Vergelijk 3.033.963 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy S6, S5 en S4 vatbaar voor toetsenbordhack

Nieuws Samsung Galaxy S6, S5 en S4 vatbaar voor toetsenbordhack
Door ,

Een groot gedeelte van Samsung's smartphones van de afgelopen paar jaar blijken kwetsbaar te zijn door een lek in de bijgeleverde keyboard-app. Zo zou iemand met kwade bedoelingen informatie kunnen verkrijgen via dit lek.

In december 2014 heeft de beveiligingsfirma NowSecure het lek in kwestie gemeldt aan Samsung. Omdat het niet duidelijk is of telecomproviders en Samsung het lek verholpen hebben heeft de firma het lek nu gepubliceerd op zijn website. Door een fout in SwiftKey-technologie, verwerkt in Samsung's toetsenbord-app, kan een aanvaller potentieel gevoelige informatie onderscheppen en zich toegang verschaffen tot de sensoren, camera en microfoon van de telefoon. Ook kan een aanvaller kwaadaardige apps installeren zonder dat de gebruiker dit merkt.

De toetsenbord-app in kwestie wordt meegeleverd op de Galaxy S4, Galaxy S4 Mini, Galaxy S5 en op het huidige topmodel, de Galaxy S6. Het is niet duidelijk of er meer toestellen getroffen zijn door het lek, maar aangezien de toetsenbord-app van Samsung op vele andere toestellen te vinden is ligt het voor de hand dat ook bijvoorbeeld de Galaxy Note-serie getroffen is door het lek. Ondanks dat de toetsenbord-app op deze smartphones uit te schakelen is blijft de app actief genoeg om kwetsbaar te blijven. Een andere toetsenbord-app gebruiken lost het probleem dus niet op.

Het is op dit moment nog niet duidelijk of Samsung een update uitgebracht heeft om het probleem te verhelpen. Omdat telecomproviders vaak lang doen over het goedkeuren van updates, raadt NowSecure gebruikers aan hun telecomprovider en Samsung om een update te vragen om de druk op te voeren. Ze zien het liefst dat Samsung-gebruikers in de tussentijd een ander toestel gebruiken, maar als dat niet gaat, luidt het advies om onbeveiligde Wi-Fi-netwerken te vermijden. 

Update: Samsung komt met patch voor beveiligingsprobleem

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden