Vergelijk 1.985.561 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

GFK: Twee derde van de Nederlanders bezit smartphone

Door ,

Twee derde van de Nederlanders heeft een smartphone in zijn of haar bezit. Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau GFK. Volgens het bureau is dit de oorzaak van een dalende telecommarkt. In de eerste negen maanden van 2013 is de telecommarkt met 6 procent gedaald.

Ruim 65 procent van alle Nederlanders heeft een smartphone, meldt onderzoeksbureau GFK. Uit het rapport van Q3 blijkt dat de markt voor het eerst in jaren minder wordt. De eerste 9 maanden van 2013 zijn de verkopen met zo'n 6 procent is gedaald. Dit komt omdat volgens GFK 'de markt voor smartphones steeds volwassener wordt'. 4 van de 5 aankopen is tegenwoordig al een smartphone.

Wachten op specifieke modellen

De markt had tevens last van het feit dat mensen wachten op specifieke modellen. Ze kijken goed wanneer er een nieuwe smartphone op de markt komt en gaan dan pas kopen. De verwachting van GFK is dat de markt wel wat zal aantrekken doordat er onlangs flink wat smartphones zijn aangekondigd. De aankomende feestdagen spelen ook zeker een rol.

Twee grote trends

GFK merkte in het derde kwartaal tevens twee belangrijkse trends. De eerste is 4G. Inmiddels zijn meer dan 25 procent van de verkochte smartphones geschikt voor dit snelle netwerk dat inmiddels in grote delen van Nederland al actief is. In 2012 was dit percentage nog zeer klein.

Daarnaast is er de opkomst van phablets. Dit zijn smartphones met zeer grote schermen. Het formaat bij phablets ligt volgens GFK tussen de 5,5 inch en 7 inch. De laatste tijd is 2 procent van de smartphones een phablet, maar dit percentage zal ongetwijfeld hoger worden.

Bron: GFK

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden