Vergelijk 2.436.434 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Microsoft introduceert Windows 10 voor smartphones

Door ,

Microsoft heeft zojuist Windows 10 onthuld. De nieuwste versie van Microsoft's mobiele besturingssysteem deelt zijn naam met de desktopversie, en introduceert vele nieuwe features.

Op een presentatie van Windows 10 onthulde Microsoft vandaag niet alleen de nieuwe desktopversie van het populaire besturingssysteem, maar ook de variant voor smartphones. Het nieuwe besturingssysteem heet niet Windows Phone 10 of Windows Mobile 10, maar gewoon Windows 10. Microsoft wil vanaf eind dit jaar al zijn besturingssysteem verenigen onder één dak. 

Windows 10 zal vanaf dit najaar beschikbaar zijn, en voor techfanaten is het vanaf binnenkort al mogelijk een preview van de software te downloaden. De software wordt tegelijkertijd gelanceerd voor smartphones, tablets, desktopcomputers en laptops. 

Gratis Windows Phone 8.1 naar Windows 10 update

Heb je nu al een toestel met Windows Phone 8.1, dan krijg je dit najaar een gratis update naar Windows 10. Microsoft heeft toegezegd dat alle smartphones die op 8.1 lopen een update zullen ontvangen. Als een toestel eenmaal op Windows 10 loopt, zal het ook voor de rest van de levensduur van dat product ondersteund worden. Koop je nu een Windows Phone dan zul je dus in feite nog jaren updates blijven ontvangen. 

Windows 10 met Joe Belfiore

Nieuw in Windows 10

Zoals de naamswijziging al duidelijk maakt zullen de verschillen tussen de PC-versie en de smartphoneversie van Windows 10 minimaal zijn. Zo synchroniseren de twee versies: als je je smartphone koppelt aan een Windows PC kun je het notificatieoverzicht van je computer ook op je smartphone zien, en andersom. Swipe je een notificatie weg op je smartphone, dan zie je hem ook niet meer op je laptop of tablet. Daarnaast kun je vanuit een notificatie direct reageren op een bericht dat je hebt ontvangen.

Microsoft heeft daarnaast verschillende wijzigingen doorgevoerd aan het design van Windows. Zo kun je nu een achtergrond instellen die op het hele startscherm te zien is, en niet alleen delen van de Live Tiles vult. Een groot kritiekpunt op Windows Phone 8 waren de onoverzichtelijke instellingen, en met Windows 10 heeft Microsoft ze opnieuw ingedeeld, compacter gemaakt, en voorzien van overzichtelijke icoontjes. 

Windows 10

Universal Apps

Iets waar Microsoft al langer naar hintte was dat apps voor desktopcomputers in de toekomst ook op smartphones zullen werken. Het bedrijf introduceerde vandaag 'Universal Apps', applicaties die op alle versies van Windows 10 werken en vaak ook nog synchroniseren. Een voorbeeld daarvan is Microsoft Office: de productiviteitssoftware werkt op alle platformen van Microsoft, en bestanden die je schrijft zijn automatisch op alle apparaten te vinden. Word, Excel en Powerpoint worden bovendien meegeleverd met alle Windows 10-smartphones.

Een ander voorbeeld is Outlook Mail. Microsoft mailapp is voorzien van allerlei nieuwe features waarmee je uitgebreide emails kunt schrijven, en er allerlei foto's, documenten, opmaak en andere bestanden aan kunt toevoegen. De mail je hebt geschreven is vervolgens in identieke vorm terug te vinden in Outlook op je PC, zodat je hem nog even na kunt lezen voor je hem verstuurt. In de nieuwe fotoalbum kun je foto's automatisch laten groeperen op locatie en datum, en ook hier wordt automatisch gesynchroniseerd tussen al je apparaten.

Project Spartan in Windows 10

Nieuwe browser: Project Spartan

Eén van de grootste verrassingen van de presentatie: Microsoft heeft een nieuwe browser naast Internet Explorer onthuld. Het bedrijf introduceerde Project Spartan, nadat twintig jaar lang IE de standaardbrowser binnen Windows was. Spartan heeft drie grote nieuwe features. De eerste is de mogelijkheid om notities te maken tijdens het browsen, die je vervolgens direct kunt delen met vrienden en collega's.

Daarnaast is er een reading mode, die alle overbodige links en banners uit een artikel haalt en je enkel de tekst en afbeeldingen van een artikel toont. Artikelen die je aan je leeslijst toevoegd worden ook gesynchroniseerd met al je apparaten zodat je ze offline kan lezen. Tot slot voegt Microsoft zijn virtuele assistent Cortana toe aan de browser. Overigens is ook de interface van de browser volledig herzien. 

Spartan zal Internet Explorer voorlopig nog niet vervangen. De nieuwe software zal gelanceerd worden met Windows 10, en binnenkort de vinden zijn in previewversies van de software. De smartphone versie van Project Spartan volgt pas op een later moment. Voorlopig zal Windows 10 nog voorzien zijn van zowel Project Spartan als het vertrouwde Internet Explorer 10. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden