Vergelijk 2.508.634 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Sony Xperia XZ en X Compact

Nieuws Hands-on: Sony Xperia XZ en X Compact
Door ,

Ook dit jaar was Sony wederom van de partij op de IFA-beurs in Berlijn. Daar deed het Japanse elektronicaconcern een tweetal nieuwe smartphones uit de doeken: de Sony Xperia XZ en Sony Xperia X Compact. GSMinfo mocht met beide toestellen spelen. Onze ervaring lees je hier.

De Sony-presentatie was heel flitsend, en terloops kondigde het bedrijf ook nog twee smartphones aan: de Sony Xperia XZ en de X Compact. Hoewel het bedrijf al enige tijd geleden had beloofd dat het niet elk halfjaar een nieuw topmodel uit zou brengen. kwam men toch weer met een nieuw, sneller toestel op de proppen. De Xperia XZ is het nieuwe vlaggenschip, terwijl er ook weer een compacte variant op de markt komt in de vorm van de Xperia X Compact. Genoeg om eens flink aan de tand te voelen dus.

De Sony Xperia XZ

Met de Xperia XZ heeft Sony vooral stappen gezet op het gebied van camera-prestaties. Het toestel loopt namelijk nog steeds op Android 6.0 Marshmallow, en ook de apps van de fabrikant zelf zijn niet aangepast. De hardware bestaat uit een Snapdragon 820 processor en is daarmee nog steeds snel. De echte innovatie zit hem dus in de camera.

Die is nog steeds 23 megapixel. Aan de sensor zelf is niet heel veel aangepast bij de XZ. Er zijn echter twee sensors bijgekomen, om een totaal van drie sensoren te vormen. De tweede is een laser autofocus-sensor die het scherpstellen vereenvoudigt. De derde sensor zorgt ervoor dat de wit- en kleurbalans in orde is. Tegelijkertijd heeft Sony als eerste een vijf kanten op werkende lensstabilisatie ingebouwd, voor nog stabielere shots.

Er zijn ook een paar kleine aanpassingen aan het design. Zo loopt het glas van het scherm nu aan de zijkanten wat verder door dan bij de eerdere Xperia-modellen. Dat gaan ook weer vloeiend over in de bolle zijkanten, waardoor de Xperia XZ zeer prettig in de hand ligt. Overigens is dit model ook, net als de eerdere X Performance, gewoon voorzien van een waterdichte behuizing. Bang om te knoeien of om het ding in de wc te laten vallen, is dus niet nodig.

Sony Xperia XZ Sony Xperia XZ Sony Xperia XZ

De Sony Xperia X Compact

De X Compact is de lang verwachte compacte versie waar veel Sony-fans op zaten te wachten. Of nou ja, een beetje dan wellicht, want de X Compact breekt met een belangrijke Sony-traditie. En dat is dat de Compact-toestellen altijd even krachtig waren als hun grote tegenhangers. De X Compact voldoet daar wel aan, maar loopt qua specificaties gelijk aan de Xperia X. Dat heeft een aantal nadelen.

Zo krijg je geen Snapdragon 820 in de X Compact, maar een Snapdragon 650. Ook is de behuizing niet waterdicht, zoals bij de XZ. Dat zijn toch kwaliteiten waar Xperia Compact-bezitters de afgelopen jaren gewend aan zijn geraakt. Op camera-gebied krijgt de X Compact gek genoeg wel weer de laatste ontwikkelingen mee; de camera op de Compact is nagenoeg gelijk aan de Xperia XZ.

Het formaat van de Xperia X Compact is, zoals verwacht, wel prettig. Met zijn 4,6 inch grote scherm en relatief kleine randen om het scherm, is het toestel niet groot. Wat wel opviel was dat de behuizing een stukje dikker was dan we vantevoren hadden verwacht. Niet op een storende manier overigens. Je hebt niet het idee een baksteen in handen te hebben, maar het gaat wel een beetje in tegen de trend dat smartphones steeds dunner worden.

NIet dat wij daar overigens een probleem mee hebben, want een dikker toestel betekent ook: meer batterij. Daar kunnen we alleen maar voorstander van zijn. Bij een klein toestel als de Xperia X Compact kan je het ook makkelijker maken een iets dikkere behuizing te maken, simpelweg omdat het netto nog steeds uitstekend in je broekzak past.

Sony Xperia X Compact Sony Xperia X Compact Sony Xperia X Compact

Prijs en beschikbaarheid

De prijzen van beide toestellen werd op de persconferentie niet toegelicht, maar een releasedatum wel. Zo komt de X Compact al komende week in de winkels te liggen. De Xperia XZ gaat er wat langer over doen om de winkels te bereiken. Dat toestel komt namelijk pas in oktober op de markt.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden