Vergelijk 3.277.687 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Bijna 85 procent van alle nieuwe smartphones draait Android

Door ,

Android lijkt te worden voor de mobiele telefoon wat Windows is voor de PC. Maar liefst 85 procent van alle verscheepte smartphones in het tweede kwartaal van 2014 draait op een versie van Google's Android.

Het tweede kwartaal van 2014 is net voorbij en dus komen veel bedrijven weer op de proppen met cijfers. Zo ook bureaus die marktanalyses doen, zoals Strategy Analytics. Dat bureau doet onderzoek naar de verhoudingen binnen verscheepte smartphones wereldwijd. De cijfers zijn een interessant kijkje in hoe verschillende platformen zich tot elkaar verhouden. De meest opvallende conclusie van Strategy Analytics is dat Android een stevige groei doormaakt ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Nu zijn maar liefst 84.6 procent van alle verscheepte smartphones voorzien van het Android-besturingssysteem. Concurrenten zoals Apple's iOS en Microsoft's Windows Phone kennen een teruggang.

Android ruim op kop

Aantal smartphones (x1.000.000) Q2 2013 Q2 2014
Android 186.8 249.6 (84.6%)
Apple iOS 32.2 35.2 (11.9%)
Microsoft 8.9 8.0 (2.7%)
BlackBerry 5.7 1.9 (0.6%)
Anderen 0.5 0.5 (0.2%)

De aantallen laten duidelijk zien dat Android het afgelopen jaar een enorme groei heeft doorgemaakt. Dat kan grotendeels worden toegeschreven aan de opmars van de goedkope smartphones in opkomende landen als China. De markt voor smartphones groeit nog steeds, afgelopen jaar met 27 procent. Die groei is overigens wel hoger geweest, want het jaar daarvoor bedroeg de groei nog 49 procent volgens Strategy Analytics.

Apple verscheept wel meer toestellen dan vorig jaar, maar moet in procentueel marktaandeel toch een stapje terugdoen. De markt groeit dus sneller dan Apple zelf, ook al weet het bedrijf 3 miljoen meer smartphones te verschepen dan het jaar ervoor. Microsoft en BlackBerry doen het slechter. Beide bedrijven zien een teruggang in het aantal toestellen dat met hun besturingsssysteem wordt geleverd. Met 0.6 procent en 0.2 procent is hun marktaandeel ook marginaal te noemen.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden