Vergelijk 2.030.671 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Overheid overweegt snel internet via 4G in buitengebieden te subsidiëren

Nieuws Overheid overweegt snel internet via 4G in buitengebieden te subsidiëren
Door , - 1 reactie

Minister Kamp van Economische Zaken overweegt subsidie te verstrekken voor de aanleg van snel internet in gebieden waar het nu niet mogelijk is om via een snelle verbinding online te gaan.

De Nederlandse overheid overweegt om subsidie te verstrekken voor de aanleg van snelle internetverbindingen (30Mbit/s of meer) voor bewoners van buitengebieden. Dat meldt Tweakers in een bericht op zijn site. Maar, zo stelt de overheid bij monde van minister Kamp van Economische Zaken, dan moeten internetbedrijven zelf wel eerst die initiatieven ontwikkelen: 'De markt is als eerste aan zet. Als de markt niet levert wat er nodig is, dan is er een mogelijkheid voor een financiële ondersteuning door regionale of lokale overheden.'

Voor de 330.000 huishoudens en bedrijven die op dit moment verstoken blijven van snel internet ziet Kamp in internet via 4G een mogelijke structurele oplossing. Een aantal bewoners van buitengebieden in Flevoland zijn op dit moment al via 4G verbonden en ook in Zeeland loopt een proef met 4G-internet. De overheid faciiliteert deze pilots door frequentieruimte vrij te maken en het beschikbaar stellen van 06-nummers, maar overweegt dus om deze initiatieven in de toekomst te subsidiëren.

Het subisidëren van de aanleg van glasvezelkabels zit ingewikkelder in elkaar, vanwege Europese wet- en regelgeving. Vanwege het risico op marktverstoring en de belangen van marktpartijen is hiervoor aparte toestemming nodig van de Europese Commissie, zo zegt Kamp.

Bewoners van buitengebieden klagen al langere tijd over hun beperkte internetmogelijkheden. Voor glasvezelbedrijven is het niet rendabel genoeg om in deze gebieden snelle internetverbindingen mogelijk te maken. De aanleg van kilometers lange kabels zou niet worden terugverdiend, zo stellen ze. In sommige regio's hebben buurtbewoners zich verenigd en proberen door middel van crowdfunding zelf het benodigde geld bijeen te brengen om snel internet mogelijk te maken in hun buurt. 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden