Vergelijk 3.008.595 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Lenovo K6 review

Reviews Lenovo K6 review
Door ,

Een goed budgettoestel. Klinkt dat tegenstrijdig? Dat hoeft niet zo te zijn. Lenovo heeft de K6 geproduceerd en ze vragen er niet zoveel voor terwijl ze wel veel leveren. GSMinfo.nl voelde de K6 aan de tand.

De Chinese fabrikant Lenovo heeft weliswaar Motorola overgenomen, maar dat wil niet zeggen dat ze geen toestellen meer onder de eigen naam uit willen brengen. Lenovo's toestellen zijn doorgaans wat goedkoper terwijl ze ook goed functioneren zoals de Lenovo P2 en de Lenovo Phab 2 Pro. De K6 is één van de nieuwste toestellen in deze lijn.

Met de K6 presenteert Lenovo een metalen handset met, op papier, geen indrukwekkende specificaties. Toch belooft Lenovo dat het toestel gebruikers zal verbazen met een Full HD-scherm, goed geluid en zijn snelheid. Daarmee zou de K6 een betaalbare telefoon zijn die toch alles kan bijhouden. We gaan maar eens kijken of ze dit hebben waargemaakt. 

Design

De behuizing van de Lenovo K6 is van metaal en zo ziet het er ook uit. Toch voelt de achterkant bijna aan als plastic. Het klinkt ook als plastic wanneer je er zachtjes op tikt. Onder het scherm zitten de Home-knop, Back-knop en App Switch-knop. De Back-knop zit hierbij aan de rechterkant en niet aan de linkerkant, waar we hem wel verwachten. In het begin voelt dit vreemd maar het went vrij snel.

Op de achterkant van de K6 vinden we zoals gebruikelijk de camera. Vlak onder de camera zit de bijbehorende ledflitser en weer daaronder zit de ronde vingerafdrukscanner. Daarmee is de Lenovo een van de goedkopere telefoons met een vingerafdrukscanner. Deze is ook nog eens mooi verwerkt in de behuizing. Op de achterkant vinden we ook de speakers terug. Twee dunne streepjes waar een verbazingwekkende hoeveelheid geluid uit komt.

Lenovo K6

Al vrij snel viel op dat het oplaadsnoer niet, zoals bij veel andere toestellen het geval is, aan de onderkant dient te worden ingeplugd maar aan de bovenkant. Aan de rechterkant van het toestel zitten de volumerockers en ook de vergrendelingstoets. Deze toetsen voelen opmerkelijk stevig aan en ze geven ook een duidelijk voelbare klik bij het indrukken. Je hoeft je dus niet af te vragen of je het toestel wel vergrendeld hebt, dat voel je wel.

Beeldscherm

De Lenovo K6 heeft een 5 inch scherm met een FHD-scherm met 1080 bij 1920 pixels. Wat dat betekent is dat het beeld zeer scherp is en de individuele pixels niet te onderscheiden zijn zonder vergrootglas. Bij de eerste keer opstarten kwamen de kleuren van het scherm wat dof over, maar dat lag aan het vooraf ingestelde thema. Bij het daadwerkelijke gebruik van het toestel bleek dat het scherm de kleuren mooi weergeeft.

Het scherm heeft prima kijkhoeken en dat wil zeggen dat je vanuit iedere hoek goed op het scherm kunt kijken. Helaas kan dit alleen maar binnen of wanneer het niet zo zonnig is buiten. Het scherm heeft namelijk geen hoge helderheid en wanneer je buiten loopt met het toestel is het soms lastig om goed te zien wat er op je scherm gebeurt, zelfs met de helderheid op 100%. 

Hardware en batterij

De Lenovo K6 stond niet vooraan toen het rekenvermogen werd verdeeld. Met een 1,5 GHz octa-core processor en 2 GB werkgeheugen is het niet bepaald een krachtpatser. Toch lijkt het alsof het toestel hier niet van op de hoogte is gebracht gezien het vrij vlot omgaat met apps en bewerkingen. Wanneer het toestel wordt bestookt met opdrachten begint het wel te protesteren maar dit duurt eigenlijk niet lang. Daarbij wordt het toestel wel wat warm maar niet echt heet.

Lenovo K6

De accu van de K6 heeft een capaciteit van 3000 mAh en dat maakt dat het toestel lang meegaat. De dag red je sowieso met een volle batterij en als je voor twee dagen wil gaan dan kan dit maar dan moet je het toestel wel spaarzaam gebruiken en niet te vaak Facebook of Snapchat checken. Met 3000 mAh heeft het toestel dan ook een grotere accu dan andere toestellen in dezelfde prijscategorie.

Software

De Lenovo K6 draait op Android 6.0 Marshmallow wanneer je hem uit de doos haalt. Spijtig genoeg zal het daar waarschijnlijk ook bij blijven. Dat wil zeggen dat het toestel weinig kans maakt op een update naar Android 7.0 Nougat. Wel zullen er beveiligingsupdates voor de K6 bijkomen. De beveiliging van ons toestel staat nog op de update van juni 2016, niet bijzonder recent dus. Hopelijk komen deze wel binnenkort naar de Lenovo.

Android-toestellen zijn over het algemeen al heel goed te personaliseren door de gebruiker. Toch lijkt de K6 hier nog een stapje verder in te gaan. Standaard is Lenovo's eigen interface geactiveerd. Deze heeft bijvoorbeeld geen app lade maar plaatst alle apps op het bureaublad. Een korte duik in het menu met voorkeuren leert dat er gemakkelijk voor de Android-interface gekozen kan worden zonder hier iets voor te hoeven downloaden of installeren.

Camera

De hoofdcamera op de achterkant is een 13-megapixelcamera en deze steekt net een beetje uit het frame. Op de voorkant zit een 8-megapixelselfiecamera. De foto's die dit toestel levert zijn van goede kwaliteit. De kleuren worden goed weergegeven en de foto's zijn ook scherp. Waar de camera wat meer moeite mee heeft is het weergeven van donker en licht in één foto maar daar hebben veel camera's problemen mee. De camera stelt snel scherp en ook het nemen van een foto met de vingerafdrukscanner als sluiter werkt erg goed. Dit is in het bijzonder handig bij het maken van selfies.

Lenovo K6, foto Lenovo K6, foto Lenovo K6 Lenovo K6 Lenovo K6

De camerasoftware op het toestel is recht voor zijn raap en daarmee fijn in de omgang. De gebruiker krijgt in de automatische stand maar een paar keuzes met betrekking tot bijvoorbeeld focus en witbalans. In de 'pro'-stand kan bijna ieder aspect van het fotograferen worden beïnvloedt, eigenlijk kan alleen de sluitertijd niet worden veranderd. In de automatische stand zit een geinige functie die we wel vaker tegenkomen: als je de sluiterknop langer ingedrukt houdt maakt het toestel meerdere foto's snel achter elkaar tot 20 foto's. Verder heeft het toestel nog een paar standen zoals slowmotion-video en een panoramastand. 

De Lenovo kan naast foto's maken natuurlijk ook filmen. De K6 neemt op in Full HD bij 30 frames per seconde. Deze instelling is niet aan te passen. Sterker nog, bij het filmen zijn er maar twee aanpassingen mogelijk. De eerste is het aan- of uitschakelen van de ledflitser om in het donker te filmen en de andere optie is het aan- of uitschakelen van de beeldstabilisatie, al kunnen wij ons niet bedenken waarom je dit uit zou willen zetten. Het beeld is scherp, helder en ook de kleuren worden goed weergegeven. Het is wel jammer dat het beeld een beetje 'trekt' en dus niet erg soepel wordt weergegeven.

Prijs-kwaliteit

De Lenovo K6 is gericht op een publiek dat verwacht dat hun telefoon het gewoon doet en hier niet al teveel voor wil betalen. Consumenten die een toestel zoeken in de prijscategorie van de K6 willen vaak wat meer keuze hebben zodat het bedrag dat uitgegeven wordt ook goed wordt besteed. Met dat idee hebben we een aantal vergelijkbare toestellen naast de K6 gezet om wat meer opties te bieden.

Het eerste alternatief is de Honor 5C. De Honor is net als de Lenovo van Chinese makelij. Daar houden de gelijkenissen niet op. Beide toestellen beschikken over een FHD-scherm. Wel is het scherm van de Honor met 5,2 inch net ietsje groter. Ook is de Honor 5C op papier ietsje sneller, al scheelt het in de praktijk nauwelijks iets. De Honor heeft echter geen vingerafdrukscanner die de Lenovo wel heeft.

Lenovo K6 Honor 5C Motorola Moto G4 Plus Alcatel Shine Lite
Beeldscherm 5,00 inch 5,20 inch 5,50 inch 5,00 inch
Resolutie 1080 x 1920 pixels 1080 x 1920 pixels 1080 x 1920 pixels 720 x 1280 pixels
Pixeldichtheid 441 ppi 424 ppi 401 ppi 294 ppi
Besturingssysteem Android 6.0 (Marshmallow) Android 6.0 (Marshmallow) Android 6.0 (Marshmallow) Android 6.0 (Marshmallow)
Processor 1,5 GHz octa-core 2,0 GHz octa-core 1,5 GHz octa-core 1,3 GHz quad-core
Werkgeheugen 2 GB 2 GB 2 GB 2 GB
Interne opslag 16 GB 16 GB 16 GB 16 GB
Camera 13,00 megapixel 13,00 megapixel 16,00 megapixel 13,00 megapixel
Gewicht 140 gram 156 gram 155 gram 156 gram
Stand-by tijd 590 uur 610 uur - -
Spreektijd 2220 minuten 1140 minuten - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 198,00 € 199,00 € 199,00 tot € 239,00 € 139,29 tot € 179,00

De Motorola Moto G4 Plus is ook een optie. De G4 Plus heeft een groter scherm dan de K6, namelijk een 5,5 inch FHD-scherm. Net als de K6 heeft de G4 Plus een vingerafdrukscanner, al zit deze bij de G4 Plus wel aan de voorkant. Een groot voordeel aan de Moto G4 Plus is dat er bij dit toestel een update naar Android 7.0 Nougat mogelijk is. Daar staat tegenover dat het prijskaartje wel een tikje hoger ligt.

Als laatste gegadigde is er de Alcatel Shine Lite. Dit toestel van Franse makelij lijkt wel een neefje van de Lenovo K6. Het is haast een spelletje 'zoek de verschillen'. Beide telefoons hebben een vingerafdrukscanner op de achterkant, een 5 inch scherm en draaien op Android 6.0 Marshmallow. Het grootste verschil zit hem in het scherm. De Shine Lite heeft een HD-scherm terwijl de K6 een FHD-scherm heeft. Dit verschil is echter niet merkbaar tenzij je de toestellen naast elkaar houdt.

Lenovo K6

Conclusie

De Lenovo K6 is, op het randje, een budgettelefoon maar dat zou je niet zeggen als je het toestel in je handen krijgt. Het toestel voelt heelt solide aan door het gewicht en door de stevige metalen behuizing. De K6 is strak en symmetrisch afgewerkt zonder tierlantijnen. Het haast zakelijke ontwerp is erg elegant.

De processor in de K6 is niet de snelste die ooit gemaakt is maar bij het gebruik merk je hier niets van. De vingerafdrukscanner ontgrendelt het toestel zonder dat je daarop hoeft te wachten. Apps starten zonder problemen op en blijven ook goed draaien. Ook andere functies van het toestel, zoals het opstarten van de camera wanneer de vergrendeltoets twee keer achter elkaar wordt ingedrukt, gaat meer dan vlot.

De K6 is over het geheel een meer dan prima toestel. Het is mooi ontworpen, snel en ook de software is aan te passen aan ieders eigen wensen. De camera maakt mooie foto's en iets minder mooie filmpjes. Voor de prijs van de Lenovo zijn er maar een paar alternatieven die in de buurt komen bij dit toestel. Er zijn wel snellere telefoons met betere camera's en meer functies, maar dan ben je al gauw twee keer zoveel kwijt.

+ Design
+ Accu
+ Weinig bloatware
+ Prijs
+ Vingerafdrukscanner
 
- Niet waterdicht
- Plastic
- Kan iets sneller
 

Lenovo K6 review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden