Vergelijk 3.033.538 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Apple onthult iOS 8 voor iPhone 5S, 5C, 5 en 4S

Door ,

Apple heeft zojuist op het WWDC iOS 8 aangekondigd. Het nieuwe mobiele besturingssysteem komt met een wagonlading aan nieuwe features, die vooral de gebruikersvriendelijkheid van iOS moeten vergroten. We zetten de vernieuwingen kort op een rij.

Zojuist heeft Apple bij de Apple Worldwide Developer Conference (WWDC 2014) de nieuwste versie van iOS aangekondigd, te weten iOS 8. Met het nieuwe besturingssysteem is het uiterlijk van iOS opnieuw aangepast en komt Apple met een omvangrijke Health App, waarmee gebruikers hun gezondheid in de gaten kunnen houden. Ook heeft Apple werk gemaakt van de integratie van Mac OS X. Zo zal het mogelijk moeten worden je telefoon te bedienen vanaf je Mac. Daarnaast heeft Apple een speciale Familie-modus gemaakt. Bestaande iPhone-bezitters zullen nog wel even geduld moeten hebben, want de update kan pas worden gedownload rond de herfst. Specifieker wordt Apple helaas niet.

Het uiterlijk van iOS

Bij de update naar iOS 7 werd het uiterlijk van het mobiele besturingssystem drastisch aangepast. De functionaliteit bleef grotendeels hetzelfde, maar de stijl waarin dat werd weergegeven werd radicaal omgegooid. Zo werd het lockscreen aangepast en kreeg de rest van het besturingssysteem ook een likje hippe verf. Alles moest cleaner, strakker en platter. Dit jaar heeft Apple echter gekozen voor wat minder ingrijpende veranderingen. Apple stelt zelf dat iOS 8 verder doorbouwt op het design van iOS 7.

Toch is er wel het een en ander veranderd. Zo heeft het notificatiecentrum een flinke overhaul gekregen, alsmede het lockscreen. Zo is het bij iOS 8 mogelijk om binnenkomende notificaties meteen af te handelen. In de praktijk betekent dat dat je een sms of WhatsApp-bericht direct kan beantwoorden op het moment dat het bovenaan je scherm verschijnt. Dat werkt overigens ook op het lockscreen.

Ook is het nu mogelijk om widgets in het notificatiecentrum te zetten. Daarmee wordt de productiviteit van het notificatiecentrum een enorme boost gegeven. Je kan nu bijvoorbeeld zelf aanpassen wat je in de 'Today'-view wil zien.

iOS 8

Grote toegankelijkheid

Een andere verbetering is de toegang tot je meest gebruikte contacten bij het app-overzicht. Je hoeft slechts het contact te selecteren en iOS 8 geeft een aantal opties om contact op te nemen, bijvoorbeeld via telefoon of Facetime. 

Het toetsenbord is ook aangepast. Apple heeft ervoor gekozen woordvoorspelling bij iOS 8 te introduceren. Dat lijkt veel op wat Android al enige tijd heeft, dus heel vernieuwend durven we het niet te noemen. Toch blijft het handig, en Apple heeft een uitgebreide leersoftware geïmplementeerd zodat de suggesties relevant blijven.

iOS 8

Het nieuwe toetsenbord in actie

De Health-app

Gezondheid is helemaal hip, dus ook bij mobiele telefoonbouwers. Samsung ging al eerder helemaal los met zijn S Health-app, en nu is ook Apple aan de beurt. Het bedrijf uit Cupertino heeft zich aardig uitgesloofd om alle gezondheidsdata te verzamelen. Je kan zelf bepalen welke gegevens worden bijgehouden, maar je kan ook heel gemakkelijk andere apps toegang geven tot die gegevens.

Apple iPhone 5 iOS 8 home screenIntegratie met Mac OS X

Apple heeft ook stappen gezet om de intregratie met haar besturingssysteem OS X te verbeteren. Zo moet de brug tussen Macbooks, iMacs en iPhones worden geslagen. Zo is het mogelijk om smsjes en telefoontjes op je Mac weer te geven. Je kan dus gewoon je telefoon aan je Mac koppelen, Je kan zelfs je Apple-computer gebruiken om via je telefoon te bellen of berichten te versturen. Hetzelfde geldt voor email: je kan een bericht afmaken dat je op je Mac hebt getypt op je iPhone en vice-versa.

De Photos-app

Apple heeft de Photos-app een grote update gegeven. Zo moet het vanaf iOS 8 mogelijk worden om je gemaakte foto's op een vrij geavanceerde manier te bewerken, zonder dat het ingewikkeld wordt. Daarnaast is de integratie met iCloud compleet, omdat al je foto's nu vanaf al je Apple-apparaten bereikbaar zijn, ongeacht de lokale opslagcapaciteit. Ook de foto's die je bewerkt, worden automatisch opgeslagen in de cloud en gepusht naar al je apparaten. Zo heb je dus nooit meer die ene foto alleen op het apparaat staan waar je hem mee hebt gemaakt.

Delen met je familie

Apple heeft met iOS 8 ook een hele uitgebreide familie-modus gekregen. Zo is het mogelijk om verschillende iPhones aan elkaar te koppelen, om op die manier makkelijk agenda-items te delen, foto's en zelfs muziek, video's, boeken en apps. Zo ongeveer alles dat je via de App Store kan kopen dus. Het is voor bezorgde ouders ook mogelijk om de locatie van de in de familie aanwezige iPhones te tracken.

Een andere handigheid is dat de hele familie op dezelfde creditcard zit. Het zou natuurlijk problematisch zijn als dat betekent dat de peuter in de familie voor achthonderd euro aan apps aanschaft, dus daar heeft Apple iets op bedacht. Als iemand in de familie iets aanschaft, kan het zo worden ingesteld dat er eerst permissie moet worden gevraagd aan een ander familielid. Die krijgt dan automatisch een popup op zijn telefoon, waarmee hij of zij toestemming kan geven voor de aanschaf. Handig!

Home appliances

Apple heeft besloten zich te bemoeien met het groeiende aantal digitale apparaten in huishoudens. Denk daarbij aan op afstand bedienbare garagedeuren, intelligente lampen en elektronische sloten. Die zaken hebben nu nog allemaal een eigen app, waarmee je ze kan bedienen. Via Homekit hoopt Apple dat die apps allemaal vanuit 1 app kunnen worden bediend. Het bedrijf uit Cupertino heeft daarvoor een boel overeenkomsten afgesloten met bedrijven die leidend zijn op die gebieden, zodat Homekit zo compleet mogelijk kan worden. We zijn benieuwd!

Overige functies

Hierboven staan niet alle functies die Apple met iOS 8 heeft geïntroduceerd. Er zijn nog een boel kleine en grote veranderingen die hierboven niet aan bod zijn gekomen. Voor de volledige changelist zullen we nog even moeten wachten tot het daadwerkelijk uitkomt, maar hierboven zijn in ieder geval de meest opvallende en ingrijpende veranderingen opgenomen. Nu is het wachten geblazen tot we er zelf mee aan de slag kunnen. Developers kunnen dat nu al doen, maar het gewone plebs zal moeten wachten tot de herfst.

iOS8 zal uitgebracht worden voor de iPhone 4s, iPhone 5, 5S en 5C. En daarnaast voor alle iPad's behalve de eerste iPad.

Apple iPhone 5s iOS 8 features

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden