Vergelijk 3.385.701 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Android-fabrikanten spelen massaal vals bij benchmarks

Door ,

Nadat eerder al naar buiten kwam dat Samsung's Galaxy Note 3 valsspeelt bij het uitvoeren van een benchmarktest, blijkt nu dat vrijwel alle fabrikanten hun processors opvoeren als een benchmark wordt uitgevoerd.

Vrijwel alle fabrikanten spelen vals in benchmarktests, zo blijkt uit onderzoek van Anandtech. De processors in topmodellen van fabrikanten als Samsung, HTC en LG blijken automatisch te worden opgevoerd zodra een benchmark-app wordt uitgevoerd. Bij toestellen als de LG G2 en de HTC One zou de processor zijn geoptimaliseerd voor dergelijke applicaties, waardoor de prestaties van de toestellen hoger lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

Gebruikt in reviews

Benchmarktests worden door reviews van smartphones vaak gebruikt om een indruk te krijgen van de kracht van een processor. Benchmark-apps zoals 3DMark, AnTuTu en GFXBench voeren een serie tests die bijvoorbeeld de kracht van de CPU, GPU en het geheugen testen. De bedoeling is dat de gemeten kracht consistent is met de kracht die je ook merkt tijdens het gebruik van andere apps, maar dat blijkt dus niet het geval te zijn. Zodra de onderzochte toestellen merken dat je een benchmarktest uitvoert, wordt alle kracht van de processor ingezet, terwijl die voor andere apps niet altijd beschikbaar is.

Kleine verbeteringen

Het valsspelen zorgt overigens voor relatief kleine verbeteringen in de uiteindelijke benchmarkresultaten. Anandtech wist de optimalisaties te omzeilen, en ontdekte dat de 'valsspelerij' voor prestaties zorgt die slechts 5 tot 10% hoger liggen dan ze zouden moeten liggen.

Wel eerlijk: Apple, Motorola en Google

Overigens lijken niet alle fabrikanten vals te spelen: toestellen van Apple, Motorola en Google zouden de resultaten wel eerlijk weergeven. Onder andere Apple's iPhone 5S, de Nexus 4 en Motorola's Moto X tonen de 'werkelijke' prestaties van de toestellen.

Grootste valsspeler: Samsung

De opgevoerde benchmarkresultaten kwamen eerder deze week al in het nieuws toen bleek dat Samsung de prestaties van de Galaxy Note 3 opvoerde. Zodra een app geopend werd die de Note 3 herkende als een benchmark-app, presteerde de processor en de GPU van de Note 3 een stuk beter: de cijfers lagen 10 tot zelfs 20% hoger dan de werkelijke cijfers waren. Volgens Anandtech lijkt Samsung het meest te sjoemelen met benchmarkcijfers.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden