Vergelijk 3.075.313 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Kwartaalcijfers Samsung: winst uit smartphones daalt fors

Door ,

Samsung heeft een bijzonder zwaar kwartaal achter de rug. De fabrikant wist de afgelopen drie maanden veel minder winst op mobiele telefoons kunt maken.

Samsung behaalde afgelopen kwartaal een winst van omgerekend 3,1 miljard euro, zo'n 50% minder dan dezelfde periode vorig jaar. Ook de omzet daalde met 19 procent van 44,5 miljard euro naar 35,7 miljard euro. Het Koreaanse bedrijf waarschuwde eerder deze maand al voor teleurstellende kwartaalcijfers, en nu blijkt de fabrikant inderdaad zijn slechtste kwartaal in jaren te hebben.

Minder winst op mobiel

De dalende cijfers komen vooral door tegenvallende resultaten bij de mobiele divisie. Dit kwartaal behaalde die divisie een winst van 1,3 miljard euro, 74 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De omzet uit mobiele telefoons daalde met 14 procent naar omgerekend zo'n 18,5 miljard euro.

Samsung geeft aan dat het bedrijf nog altijd meer smartphones verkocht heeft dan dezelfde periode vorig jaar, maar dat er minder high-end toestellen zijn verkocht. Het feit dat de winst veel harder is gedaald dan de omzet lijkt erop te wijzen dat de fabrikant minder grote marges maakt op de mobiele telefoons dan in het verleden. Op goedkope budgettoestellen maakt Samsung minder winst.

Marktaandeel daalt

Toch zijn er ook tekenen dat de positie van Samsung als marktleider in het verkopen van Android-smartphones aan het verzwakken is. Volgens marktonderzoekbureau IDC had Samsung vorig jaar nog ruim 30% van de mobiele markt in handen, maar is dat nu gedaald naar 24%. Vooral in China zouden concurrenten als Xiaomi veel marktaandel van Samsung aan het wegsnoepen zijn. Samsung zegt vanaf volgend jaar efficiënter smartphones uit te brengen, wat er volgens het AP mogelijk op wijst dat we in 2015 minder verschillende toestellen van de fabrikant kunnen verwachten.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden