750 x 1334 pixels 1440 x 2560 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 432 ppi 326 ppi 534 ppi 424 ppi
Besturingssysteem Android 7.0 (Nougat) Apple iOS 10 Android 6.0 (Marshmallow) Android 7.1 (Nougat)
Processor 2,4 GHz octa-core 2,3 GHz quad-core 2,3 GHz octa-core 2,1 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 2 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 64 GB 32 GB 32 GB 32 GB
Camera 12,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel 19,00 megapixel
Gewicht 145 gram 138 gram 157 gram 161 gram
Stand-by tijd 408 uur - - -
Spreektijd 1380 minuten - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Vanaf € 18,00 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 469,00 tot € 639,00 € 289,00 tot € 949,00 € 599,00 tot € 679,00 € 599,00 tot € 649,00

De Samsung Galaxy S7 Edge is een tegenkandidaat die zich ook in het Android kamp bevindt. De S7 Edge heeft een iets minder goede camera, maar ook maar iets. De accuduur van de P10 kan nog wel wat leren van het Samsung vlaggenschip. De S7 Edge heeft met 5,5 inch een groter scherm dan de P10 en het is nog gebogen ook. Een gebogen scherm heeft allerlei voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld het scherm zien oplichten wanneer je een melding krijgt.

De laatste in dit rijtje is de Sony Xperia XZs. Sony staat al langer bekend als een producent van smartphones met goede camera's. Bij de XZs is de camera wederom van hoge kwaliteit en deze camera is ook nog uitgerust met een Ultra Slowmotion-functie waarmee het toestel 960 beelden per seconde vast kan leggen. Daarnaast heeft het toestel net als de P10 4 GB aan werkgeheugen en een snelle processor. Op papier is de P10 net wat sneller, maar het scheelt in de praktijk maar weinig.

Conclusie

De Huawei P10 is een goede smartphone op meerdere fronten. Het is een dun toestel dat toch volgepropt zit met hardware die al je verzoeken bij kan houden. Deze smartphone heeft de term 'premium-smartphone' zeker verdiend. De prijs past bij wat Huawei daarvoor levert, al zijn we van de Chinese fabrikant wat lagere prijzen gewend.

De camera, of camera's, van de P10 zijn net als bij zijn voorganger van uitstekende kwaliteit en dat is zeker wat waard als je je bedenkt dat we onze smartphones steeds vaker gebruiken als compactcamera. Huawei heeft zich hiermee echt willen richten op consumenten die graag mooie foto's maken zonder daarvoor een losse camera mee op pad te hoeven nemen. Naast de dubbele camera op de achterkant maakt ook de selfiecamera scherp foto's, dat is natuurlijk niet onbelangrijk.

Huawei P10

Waar bij de voorgangers van de P10 vaak werd geklaagd over de skin die Huawei over Android heengooide, hadden we bij EMUI 5.1 haast niets te klagen. Het toestel is goed aan de gebruiker aan te passen. Wel is het voor het in- of uitschakelen van bepaalde functies lastig om het juiste menu te vinden. Het is zeker zo dat de P10 nog steeds wordt voorzien van allerlei apps en functies die we als onnodig beschouwen, maar deze kunnen we nu gelukkig voor het grootste deel uitschakelen.

Al met al is het Chinese vlaggenschip ons erg goed bevallen. De P10 is een mooi toestel en voelt degelijk aan. Het kost ons veel moeite om van die rode vergrendeltoets aan de zijkant af te blijven. De snelheid en de kwaliteitscamera's stellen niet teleur en de EMUI 5.1-skin staat ons niet in de weg. Het toestel kost wel wat, maar daar zet Huawei ook wat tegenover. 

+ Mooi design
 
+ Snelle processor
 
+ Hoge kwaliteit camera
 
 
- Een tikje prijzig
 
- Accu
 

Huawei P10 review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden