Vergelijk 3.379.374 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Roamingkosten in Europa afgeschaft vanaf juni 2017

Nieuws Roamingkosten in Europa afgeschaft vanaf juni 2017
Door ,

Het Europees Parlement heeft definitief besloten dat roamingkosten zullen verdwijnen. Over anderhalf jaar zul je geen roamingkosten hoeven te betalen voor het gebruik van je mobiele telefoon binnen Europa.

Het heeft jaren geduurd, maar vanaf juni 2017 worden roamingkosten binnen de Europese Unie eindelijk volledig afgeschaft. Vanaf dan zul je in heel Europa voor hetzelfde tarief kunnen bellen, sms'en en internetten als thuis. De roamingtarieven zijn de afgelopen jaren al flink gedaald, maar het doel was altijd om ze helemaal af te schaffen. Providers lagen lang dwars, en pas nu heeft het Europees Parlement regelgeving weten door te voeren.

Vanaf juni 2017 gaat het zogenaamde 'Roam Like At Home'-model in, afgekort tot RLAT. Providers mogen dan geen extra kosten meer rekenen voor het gebruik van buitenlandse mobiele netwerken. Bovendien mag je de bundel die je thuis hebt ook gewoon binnen de EU gebruiken. Als je thuis een forse databundel hebt, is die ook gewoon geldig in andere EU-landen zonder dat daar extra geld voor gerekend wordt.

In een enkel geval mogen er wel extra kosten worden doorberekend naar de consument. Providers die veel klanten hebben die actief zijn in het buitenland, en daar niet voor kunnen betalen, mogen in overleg met de lokale telecomtoezichthouder een heffing instellen. Die heffing mag puur gebruikt worden om kostendekkend te zijn; als providers er winst uit proberen te halen wordt het verzoek afgewezen.

Netneutraliteit verzwakt

Tegelijkertijd voerde het Europees Parlement ook nieuwe wetten op netneutraliteit door. Het parlement heeft bepaald dat providers sommige internetdiensten mogen behandelen als 'specialistische diensten', en ze daarbij voorrang mogen verlenen. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk dat providers contracten kunnen afsluiten met diensten als Netflix en Spotify, om data via die diensten sneller downloadbaar te maken. 

Nederland voerde vorig jaar al eigen, strengere wetgeving voor netneutraliteit door. Daarin werd nog bepaald dat alle diensten gelijkwaardig behandeld moesten worden.De wetgeving van het Europees Parlement zal die van Nederland echter vervangen. Tegenstanders van de nieuwe wet vrezen voor oneerlijke concurrentie die kan ontstaan als providers sommige diensten gaan voortrekken. 

(bron)

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden