Vergelijk 2.468.268 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Apple introduceert iOS 9 met Proactive Assistant

Nieuws Apple introduceert iOS 9 met Proactive Assistant
Door ,

Apple heeft iOS 9 zojuist officieel onthuld. De nieuwe software zal vanaf dit najaar beschikbaar zijn voor de iPhone. Nieuw in iOS 9 is onder andere Apple's alternatief voor Google Now.

Apple iOS 9 is de nieuwste versie van het populaire mobiele besturingssysteem, zo maakte het bedrijf vandaag bekend. De nieuwe software werd getoond tijdens de keynote van Apple's Worldwide Developers Conference in San Francisco. Ontwikkelaars kunnen deze zomer aan de slag met iOS 9, consumenten krijgen dit najaar een gratis update. Met iOS 9 biedt Apple veel grote en kleine verbeteringen, met de 'Proactive Assistant' als belangrijkste nieuwe feature.

Proactive Assistant

De Proactive Assistant is een applicatie die je automatisch relevant advies kan bieden op basis van je locatie en gedrag. De dienst zal integreren met Siri en veel andere onderdelen van je smartphone, om zo voorbereid te zijn op elke situatie. Zo krijg je bijvoorbeeld leuke restaurants te zien in de buurt rond etenstijd, en wordt in de auto automatisch je audioboek voor je klaargezet, als je de vorige keer halverwege het luisteren uitstapte. 

Ook applicaties van andere ontwikkelaars kunnen gebruikmaken van de Proactive Assitent. Apple maakt zijn virtuele assistent beschikbaar voor andere ontwikkelaars. Daarmee kun je bijvoorbeeld zoeken in apps vanuit de algemene zoekinterface. Zoek afspraken in je agenda, recepten in de Allerhande-app, of muziek in je muziekapplicatie, zonder dat je daar individuele apps voor hoeft te openen. Ontwikkelaars moeten de zoekmachine wel implementeren, maar dat wordt door Apple erg gemakkelijk gemaakt. 

Siri heeft ook een kleine facelift gehad, en ziet er nu iets kleurrijker uit. De virtuele assistent is ook een stuk slimmer geworden. Als je het in iMessage hebt over een willekeurige afspraak die je niet wil vergeten, dan kun je Siri vragen om een herinnering voor 'deze afspraak'. Ze weet dan automatisch welke afspraak er voor je vastgelegd moet worden. 

Proactive is Apple's alternatief voor Google Now, de intelligente assistent van Google. Er zit echter een belangrijk verschil tussen de twee bedrijven. Waar Google je gegevens veelal in de cloud opslaat en ze verbindt met je account voor zoveel mogelijk adviezen, baseert Apple zijn advies puur op de informatie op je apparaat. Apple zegt daarmee je privacy een stuk beter te kunnen beveiligen dan de concurrentie. 

Betaal je OV met Apple Pay

Ook Apple's betaalsysteem, Apple Pay, krijgt enkele updates in iOS 9. De belangrijkste daarvan is dat je verschillende vormen van openbaar vervoer zult kunnen betalen in Apple Pay, zoals de ondergrondse in Londen. Ook worden er meer spaarprogramma's opgenomen en samengebracht met Passbook en Apple Pay. Voorlopig zijn er echter nog geen plannen om Apple Pay in Nederland te lanceren, dus je moet nog een paar jaar wachten voor je hier met je iPhone kunt betalen bij de stationspoortjes.

Verbeterde Notities en OV in Apple Maps

De Notities-app voor de iPhone krijgt enkele interessante nieuwe toevoegingen. Je zult straks bijvoorbeeld ook foto's kunnen toevoegen aan je notitities, of audiobestanden. Ook kun je links erin integreren, met duidelijke screenshots van de pagina. Tot slot wordt het mogelijk om gemakkelijk handgetekende notities te maken. Handig als je bijvoorbeeld even een plattegrondje wil tekenen. 

Ook zal Apple Maps uitgebreid worden met een veelgevraagde feature: ondersteuning voor openbaar vervoer. Je zult via de populaire navigatieapplicatie straks ook kunnen checken welke treinen of bussen er in de buurt rijden. Deze functie is vooralsnog echter zeer beperkt: in Nederland zul je nog geen openbaar vervoersinformatie kunnen vinden via Apple Maps. Vooral in China, Engeland en de Verenigde Staten worden er veel grote steden ondersteund.

Apple introduceert eigen Nieuws app

Met iOS 9 brengt Apple niet alleen verbeteringen voor bestaande apps, maar ook een gloednieuws Apple News app. De eerste keer dat je de app opent selecteer je de sites, kranten en bladen waar je het liefste nieuws van zou willen lezen. De app verzamelt al het nieuws van duizende bronnen, en verpakt ze zo aantrekkelijk mogelijk. Nieuwsmedia kunnen zelf artikelen aanleveren in het stijlvolle Apple News formaat, maar als ze dat niet doen dan probeert Apple het er zelf al zo mooi mogelijk uit te laten zien.

Apple News leert van wat je leest. Hoe meer je leest, hoe meer artikelen je krijgt die aansluiten op je smaak. Bovendien kun je nieuws zoeken en volgen op basis van onderwerpen. Handig als je bijvoorbeeld al het nieuws zoekt over Taylor Swift, of op de hoogte wil zijn van alle updates rondom astronauten. Ook Apple News zal voorlopig niet in Nederland beschikbaar zijn, en is dit najaar alleen beschikbaar in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Multitasking

Met iOS 9 is het eindelijk mogelijk om goed te multitasken op je Apple-apparaat. Het bedrijf introduceert Split View, waarmee je twee apps tegelijkertijd open kunt laten staan, en een sidebar, waar je je agenda of mailtjes in een klein balkje aan de zijkant opent. De feature is helaas alleen beschikbaar op de iPad. Op de iPhone 6 zul je voorlopig helaas niet kunnen multitasken. 

Zuiniger voor je accu én je opslagruimte

Apple introduceert ook een speciale accubesparende modus in iOS 9. Die zit al een tijdje in Android-smartphones, maar moet je iPhone een stuk zuiniger maken in noodsituaties. Heb je nog een uur accu over en zet je de modus aan, dan moet je volgens Apple opeens genoeg stroom hebben voor nog drie uur. Daarmee haal je dus een stuk makkelijker het einde van de dag. Wel wordt de processor dan teruggeklokt en zullen apps dus wat minder soepel lopen.

Vorig jaar kreeg Apple veel kritiek over de forse iOS 8 update. De update was bijna 5 GB groot om te downloaden, en niet iedereen had er genoeg opslagruimte voor. Daardoor zijn er veel iPhone gebruikers nog lang bij iOS 7 blij te hangen. Dat probleem wil Apple niet herhalen, en daarom zal iOS 9 nog maar ongeveer een 1 GB groot zijn. Daarmee is de iOS 9 update een stuk toegankelijker voor iedereen.

Beschikbaarheid

Ontwikkelaars kunnen deze zomer al aan de slag met iOS 9, maar consumenten moeten nog iets langer wachten. Een update zal dit najaar beschikbaar zijn, waarschijnlijk in september. Vrijwel alle recente iPhones krijgen een update, van de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus tot de iPhone 5S, iPhone 5C, de iPhone 5 en zelfs de iPhone 4S. Vooral die laatste is opvallend: dat toestel is inmiddels bijna vijf jaar oud maar wordt nog altijd ondersteund door de fabrikant. Enkele nieuwe features van iOS 9 kunnen overigens wel ontbreken op oudere toestellen als het toestel daar niet krachtig genoeg voor is. Vanzelfsprekend is iOS 9 een gratis update.

Apple iPhone 6S Plus beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 19,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 21,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 23,50 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 100 2000 € 24,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 29,00 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd onbeperkt 10000 € 43,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone 6S Plus aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden