Vergelijk 3.222.443 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Huawei Mate 9 review

Reviews Huawei Mate 9 review
Door ,

De Huawei Mate 9 is de nieuwste telefoon uit de stal van Huawei. Met zijn 5,9 inch scherm en topspecificaties valt het toestel in het hoogste segment. Nu de Note 7 niet meer op de markt verschijnt is tevens de grootste concurrent uitgeschakeld. Is de Mate 9 de moeite waard?

Als je dit jaar op zoek was naar een snelle smartphone met een groot scherm, is de kans groot dat je niet hebt nagedacht over het aanschaffen van een Mate 9. In plaats daarvan zal je wellicht een Note 7 hebben gepre-ordered, of de berichten van de ontploffende toestellen met stijgende verbazing en ontzetting gevolgd hebben. Een logisch alternatief, op de Galaxy S7 Edge na, was niet gelijk voorhanden.

De hele misère rond de Note 7 kwam Huawei echter bijzonder goed uit, want dat lanceerde deze maand de Huawei Mate 9. Met een 5,9 inch scherm aan boord zou het toestel zeker in het vaarwater hebben gezeten van Samsungs tablet annex telefoon. Nu heeft de Mate 9 echter vrij spel op een markt die verder niet door een bepaald merk gedomineerd wordt. Dat maakt de druk op Huawei om een solide toestel af te leveren natuurlijk alleen maar groter. Om te kijken wat Huawei van de Mate 9 heeft gebakken, hebben we het toestel de afgelopen tijd flink onder handen genomen.

Beeldscherm

Het meest opvallende onderdeel van een smartphone zo groot als de Mate 9 is natuurlijk het scherm. Met 5,9 inch aan schermoppervlak is er in ieder geval genoeg te zien. Huawei heeft er niet voor gekozen een AMOLED-scherm te plaatsen, maar kiest voor de ouderwetse lcd-techniek. Daarvan kunnen we in ieder geval zeggen dat de helderheid uitstekend is, en de kleurweergave mag er ook wezen. De kijkhoeken zijn ook vrij goed, dus op het gebied van beeldkwaliteit heb je niets te klagen.

De resolutie is een ander verhaal. Huawei heeft gekozen voor een Full HD-resolutie van 1080 bij 1920 pixels. De kritiek op die keuze bestaat vooral uit het argument dat de concurrentie inmiddels in grote getale voor de QHD-resolutie van 1440 bij 2560 heeft gekozen. De meerwaarde van zo'n hoge resolutie op een relatief klein scherm uit zich vooral bij VR. Dat is echter niet hoe je de telefoon het grootste deel van de tijd zal gaan gebruiken.

Huawei, Mate 9, front

We willen het wel even gezegd hebben: die resolutie van 1080 bij 1920 pixels is helemaal niet storend in het dagelijks gebruik. Het werkt zelfs prettig; alles is scherp en ziet er meer dan uitstekend uit. De extra pixels mis je niet. Bijkomend voordeel van de lagere resolutie is tweeledig. Ten eerste is het goed voor de grafische prestaties: minder pixels aansturen betekent minder hard werken voor de grafische processor, die daardoor juist meer aankan. Ten tweede is het natuurlijk goed voor de batterijduur. Minder pixels aansturen kost ook minder energie. Daarom kunnen we eigenlijk heel goed leven met de keuze voor een Full HD-scherm.

Behuizing

Een 5,9 inch scherm neemt natuurlijk behoorlijk wat ruimte in, waarmee we op het volgende deel van de review komen: de behuizing. Die heeft Huawei behoorlijk klein weten te houden, door de randen rondom het scherm aardig dun te maken. Vooral aan de linker- en rechterkant van de Mate zijn de randen erg dun. Met zijn 5,9 inch scherm heeft de Mate 9 ongeveer dezelfde afmetingen als de iPhone 7 Plus met 5,5 inch scherm. Dat is indrukwekkend! Het is overigens niet zo dat het scherm van de Mate 9 echt doorloopt tot de rand; er zit nog steeds een aardige zwarte streep waar wat ons betreft ook scherm had mogen zitten.

Header iPhone 6S vs Mate 9

Qua formaat heeft Huawei het dus, zowel in de hoogte als de breedte, heel beperkt gehouden. Daarnaast heeft men een hoogwaardige behuizing neer weten te zetten, zowel door vorm als door materiaalgebruik. De achterkant is grotendeels van metaal, met alleen boven en onder antennevakken die in dezelfde kleur zijn uitgevoerd. Er is wel een camera bump aanwezig, terwijl de flitser en laser autofocus ietwat verzonken liggen. Onder de camera zit de vingerafdrukscanner, wederom iets verzonken.

De speaker aan de onderkant zit maar aan een kant. De andere kant is de microfoon. Leuk detail is dat de Mate 9 de speaker aan de voorkant gebruikt om stereo-geluid weer te geven als je de telefoon draait tijdens het weergeven van een video. Wat verder opvalt is dat de achterkant een kleine bolling heeft. Dat kennen we al van de HTC One M7, maar ook hier werkt het prettig. De telefoon ligt goed in de hand. Leuke extra is dat Huawei een hoesje meelevert, zodat je het toestel tegen krassen kan beschermen. Ook wordt er een screenprotector meegeleverd.

Hardware

Huawei rust haar telefoons vrijwel zonder uitzondering uit met haar eigen Kirin-chipsets. Daar zijn we wisselend enthousiast over, aangezien de prestaties dat ook waren: wisselend. Zo viel de vorige generatie op door zijn slechte grafische prestaties. Dat heeft Huawei nu ondervangen, want aan boord is een Mali G71-chip, die in de Mate 9 zijn debuut maakt. Verder is de Kirin 960 uitgerust met een octa-core processor met onder andere de snelle ARM Cortex A73-cores. Daarmee is ook wat betreft processorsnelheid de lat hoog gelegd.

De verdere hardware bestaat uit voldoende werkgeheugen (4 GB), meer dan voldoende opslaggeheugen (64 GB), ondersteuning voor alle wifi- en 4G-protocollen die we hier in Nederland hebben en ook nog dual-sim ondersteuning. Zoals we gewend zijn van Huawei is de tweede simkaartslot ook in te zetten als microSD-slot, zodat je zal moeten kiezen: een tweede sim of meer opslagruimte. Leuk detail dat we nog willen vermelden: de Mate 9 ondersteunt het dubbel installeren van bepaalde apps, bijvoorbeeld WhatsApp. Op die manier kun je dus vanaf beide nummers WhatsApp-berichten sturen. Een ander leuk extraatje vinden we boven op de telefoon: er zit een infraroodsensor ingebouwd. Om je televisie, settopbox of versterker mee te bedienen. Handig, maar een beetje een gimmick.

Lijstjes met specifiaties zijn natuurlijk leuk, maar het gaat er uiteindelijk om hoe al die hardware zich houdt in de praktijk. Iets kan op papier immers heel snel zijn, dat kan in de praktijk nog heel anders liggen. In het geval van de Mate 9 lijkt dat echter niet het geval te zijn. Huawei maakt zijn beloftes meer dan waar. Het toestel voelt ontzettend rap aan. Als we Huawei mogen geloven, blijft de Mate 9 dat ook na langere tijd. Er zit namelijk een systeem in dat je gebruik analyseert, en dat optimaliseert zodat de apps die je het vaaktst gebruikt, snel blijven. Of dat ook daadwerkelijk zo is, kunnen we nu natuurlijk nog niet zeggen.

Batterij

In de Mate 9 zit een accu met een capaciteit van 4000 mAh. Dat is niet heel verrassend, aangezien het ook een aardig groot toestel is. De Mate 9 doet met een volle batterijlading makkelijk een dag, en als je niet continu video's aan het kijken bent of games aan het spelen, dan red je de tweede dag ook met gemak. Wat uithoudingsvermogen betreft zit je dus wel goed met de Mate 9. De echte kracht van de batterij zit in het opladen.

Huawei, Mate 9, battery

De eerste hint tijdens het uitpakken is de oplader. Die is een flink stuk forser dan je van de gemiddelde smartphoneoplader gewend bent. Met die oplader kan je de Mate 9 opladen met maximaal 5 ampère. De oplader past dat overigens automatisch aan, en kan ook op 2 en 4,5 ampère opladen. Huawei noemt dat SuperCharge. In de praktijk betekent het vooral dat het opladen vooral voor de eerste 50 procent echt heel snel gaat, en dat het tempo daarna langzaam terugloopt.

Dat maakt het opladen als je snel even thuis bent en weer weg moet handig, want binnen een kwartiertje heb je er, zeker als je batterij al leeg is, er snel flink wat bij. Voor degenen die hun toestel braaf elke avond aan de lader leggen is het minder relevant. Bovendien is de knots van Huawei de enige oplader waarmee dit zo snel gaat, dus die zal je altijd mee moeten nemen. Dat wil niet zeggen dat Huawei niet heeft gedacht aan de gebruiker onderweg. Men heeft namelijk een verloopstukje van micro-usb naar usb-c meegeleverd. Nog maar weinig mensen hebben een usb-c oplader, maar de micro-usbvariant vind je overal. Handig!

Software

Veel fans van de vorige EMUI-skins kennen we niet, dus we gingen met een behoorlijk kritische blik kijken naar de Mate 9 en de EMUI 5.0-software die daarop stond. Vooral de notificaties vielen ons de vorige iteraties behoorlijk tegen, en ook de onlogische designkeuzes deden ons nog wel eens achter de oren krabben. Hamvraag was dan ook: heeft Huawei het leven gebeterd of is EMUI nog steeds het digitale equivalent van een rommelhok?

Laten we beginnen met wat er hetzelfde is gebleven. Huawei heeft nog steeds de mogelijkheid om thema's in te stellen. Zoals gebruikelijk zijn er een paar met een hoog zuurstokgehalte en een paar 'Business'-thema's met strakke, sobere icoontjes en achtergronden. Leuk voor themafeestjes, maar in het dagelijkse leven niet zo bruikbaar. Wél bruikbaar in het dagelijkse leven is de rest van EMUI 5.0. Althans, het merendeel dan.

Notificaties blijven een probleem vormen voor Huawei. Zo zit er een behoorlijk agressieve batterijmanager in die bij het minste of geringste je notificatiebalk vervuilt. Na een tijdje weet het ding je voorkeuren, mits je natuurlijk niet de meldingen de hele tijd wegswipet. Want dan blijven ze je tot in lengte van dagen achtervolgen. Belangrijk is wel nog steeds dat je niet instelt dat alle apps die op de achtergrond draaien, afgesloten moeten worden.

Verder is EMUI eigenlijk vooral een fijne verbetering ten opzichte van de vorige versies. Het helpt wellicht ook dat de skin over een nieuwe versie van Android heen zit, namelijk 7.0 Nougat. De software draait in ieder geval erg vlot, is bijzonder makkelijk aan je eigen wensen aan te passen en is redelijk overzichtelijk. We zeggen 'redelijk', want Huawei doet de belofte dat je bij 90 procent van de instellingen bent met 3 aanrakingen. Dat zal best, maar dat was niet de ervaring van ondergetekende toen ik een kwartier aan het zoeken was naar hoe ik mijn nummer kon verbergen tijdens het bellen.

Wat wel fijn is, is de mogelijkheid om alles te verwijderen. Geen perikelen met meegeleverde apps die opeens niet meer te verwijderen zijn; Huawei laat je alles wegdonderen. Je kan natuurlijk ook de app drawer gebruiken, die is teruggekeerd in EMUI, om je homescreen schoon te houden. Niet langer is het nodig om op iPhoneesque wijze alle apps op je homescreen te hebben. Met de aanwezige 64 GB aan opslagruimte heb je toch niet snel die extra 100 MB nodig die het verwijderen van de apps oplevert.

We kunnen dan ook wel zeggen dat Huawei de weg naar boven heeft gevonden als het om software gaat. Er zitten nog wel wat kleine irritaties in, maar grosso modo zijn we niet ontevreden. De skin lijkt de snelheid van het toestel ook niet in de weg te zitten, want de Mate 9 voelt loeisnel aan. Tenslotte is het natuurlijk heel fijn om met de nieuwste versie van Android te werken, iets wat nog niet veel fabrikanten op dit moment kunnen zeggen.

Huawei, Mate 9, back

Camera

Huawei is bij de Mate 9 inmiddels toe aan de tweede generatie smartphone-camera's in samenwerking met Leica. Bij de presentatie van de Mate 9 waren de topmannen van Huawei en Leica elkaar de hemel in aan het prijzen, dus het lijkt erop dat beide partijen tevreden zijn over de samenwerking. Wij hadden over die eerste generatie zo onze vraagtekens. De dubbele camera achterop de Huawei P9 deed bij ons niet bepaald de mond openvallen.

Het heeft Huawei er niet van weerhouden het opnieuw te doen, want ditmaal is er een 12 megapixel camera vergezeld van een 20 megapixel monochroom-sensor. Die is vooral bedoeld om de foto scherper te maken en heeft als bijkomend voordeel dat iedereen denkt dat de Mate 9 is voorzien van een 20 megapixel camera. Het belangrijkst blijft natuurlijk hoe de camera in de praktijk presteert.

Dat is wisselvallig te noemen. Iets te vaak naar onze zin kregen we foto's die niet helemaal scherp waren. Zeker bij wat minder licht overkwam dat vaker wel dan niet. Dat is toch een beetje teleurstellend van een camera waar Huawei zelf zo hoog van opgeeft. Aan de andere kant laat de camera soms ook pareltjes zien, en is er weer geen vuiltje aan de lucht. Onhandig, want je wil natuurlijk consistent goede foto's.

We hebben nog een ander bezwaar, namelijk de snelheid. Het toestel maakt vlot foto's, maar gebruikt daarna pas de tweede camera om de foto extra scherp te maken. Dat proces duurt veel te lang om in het gros van de gevallen van waarde te zijn. Daarmee is de dubbele camera van de Mate 9 in de praktijk vooral een enkele camera. Niet dat die slechte foto's schiet, zeker niet. Maar het voelt toch een beetje dubbel. Of nou ja, niet dubbel dus.

foto mate 9 canisiussingel Mate 9, Canisiussingel

Video's maken met de Mate 9 gaat, net als het foto's maken, meer dan prima. Je kan in 4K filmen als je dat wil, maar op het moment is dat vooral een goede manier om je opslaggeheugen snel vol te krijgen. Gelukkig kan je ook gewoon in Full HD filmen en die kwaliteit valt niet tegen. Wel ontdekken we hier en daar een klein schokje in het beeld, wat toch een beetje afdoet aan de ervaring.

Prijs/kwaliteitverhouding

De Huawei Mate 9 heeft bij lancering een adviesprijs meegekregen van 699 euro. Dat is op moment van schrijven ook het bedrag waar de winkels zich strak aan houden. Daarmee is het geen erg goedkope smartphone, en plaatst Huawei de Mate 9 duidelijk in het hoogste segment. De grootste bedreiging komt echter vooral van de vorige generatie. Dat is vooral omdat Huawei de Mate 9 laat of vroeg, het is maar hoe je het ziet, heeft uitgebracht.

Huawei Mate 9 Samsung Galaxy S7 Edge Huawei Nexus 6P
Beeldscherm 5,90 inch 5,50 inch 5,70 inch
Resolutie 1080 x 1920 pixels 1440 x 2560 pixels 1440 x 2560 pixels
Pixeldichtheid 373 ppi 534 ppi 515 ppi
Besturingssysteem Android 7.0 (Nougat) Android 6.0 (Marshmallow) Android 6.0 (Marshmallow)
Processor 2,4 GHz octa-core 2,3 GHz octa-core 2,0 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 3 GB
Interne opslag 64 GB 32 GB 32 GB
Camera 12,00 megapixel 12,00 megapixel 12,30 megapixel
Gewicht 185 gram 157 gram 178 gram
Stand-by tijd - - 440 uur
Spreektijd 1800 minuten - 1380 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Vanaf € 21,50 per maand Niet beschikbaar
Los toestel € 449,00 tot € 699,00 € 363,00 tot € 679,00 Niet beschikbaar

Een belangrijke concurrent is, gezien het schermformaat, de Samsung Galaxy S7 Edge. Dat toestel is iets goedkoper dan de Mate 9, maar heeft ook iets mindere specificaties. Het enige dat echt beter aan de S7 Edge is, is het scherm. Dat heeft niet alleen van die mooie aflopende randen aan de zijkanten maar ook een QHD-resolutie. Wel loopt de S7 Edge vooralsnog op een oudere versie van Android. Dat maakt het toestel, in combinatie met de iets oudere hardware, tot een interessant alternatief als je veel van VR houdt.

Een ander toestel met een groot scherm is de Nexus 6P. We nemen bewust de 6P en niet de Pixel XL, omdat die laatste voor een astronomisch bedrag over de toonbank gaat. Daarom dus de Huawei Nexus 6P; concurrentie uit eigen stal. De Nexus is qua prijs veel gunstiger dan de Mate 9 en heeft als voordeel boven de S7 Edge dat hij op Android 7.0 Nougat draait. Ook zit hij met een 5,7 inch scherm al iets dichter in de buurt van het 5,9 inch scherm van de Mate 9. De Mate heeft als voordeel dat hij meer opslagruimte heeft, is voorzien van nieuwere (en snellere) hardware én dual-sim aan boord heeft. De vraag is: heb je daar meer dan 250 euro voor over? Want dat is het prijsverschil op dit moment tussen de Mate 9 en de Nexus 6P.

Daarmee is de concurrentie voor de Mate 9 als je het hebt over smartphones met eenzelfde groot schermformaat vooral afkomstig van de vorige generatie smartphones. De Nexus 6P is precies een jaar oud, terwijl de Galaxy S7 uit maart van dit jaar stamt. Je kan je afvragen of de echte concurrentie van Huawei nog moet komen. Immers, met de gecancelde Note 7 is een belangrijke concurrent weggevallen, maar in maart van het volgende jaar komt er gewoon weer een nieuwe Galaxy S-smartphone met een groot scherm. Tot die tijd heeft de Mate 9 het rijk aardig alleen. Ware het niet dat vooral de Nexus 6P nu wel erg veel waar biedt voor zijn geld.

Huawei, Mate 9, front

Conclusie

De Huawei Mate 9 is een indrukwekkend toestel. Dat komt deels door zijn formaat: een 5,9 inch scherm is en blijft erg groot voor een smartphone. Gelukkig heeft Huawei de behuizing ondanks het schermformaat redelijk compact weten te houden. Dat het toestel ook fijn in de hand ligt, maakt de eerste indruk tot een uitsluitend positieve. Maar ook als je het toestel voor een wat langere tijd gebruikt, stelt de Mate 9 eigenlijk nauwelijks teleur.

De snelheid van het toestel heeft daar grotendeels mee te maken. De software en de hardware vormen een goed geheel, met een razendsnelle telefoon tot gevolg. Dat de software nog wat kleine irritaties bevat, doet verder niet al teveel af aan het plezier. Huawei heeft wat dat betreft een aantal flinke stappen gezet. Het is lang geleden dat we met veel tevredenheid een EMUI-interface hebben gebruikt. 

De camera valt wat dat betreft een beetje tegen. Het is zeker mogelijk om prachtige plaatjes te schieten, daar twijfelen we niet aan. De automatische modus moet echter in het gros van de gevallen gewoon een goede foto afleveren. Dat is wat consumenten verwachten, en ook mogen verwachten als we naar de concurrentie kijken. Dat de Mate 9 hier niet helemaal goed uit de verf komt, is dan ook jammer.

Pluspunten

Prachtig scherm van 5,9 inch
+ Werkt loeisnel
+ Krachtige batterij, laadt snel op

Minpunten

- Camera valt soms tegen
- Software nog niet helemaal perfect

Huawei Mate 9 review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden