Vergelijk 3.474.765 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Nederlanders schakelen massaal over op sim only

Nieuws Nederlanders schakelen massaal over op sim only
Door ,

Uit een onderzoek van Deloitte blijkt dat de interesse voor sim only-abonnementen in Nederland razendsnel groeit. Waar in 2013 nog slechts 8 procent van de respondenten aangaf voor een sim only te kiezen, ligt dat percentage inmiddels op bijna 37 procent. Consumenten zien de aanschaf van een smartphone en een mobiel abonnement steeds vaker los van elkaar.

De populariteit van sim only-abonnementen is volgens het consultancybureau vrij eenvoudig te verklaren. Steeds meer mensen maken langer gebruik van hun smartphone of maken gebruik van een tweedehands telefoon, waardoor een abonnement met toestel niet meer interessant is. Daarnaast speelt ook de prijs een rol, Nederlanders kiezen doorgaans vooral voor het goedkoopste aanbod.

Bij een sim only-abonnement neemt de consument alleen een simkaart af van de provider en wordt er dus geen smartphone of andere mobiele telefoon bij het abonnement geleverd. De huidige telecommarkt heeft een divers aanbod aan sim only abonnementen. Hierbij kun je als consument kiezen uit een verschillend aantal belminuten, sms-berichten en data. Dit is niet anders bij abonnementen die met toestel worden geleverd, maar doordat er bij sim only-abonnementen geen toestel wordt meegeleverd ligt de prijs logischerwijs een stuk lager.

De constateringen van Deloitte worden ook door Wilfred Rottier, oprichter van mobiele provider Robin Mobile, onderstreept. Hij zag het aantal sim only-abonnementen bij Robin Mobile snel stijgen en verwacht dat sim only binnen enkele jaren de markt zal domineren. Dat komt volgens Rottier niet alleen door de bovenstaande redenen, maar ook doordat providers na de uitspraak van de Hoge Raad voortaan duidelijk moeten aangeven hoeveel die ‘gratis’ telefoon bij een abonnement nu echt kost.

Daarnaast geeft Rottier ook aan dat de flexibiliteit van sim only-abonnementen een doorslaggevende factor kan zijn. Doordat steeds meer smartphones 4G ondersteunen en het 4G-netwerk in Nederland inmiddels volledig is uitgerold, is het dataverbruik in de afgelopen periode snel toegenomen. En dat heeft er volgens Rottier toe geleid dat een één- of tweejarig contract binnen de contractperiode al snel te weinig data biedt. Sim only-abonnementen zijn in veel gevallen echter maandabonnementen, waardoor er zonder extra kosten eenvoudig kan worden gekozen voor een ander abonnement of overgestapt op een andere provider.  Naast de prijs en het abonnement speelt de kwaliteit van mobiel internet ook een rol in de keuze. In onderstaande afbeelding is per provider de internetdekking voor 4G weergegeven.

Dekking

Wat Rottier echter wel lijkt te vergeten is dat providers soms ook tussentijds de datalimieten verhogen en dat je bij veel providers je abonnement maandelijks kunt aanpassen. Toch heb je als consument hierin niet alle vrijheid. Elke provider heeft tegenwoordig wel abonnementen met onbeperkt bellen en sms’en, maar je hebt als consument nooit de beschikking over volledig onbeperkt snel internet. Nadat je bundel op is wordt automatisch de snelheid verlaagd of worden er kosten in rekening gebracht.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden