Vergelijk 2.694.849 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Kwartaalcijfers Nokia: verkoop Lumia's daalt

Door ,

Nokia maakte het afgelopen kwartaal een kleine winst, maar dat is niet dankzij de mobiele divisie. De verkoop van Lumia's is de afgelopen kwartaal flink gedaald, en ook de omzet ging hard achteruit.

Nokia heeft een zwaar kwartaal achter de rug, waarbij zowel de omzet als de winst flink is gedaald. Het bedrijf maakte afgelopen kwartaal een omzet van 6,1 miljard euro, 25% minder dan de omzet van 8,1 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar. De totale omzet uit de verkoop van toestellen daalde ook, met 29% van 3,7 naar 2,6 miljard euro.

Geen verkoopcijfers

Opvallend is dat Nokia geen exacte verkoopcijfers voor de mobiele telefoon-divisies vrijgeeft. In het verleden maakte Nokia die juist wel bekend, nu geeft de fabrikant enkel omzetcijfers vrij. Omdat de omzetcijfers zijn gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal, toen Nokia nog wel exacte verkoopcijfers vrijgaf, hebben we wel een indicatie van de verkopen. Zo weten we dat er dit kwartaal in ieder geval minder dan 8,8 miljoen Lumia's en minder dan 56 miljoen 'feature phones' (simpele mobieltjes) door het bedrijf zijn verkocht.

Overname door Microsoft

Het afgelopen kwartaal was het laatste kwartaal dat Nokia verantwoordelijk is voor Lumia's en Asha's. Eind vorig jaar werd bekend dat Microsoft de mobiele divisie van Nokia voor ruim vijf miljard euro overneemt, en die overname wordt waarschijnlijk dit kwartaal afgerond. Wat Microsoft's toekomstplannen voor Asha's en Lumia's precies zijn is nog onbekend, maar daar horen we waarschijnlijk meer over zodra de overname wordt afgerond.

Nokia blijft vervolgens wel bestaan als zelfstandig bedrijf. Naast mobieltjes heeft de fabikant namelijk ook nog een uitgebreide navigatie-afdeling, en een divisie voor netwerkinfrastructuur. Die afdelingen doen het wel goed: hoewel de mobiele divisie in totaal zo'n 200 miljoen euro verlies maakte, draaide Nokia in zijn geheel nog een winst van 76 miljoen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden