Vergelijk 3.298.612 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Google introduceert Android 4.4 KitKat

Door ,

We hebben er lang op moeten wachten, maar zojuist werd Android 4.4 KitKat eindelijk onthuld door Google. De nieuwste versie van Android is onder andere geoptimaliseerd voor low-end smartphones, en voegt enkele nieuwe apps toe.

Android 4.4 KitKat heeft een vernieuwd design, is geoptimaliseerd voor low-end smartphones, en wordt geleverd met enkele nieuwe apps. Het nieuwe Android is zojuist onthuld door Google, al maakte de zoekgigant de naam een maand of twee geleden al bekend. Pas vandaag werden de vernieuwingen van Android 4.4 onthuld. De update is direct beschikbaar voor Nexus-toestellen, en zal op een later moment ook gedownload kunnen worden voor andere Android-smartphones.

Geoptimaliseerd voor low-end smartphones

Hoewel Android tegenwoordig zelfs op de goedkoopste mobiele telefoons te vinden is, loopt het besturingssysteem vaak pas echt goed met een duurder toestel. Android 4.4 KitKat moet daar verandering in brengen. Ook op low-end smartphones met slechts 512 MB RAM-geheugen zou Android nu prima moeten werken. Populaire apps als Chrome zouden nu bijvoorbeeld 16% minder geheugen gebruiken dan onder Android 4.3, en ook multitasken is minder 'zwaar' gemaakt voor processors en geheugen. 

Android 4.4 KitKat beeld

Om dat te bereiken heeft Google het RAM-gebruik van Android ingeperkt, waardoor apps een stuk voorzichtiger met het geheugen omgaan. Ook wordt het ontwikkelaars makkelijker gemaakt om apps te ontwikkelen die minder RAM-intensief zijn. Dat heeft als bijkomend voordeel dat Android ook op kleine apparaten nog prima loopt: een smartwatch die Android loopt kan nu nog compacter zijn.

Google Now op je homescreen

In Android 4.4 KitKat wordt Google Now toegevoegd aan je homescreen: swipe op je beginscherm een keertje naar links, en de handige Google-dienst verschijnt direct in beeld. Met Google Now krijg je automatisch de informatie die je nodig hebt, zonder dat je er naar op zoek moet. Op basis van je locatie, zoekgedrag en agenda wordt bijvoorbeeld automatisch weergegeven wanneer je moet vertrekken om je afspraken te halen, filmtijden van bioscopen in de buurt, en interessante fotolocaties. 

SMS via Google Hangout, foto's via Google+

Naast enkele nieuwe apps worden in Android 4.4 ook enkele bestaande apps vervangen. Zo zul je sms'jes nu verzenden vanuit Google Hangouts, de chatapp van Google. Eerder deze week maakte Google al bekend dat je Hangouts nu ook kan gebruiken om sms'jes te verzenden, maar nu lijkt het er dus op dat de standaard Messaging-app vervangen zal worden.

Ook de Gallery-app, waar je al je foto's kan bewonderen, zal worden vervangen. De app maakt plaats voor een Google+-app. Je kunt je foto's in de nieuwe applicatie direct bewerken met effecten en andere aanpassingen, en ook kunnen ze automatisch geupload worden naar Google's online opslagdienst. Beide aanpassingen zullen voorlopig waarschijnlijk enkel terug te zien in smartphones met 'stock' Android: de kans is groot dat fabrikanten als Samsung en Sony nog eigen Gallery-apps meeleveren, bijvoorbeeld.

LG Nexus 5 

Tegelijkertijd met Android 4.4 heeft Google ook de LG Nexus 5 onthuld. Het nieuwe Android-vlaggenschip is de afgelopen weken al van alle kanten uitgelekt, en was zelfs al kort te koop. De LG Nexus 5 is de eerste smartphone voorzien van Android 4.4 KitKat. Het toestel heeft een 5 inch scherm met een Full HD-resolutie, een zeer krachtige quad-core processor, en een 8-megapixelcamera. Via de Google Play Store wordt de Nexus 5 verkocht voor 349 dollar; in Nederland moeten we helaas iets meer betalen.

Android 4.4 update downloaden?

Heb je een Nexus-toestel, zoals de Nexus 4 of Nexus 7, dan zul je een update naar Android 4.4 binnen enkele dagen kunnen downloaden. Deze 'smartphones' van Google ontvangen altijd als eerste een update naar de nieuwste versie van Android. Ook lopen ze op 'stock Android', de versie van Android zoals Google hem gebouwd heeft zonder enige aanpassingen aan de interface.

Heb je geen Nexus, dan ben je helaas niet verzekerd van een Android 4.4 KitKat update. Fabrikanten als Samsung, Sony, LG en anderen moeten eerst Android 4.4 geschikt maken met de eigen software en interface. Daardoor zal het nog minimaal enkele weken duren voordat de eerste smartphones die geen Nexus zijn een update zullen ontvangen.

Bovendien ontvangen lang niet alle Android-smartphones een update. Enkel als je een topmodel hebt ben je zeker van een update. Fabrikanten maken op een later moment bekend welke toestellen een update zullen ontvangen en wanneer. Onze verwachting is dat populaire smartphones als de Sony Xperia Z1 en de Samsung Galaxy Note 3 als eerste aan de beurt zullen zijn.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden