Vergelijk 2.555.799 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Apple-software maakt onofficiële reparatie homebutton iPhones onmogelijk

Nieuws Apple-software maakt onofficiële reparatie homebutton iPhones onmogelijk
Door ,

Sinds de update naar iOS 9.2 kampen verschillende iPhone-bezitters met een telefoon die volledig gelocked is. Het is de zogeheten 'Error 53'. Oorzaak zou een reparatie van Touch ID zijn door derde partijen. Door de error wordt alle data op de desbetreffende iPhone onbereikbaar.

'Error 53'. Deze kafkaëske melding krijgen sommige iPhone-gebruikers nadat ze de laatste iOS-update hebben geïnstalleerd. Vervolgens is de telefoon volledig onbereikbaar en is de data op het toestel reddeloos verloren. Het probleem zou voorkomen bij mensen die hun homebutton met vingerafdruksensor (TouchID) hebben laten repareren door een derde partij. Eerder trad het probleem niet op maar sinds de update naar iOS 9.2 regent het klachten bij Apple.

Verklaring Apple

Inmiddels heeft het bedrijf uit Cupertino gereageerd op alle commotie. Men lijkt in ieder geval niet bewust de onofficiële reparateurs te willen benadelen. Tegen The Guardian zegt Apple dat men de vingerafdrukdata probeert te beschermen, en dat zodra iemand daarmee rommelt (bijvoorbeeld door het te repareren) het toestel onklaar wordt gemaakt, ten behoeve van de veiligheid.

Dat lijkt nogal een drastische stap. Zeker, met een vingerafdruk kan je in potentie een hoop narigheid uithalen op een iPhone. De vraag dringt zich echter op of het niet minder ingrijpend en gewoonweg simpeler was geweest om de vingerafdrukscanner uit te schakelen, in plaats van het hele toestel onklaar te maken. Dan blijft de veiligheid van de vingerafdrukscanner gewaarborgd maar zijn mensen niet gelijk ál hun data kwijt.

Overigens hoef je je geen zorgen te maken als Apple je homeknop heeft gerepareerd. Apple heeft namelijk wél een manier om je TouchID-sensor te repareren zonder dat je hele toestel zichzelf onklaar maakt bij de laatste update. Apple stelt verder overigens dat gebruikers die kampen met de 'Error 53' contact op moeten nemen met de klantenservice. Voorzover ze dat nog niet hadden gedaan dus.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden