Vergelijk 3.500.220 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Consumentenbond sleept Samsung voor de rechter

Nieuws Consumentenbond sleept Samsung voor de rechter
Door ,

De Consumentenbond spant volgende maand een kort geding aan tegen Samsung. De organisatie eist dat Samsung duidelijker en beter is in het updaten van zijn smartphones.

Samsung moet betere en langere ondersteuning bieden voor zijn Android-smartphones, zo eist de Consumentenbond. De organisatie voert al geruime tijd actie voor een beter updatebeleid van Android-fabrikanten, maar zet nu voor het eerst drastische stappen. De Consumentenbond heeft een kort geding aangespannen tegen Samsung, zo blijkt uit informatie die de NOS heeft ingezien.

Volgens de Consumentenbond moet Samsung tot twee jaar na de aankoop nog ondersteuning bieden in de vorm van updates. Consumenten moeten er zeker van zijn dat de smartphones die ze kopen voorzien zijn van nieuwe software. Dat zou essentieel zijn voor een goede beveiling. Eind vorig jaar dook de Stagefright-bug in Android op, een lek waartegen slechts een relatief klein aantal Samsung-smartphones beschermd zijn. Smartphones met verouderde software zijn vaak niet beschermd tegen lekken die in Android ontdekt wordt. Bovendien werken sommige apps niet met oudere versies van Android. 

Reactie Samsung

Samsung laat in een reactie aan de NOS weten dat het de acties van de Consumentenbond jammer vindt. "Wij geven de voorkeur aan constructief overleg met de Consumentenbond, in plaats van juridische discussies in de rechtszaal," aldus een woordvoerder van het bedrijf. 

De Consumentenbond geeft wel aan dat Samsung lang niet de enige fabrikant is die gebrekkig is in het uitbrengen van updates. Ook HTC, LG en Huawei brengen vaak laat en soms helemaal niet de nieuwste versie van Android uit voor hun smartphones. Samsung is echter de marktleider in Android, en zet volgens de bond een slecht voorbeeld neer. Volgens Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, liep vorig jaar nog 82% van de Samsung-toestellen op een oude versie van Android. 

Virus op je mobiel! De gevaren, gevolgen en oplossingen!

Virus op je mobiel! De gevaren, gevolgen en oplossingen!

11 jan 2018 - Kwaadaardige software op je smartphone kan bijzonder vervelend zijn, maar in sommige gevallen ook ronduit gevaarlijk. Wat zijn deze gevaren? Wat moet je doen als je telefoon geïnfecteerd blijkt te zijn? En hoe kun je dit voorkomen? In dit artikel bespreken we hoe je je kunt wapenen tegen virussen en andere malware op je smartphone.

Géén Marshmallow

Inmiddels lijkt daar weinig aan verbeterd. Sterker nog: op moment van schrijven heeft Samsung nog geen enkele smartphone die loopt op Android 6.0 Marshmallow, de nieuwste versie van Android. Dit terwijl deze software ruim drie maanden geleden beschikbaar gemaakt werd door Google. Zelfs een high-end smartphone als de Galaxy S6 is op dit moment nog 'verouderd' op het gebied van software. Wereldwijd zou minder dan 1% van alle Android-smartphones pas lopen op Marshmallow.

Nemen we ook Android Lollipop mee, de één na nieuwste versie van Android, dan blijft Samsung ook nog flink in gebreke. Op dit moment zijn er, volgens de database van GSMinfo.nl, 47 smartphones van Samsung die in Nederland verkocht worden. Hooguit de helft daarvan loopt op Lollipop. Een deel loopt nog op Android 4.4 KitKat, en bij enkele webwinkels zijn zelfs nog smartphones te vinden met Android Jelly Bean of ouder. 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden