Vergelijk 3.026.198 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Processor iPhone 6S gemaakt door Samsung en TSMC

Nieuws Processor iPhone 6S gemaakt door Samsung en TSMC
Door ,

De processor in de nieuwe iPhone komt van twee verschillende fabrikanten. Apple heeft zowel Samsung als TSMC ingeschakeld, met twee nauwelijks te onderscheiden processors als gevolg. De grote vraag: zijn er prestatieverschillen?

De iPhone 6S en 6S Plus worden aangedreven door de Apple A9-processor. Nou is dat vooral een marketingnaam van Apple, want de processor zelf wordt gefabriceerd door Samsung. En TSMC, ontdekte Chipworks. Dat is opmerkelijk, want niet eerder liet Apple haar processor door twee verschillende bedrijven maken. Voor de Apple A8-processor schakelde het bedrijf TSMC in, de grootste onafhankelijke chipmaker ter wereld. Voor de Apple A7 gebruikte Apple de Samsung-fabrieken, die ook in staat zijn chips in grote hoeveelheden aan te leveren. Blijkbaar waren beide bedrijven nu niet in staat aan de enorme vraag van Apple te voldoen.

Apple A9

Verschil in prestaties?

Apple heeft dus twee fabrikanten ingeschakeld om precies dezelfde processor te maken. Maar zijn die processors dan ook hetzelfde? De eerste analyse van Chipworks doet vermoeden van niet. Zo verschillen de processoren van respectievelijk Samsung en TSMC al van formaat; de Samsung-versie is vanwege een ander productieprocedé een slagje kleiner. Dat doet vermoeden dat Samsung's processor ook wat efficiënter is, al zal het verschil minimaal zijn. Of er daadwerkelijk een meetbaar verschil is, zullen we de komende dagen wel zien, als iemand de beide chips naast elkaar zet.

In de tussentijd kan je je afvragen waarom Apple heeft gekozen voor twee verschillende fabrikanten. De heersende theorie is dat Apple bevoorradingsproblemen vreesde, of zelfs heeft gehad, en daardoor genoodzaakt was de productie te spreiden. Er is vooralsnog geen mogelijkheid voor iPhone 6S-bezitters om te achterhalen welke processor er in hun toestel zit, op het opentrekken van hun iPhone na dan.

Apple iPhone 6S beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 17,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 19,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 19,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 23,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 28,00 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd 150 10000 € 33,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone 6S aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden