Vergelijk 4.189.701 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

T-Mobile mag YouTube via trein-WiFi blokkeren

Door ,

De toezichthouder Autoriteit Consument en Markt heeft bepaald dat T-Mobile bepaalde sites en apps mag blokkeren voor gebruik via het gratis WiFi-netwerk in NS-treinen. Onder andere YouTube en Spotify zouden mogen worden geblokkeerd, zodat het netwerk niet te zwaar wordt belast.

De blokkade van bepaalde streamingdiensten voor het WiFi-netwerk in de trein is niet in strijd met de netneutraliteit, zo heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) besloten. T-Mobile mag dus ook in de toekomst doorgaan met het blokkeren van websites en apps als YouTube en Netflix, om 'filevorming' op het netwerk te voorkomen.

Netneutraliteit

Steeds meer treinen van de NS zijn voorzien van gratis WiFi, maar helaas zijn de mogelijkheden via die gratis verbinding wat beperkt. Het netwerk wordt verzorgd door T-Mobile, en die provider heeft er voor gekozen om sommige diensten te blokkeren. Zo kun je geen streamingdiensten als YouTube, Netflix en Spotify gebruiken in de trein, omdat het netwerk daardoor volgens T-Mobile daardoor te zwaar wordt belast.

Dat is in strijd met de netneutraliteit die in Nederland verplicht is, een wet die vereist dat alle Nederlanders altijd toegang kunnen hebben tot alle websites, en dat providers niet toegang tot bepaalde diensten of websites mogen blokkeren. De ACM ziet erop toe dat die wet wordt nageleefd, en heeft na klachten van consumenten onderzoek gedaan naar T-Mobile's WiFi-netwerken in de trein.

Filevorming

De ACM heeft uiteindelijk dus geconcludeerd dat T-Mobile bepaalde diensten mag blokkeren, om 'filevorming' te voorkomen. Volgens de Autoriteit zou het WiFi-netwerk in de trein er flink onder lijden als iedereen video's en muziek probeert te streamen. Er zou dan zoveel bandbreedte tegelijkertijd worden gebruikt dat niemand nog fatsoenlijk kan internetten. 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden