Vergelijk 3.474.246 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

BlackBerry wil wettelijk verplichte ondersteuning BB10

Door ,

Ontwikkelaars moeten verplicht worden om applicaties voor meerdere besturingssystemen te ontwikkelen, zo zegt BlackBerry's CEO John Chen. Volgens hem is het belangrijk dat apps van Apple en Netflix ook voor BlackBerry 10 beschikbaar zijn.

BlackBerry's topman Chen pleit in een open brief gericht aan het Amerikaanse congres voor appneutraliteit, een afgeleide van netneutraliteit. Ontwikkelaars van populaire apps moeten worden verplicht om die applicaties voor alle besturingssystemen uit te brengen, net zoals providers onder netneutraliteit zouden worden verplicht om het verkeer naar alle websites gelijk te behandelen.

De topman uit stevige kritiek op onder andere Apple en Netflix. "Hoewel Netflix een grote advocaat is voor netneutraliteit, discrimineert het tegen BlackBerry's klanten door niet dezelfde service te bieden als voor gebruikers met een Android-toestel of iPhone," aldus Chen. Hij verwijst hiermee naar de Netflix-app die beschikbaar is voor vele besturingssystemen, maar niet Chen's eigen BlackBerry 10. Ook Apple zou volgens hem iMessage beschikbaar moeten maken voor andere platformen. BlackBerry bracht zijn eigen Messenger namelijk wel naar andere besturingssystemen.

BlackBerry 10.2 BlackBerry 10.2

Screenshots BlackBerry 10

Vereiste voor netneutraliteit

Sommige Amerikaanse providers overwegen extra geld te vragen voor het gebruik van sites als Netflix, en netneutraliteit moet dat voorkomen. Chen ziet appneutraliteit als een vereiste voor volledige netneutraliteit. Immers, zo beargumenteert hij, gebruikers worden nu verplicht tot iOS of Android als ze de populairste apps willen hebben. "Het moet worden verboden dat ontwikkelaars van apps kunnen discrimineren in wie er toegang heeft tot hun apps," zo besluit hij.

Of zijn betoog veel zal opleveren is nog maar de vraag. Android en iOS weten zich deels te onderscheiden door de unieke apps die ze bieden, en zullen die niet zomaar beschikbaar maken voor een ander besturingssysteem. Bovendien worden veel apps die plotseling populair zijn vaak door kleine teams van één of meer mensen ontwikkeld. Voor zo'n klein team zou het veel werk kosten om een app breed beschikbaar te maken.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden