Vergelijk 3.497.064 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Alcatel Shine Lite review

Reviews Alcatel Shine Lite review
Door ,

De Alcatel Shine Lite is een zeer betaalbare smartphone, die vooral opvalt door zijn prachtige behuizing. Heeft deze prijsvechter nog meer te bieden naast een prachtig jasje? Dat nemen we op de proef.

Alcatel staat bij ons op de redactie vooral bekend als het merk dat de beste namen voor zijn telefoons weet te bedenken. Lange tijd had het bedrijf de gewoonte de namen van hun toestellen zo lang mogelijk te maken, met telefoons als de Alcatel One Touch Pop 2 4.5 Dual Sim en Alcatel One Touch Idol 3 (5.5) tot gevolg. Gelukkig liet Alcatel na enige tijd het 'One Touch' vallen.

Dat maakte de toestelnaam al minder lang, maar men bracht nog steeds toestellen uit volgens de schot hagel-techniek. De Alcatel Idol 4, Idol 4S en Idol 4 Plus waren daarvan het resultaat. Met de Alcatel Shine Lite leek ook dat te veranderen, want er is nog steeds geen Shine Heavy of Shine Lite Plus. Ook al lijkt 'Lite' te impliceren dat er nog een volwaardige versie van de Alcatel Shine aankomt, verzekerde men er ons van dat dit niet het geval is. Gelukkig.

Maar wat voor toestel is de Shine Lite dan eigenlijk precies? De Shine Lite heeft in ieder geval een interessante prijs, maar biedt Alcatel ook voldoende kwaliteit? Dat is wat we in deze review uit gaan zoeken. Daarbij kijken we naar het beeldscherm, de hardware, de software en de kwaliteit van de camera. Ook vergelijken we de Shine Lite met de concurrentie en beoordelen we de prijs/kwaliteitverhouding.

Alcatel Shine Lite tree

Beeldscherm

De Shine Lite is voorzien van een weinig indrukwekkend 5 inch scherm met een 720p HD-scherm. Het is een LCD-scherm, maar is nogal flets. Dat is niet het enige. Ook de helderheid is niet perfect, zelfs op de hoogste helderheid is het niet altijd even makkelijk het scherm af te lezen in de felle zon. Dat het scherm zoals gezegd nogal flets is, heeft daar ook mee te maken.

De resolutie van 720 bij 1280 pixels helpt niet erg mee. Het scherm is zeker niet onscherp, maar een overdaad aan pixels is het nou ook weer niet. Voor de gemiddelde gebruiker zal het ruim voldoende zijn, maar hou er dus rekening mee dat het geen topscherm is. Niet dat we dit hadden verwacht in deze prijscategorie, maar toch viel het scherm een beetje tegen.

Verder valt er over dit scherm dus niet zoveel te zeggen. De beeldkwaliteit is niet geweldig, al reageert het wel gewoon prima op je aanrakingen. Veel toestellen uit deze prijscategorie hebben ook geen geweldige schermen, dus heel erg valt Alcatel hier niet uit de toon. Wel kiezen veel fabrikanten bij deze schermgrootte voor tenminste een Full HD-resolutie. Hoewel we ons afvragen of dat voor de beeldkwaliteit veel had gedaan, had het op papier in ieder geval beter gestaan als de Shine Lite met Full HD-scherm was uitgerust.

Design

Het ontwerp van de Alcatel Shine Lite valt allerminst tegen. Het is duidelijk dat men bij Alcatel ruim heeft ingezet op het design van dit toestel. Zowel de voor- als achterkant van het toestel bestaat uit glas, met een rand van metaal om de zijkanten. Dat maakt bij elkaar dat de Shine Lite eruit ziet en aanvoelt als een extreem strak toestel. Dat zien we in dit prijssegment nog wel eens anders. Het ligt prettig in de hand, al is het toestel door het materiaalgebruik wel wat aan de zware kant.

Hoewel het design prachtig is, zijn er wel een aantal vreemde keuzes gemaakt. Zo zijn de knoppen onder het scherm aanraakgevoelig en verlicht, maar in de witte variant nauwelijks waar te nemen. De doorgewinterde smartphonegebruiker zal uit automatisme linksonder drukken als hij terug wil, rechtsonder drukken voor multitasken en in het midden om terug te gaan naar het homescreen. Die toetsen zitten echter zo goed verstopt dat we pas na een week doorkregen dat ze ook daadwerkelijk verlicht worden.

Een andere rare keuze vinden we de plaatsing van de vergrendelknop. Die is boven de volumetoetsen geplaatst, vrijwel tegen de bovenkant van het apparaat. In dagelijks gebruik heb je de toets vooral nodig om het toestel te vergrendelen, want ontgrendelen doe je met de vingerafdrukscanner achterop. Het is daarom wat onhandig dat die knop zo hoog zit, want daardoor kan je er net niet lekker bij. Het was logischer geweest als Alcatel de knop, net als veel andere fabrikanten dat doen, onder de volumetoetsen had geplaatst.

Alcatel Shine Lite side

Hardware

De Alcatel Shine Lite is niet bepaald een krachtpatser. Het toestel wordt aangedreven door een 1,3 GHz quad-core processor, wat gerust wat krap genoemd mag worden. Het werkgeheugen is met 2 GB voldoende, zeker in deze prijscategorie. Het interne geheugen is 16 GB groot, maar kan worden uitgebreid met een microSD-kaartje. Tot zover is de hardware aardig conventioneel voor een toestel uit deze prijsklasse.

Er is echter ook nog wat bijzonders aan de Shine Lite. Het toestel is namelijk uitgerust met een vingerafdrukscanner. Die zit op de achterkant, in het midden. Dat zien we niet vaak terug op smartphones in deze prijsklasse. De scanner werkt lekker vlot, en heeft een aantal handige extra's waar we in het kopje software op terug komen.

Alcatel Shine Lite back

Software

De Shine Lite draait op Android 6.0 Marshmallow met een paar aanpassingen van Alcatel. Heel omvangrijk zijn die overigens niet, ze zijn vooral van cosmetische aard. Voordeel daarvan is dat het behoorlijk vlot loopt, zeker ook gezien de niet al te krachtige processor. Wanneer je iets zwaardere apps op de Shine Lite zet zie je het wel wat vertragen, maar in de menu's en op het homescreen gaat het allemaal aardig vlot. Dat hebben we in deze prijsklasse wel eens anders gezien.

De aanpassingen van Alcatel hebben zoals gezegd niet al teveel voeten in de aarde. Het cosmetische effect valt vooral op: Alcatel lijkt een voorkeur te hebben voor kekke pastelkleurtjes. Verder heeft men geen al te frivole functies toegevoegd. Uitgezonderd de vingerafdrukscanner dan, want daar zijn een paar handige functies in gestopt. Natuurlijk is het ontgrendelen met de scanner mogelijk, maar je kan ook nog per vinger snelle toegang tot apps instellen. Zo kan je bijvoorbeeld met je wijsvinger alleen het toestel ontgrendelen, maar met je middelvinger het toestel ontgrendelen en tegelijkertijd WhatsApp openen. Handig!

De Shine Lite komt standaard behoorlijk vrij van software-rommel. Dat is prettig, maar denk niet dat er niet alsnog de mogelijkheid is een wagonlading aan minder nuttige apps te installeren. Daarvoor kan je Alcatels eigen app-store gebruiken, die je zonder al teveel omhaal de twaalf meest essentiële apps laat installeren. Nou ja, essentieel in de ogen van Alcatel dan. Apps als WhatsApp vinden we nog wel essentieel maar Bubbelschieter en een 'battery saver'-app toch wat minder. We raden je dan ook aan de app store van Alcatel zelf vooral links te laten liggen.

Alcatel Shine Lite wall

Camera

De Shine Lite is voorzien van een 13 megapixel camera achterop, en maakt selfies met een 5 megapixel camera. Op de achterkant zit naast de camera ook een dubbele flitser. Aan de voorkant is ook een flitser aanwezig. De prestaties van de 13 megapixel camera zijn een beetje volgens verwachting. Dat betekent: met goede lichtomstandigheden gaat het prima, maar bij minder licht worstelt de camera behoorlijk. De flitser helpt daarbij niet echt, of het moet zijn om fletse kroegfoto's te produceren.

De camera aan de voorkant is zoals gezegd voorzien van een 5 megapixel sensor. Daarmee maak je best scherpe selfies, al zijn we het niet altijd eens over de kleurweergave. Het aanwezige beauty-filter is nauwelijks nieuw meer te noemen, maar slaat desalniettemin nog af en toe de plank mis. Zo werd bij een foto met wat tegenlicht slechts een klein vakje van een selfie 'gebeautified' terwijl het maanlandschap dat de huid van uwer redacteur is, op de rest van de selfie haarscherp waar te nemen was.

Wat betreft video's heeft de Shine Lite geen grote verrassingen in petto. Op de maximale resolutie zijn de video's zeker toonbaar, maar verwacht in dit prijssegment geen vloeiend Nature-documentairemateriaal.

Prijs/kwaliteit

Met de prijs van dit toestel is niks mis. Hij is zelfs bijzonder scherp. De concurrentie in dit prijssegment is echter moordend, dus alternatieven zijn er genoeg. Zo kan je een Samsung Galaxy J5 (2016) krijgen voor ongeveer hetzelfde geld. Ook kan je voor minder dan 200 euro een Honor 5C kopen. Ook recent uitgekomen is de Lenovo K6. Alledrie deze toestellen bieden, onderlinge kleine verschillen daargelaten, een goedkope smartphone met redelijke eigenschappen.

Alcatel Shine Lite Samsung Galaxy J5 (2016) Honor 5C Lenovo K6
Beeldscherm 5,00 inch 5,20 inch 5,20 inch 5,00 inch
Resolutie 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels 1080 x 1920 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 294 ppi 282 ppi 424 ppi 441 ppi
Besturingssysteem Android 6.0 (Marshmallow) Android 6.0 (Marshmallow) Android 6.0 (Marshmallow) Android 6.0 (Marshmallow)
Processor 1,3 GHz quad-core 1,2 GHz quad-core 2,0 GHz octa-core 1,5 GHz octa-core
Werkgeheugen 2 GB 2 GB 2 GB 2 GB
Interne opslag 16 GB 16 GB 16 GB 16 GB
Camera 13,00 megapixel 13,00 megapixel 13,00 megapixel 13,00 megapixel
Gewicht 156 gram 159 gram 156 gram 140 gram
Stand-by tijd - - 610 uur 590 uur
Spreektijd - - 1140 minuten 2220 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 139,29 tot € 179,00 € 199,00 € 199,00 € 198,00

Bij de Samsung Galaxy J5 (2016) krijg je een iets groter scherm, al blijft de resolutie hetzelfde. De batterij in de J5 is iets ruimer, maar verder is de hardware zo goed als hetzelfde. De Samsung heeft overigens geen vingerafdrukscanner aan boord, en de behuizing is ook een stuk meer van plastic. Een ander groot verschil zit in de software: bij de Samsung krijg je TouchWiz over Android 6.0 Marshmallow heen. Dat vinden sommige mensen prettig, maar is volgens anderen juist weer verschrikkelijk irritant.

De Honor 5C heeft net als de Shine Lite een scherpe prijs. Verder zijn de specificaties grotendeels hetzelfde, al pakken die op sommige punten een klein beetje in het voordeel van de Honor uit. Zo zit er in de 5C een iets snellere processor en heeft het toestel een Full HD-scherm aan boord. De behuizing is wel wat minder premium dan de Shine Lite, en ook een vingerafdrukscanner ontbreekt op de Honor 5C. Een niet te onderschatten verschil is de software: de Honor 5C is uitgerust met EmotionUI, een skin waar wij over het algemeen geen fan van zijn. Daarmee is de Honor 5C vooral een goed alternatief als je schermkwaliteit belangrijk vindt.

De Lenovo K6 is tenslotte de laatste smartphone die we naast de Shine Lite willen leggen. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat de Lenovo voor dezelfde prijs over de toonbank gaat als de Lenovo, maar ook omdat beide toestellen zijn uitgerust met een vingerafdrukscanner. Dat is natuurlijk een zeldzaamheid in deze prijscategorie. Verder zijn de specificaties ook redelijk aan elkaar gewaagd, maar ook de Lenovo is uitgerust met een beter scherm dan de Alcatel. De kwaliteit van de behuizingen van beide toestellen is ook vergelijkbaar, al kiest Lenovo voor een metalen achterkant waar de Alcatel voor glas kiest.

Alledrie de toestellen zijn een goed alternatief voor de Shine Lite, maar een toestel springt eruit. Dat is de Lenovo K6. Die evenaart de Shine Lite in zijn meest indrukwekkende eigenschappen, namelijk de hoge kwaliteit behuizing en de vingerafdrukscanner. De prijs is op moment van schrijven zo goed als identiek: je betaalt voor de Lenovo twee euro minder dan voor de Alcatel.

Conclusie

De Alcatel Shine Lite is een uitstekende smartphone. Dat heeft vooral met zijn zeer schappelijke prijs te maken. Want an sich is de Shine Lite geen heel indrukwekkende smartphone te noemen. Zeker, de behuizing is van hoge kwaliteit en ook de vingerafdrukscanner werkt prettig, maar de camera is niet erg goed en de software niet bijzonder vlot. Dat maakt uit als je flink wat geld voor een smartphone neertelt, maar dat is dus bij de Shine Lite niet het geval.

Alcatel Shine Lite front

De Alcatel is, als je niet al te veel geld te besteden hebt, een uitstekende keus. Dat er flink wat concurrentie is in dit prijssegment, valt te zien in het stukje over prijs/kwaliteit. Dat doet echter niet af aan de kwaliteiten van de Shine Lite, die over het geheel genomen vrij goed zijn. Er zijn geen onoverbrugbare minpunten, terwijl er wel duidelijke eigenschappen zijn die vóór de Shine Lite pleiten.

Toch ontkomt het toestel niet aan een kritische noot op het gebied van prijs/kwaliteit. Immers, met de K6 heeft Lenovo een zeer sterk alternatief voor de Shine Lite in huis. Met als extra pijnpunt dat de Lenovo, in tegenstelling tot de Alcatel, wel een Full HD-scherm aan boord heeft. Het maakt van de Alcatel geen minder goede telefoon, maar daardoor kunnen we niet naar de Shine Lite wijzen als dé telefoon die je moet kopen als je minder dan 200 euro te besteden hebt.

Op zichzelf bezien is de Alcatel Shine Lite een fijne smartphone. Hij kost weinig, maar biedt veel. Het is een smartphone waar je tevreden mee kan zijn indien je maar weinig te besteden hebt. Als je wat meer wil uitgeven, levert je dat vooral een snellere smartphone op. Een toestel met een mooiere behuizing zal je in de hogere prijscategorieëen niet snel tegenkomen, of je moet meer dan drie keer zoveel uitgeven. Dat is een prestatie op zich.

 + Behuizing zeer hoogwaardig
+ Uiterst schappelijke prijs
+ Vlot werkende vingerafdrukscanner

- Niet de vlotste
- Veel concurrentie

Alcatel Shine Lite review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden