Vergelijk 2.987.877 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

'BlackBerry Messenger zou opvolger van SMS worden'

Door ,

BlackBerry heeft tot voor kort onderhandelingen gevoerd met verschillende providers om de eigen BBM-chatdienst te introduceren als opvolger van SMS. Op het laatste moment werd het plan echter getorpedeerd door de top van het Canadese bedrijf.

BlackBerry stond op het punt om begin dit jaar BBM te introduceren als 'opvolger' van SMS, zo blijkt uit een verhaal dat dit weekend verscheen in de Globe & Mail. Jim Balsillie, voormalig topman bij BlackBerry, zou de afgelopen jaren aan een plan hebben gewerkt dat intern 'SMS 2.0' werd genoemd.

Samenwerking met grote providers

De Canadese fabrikant zou al toezeggingen hebben gehad van verschillende grote providers voor een samenwerking, waaronder het Amerikaanse AT&T en het Spaanse Telefónica. Als het plan was doorgegaan, zouden deze smartphones berichten versturen via het BBM-netwerk van BlackBerry. In plaats van een bedrag per smsje zouden klanten dan een klein maandelijks bedrag aan BlackBerry betalen, waarvan een deel naar de providers zou gaan. Via de dienst zouden waarschijnlijk niet alleen individuele berichtjes, maar ook groepchats en foto's verzonden kunnen worden.

In ontwikkeling sinds 2010

De ontwikkeling van het 'SMS 2.0'-plan begon eind 2010, begin 2011. Balsillie dacht dat de dienst een belangrijke rol zou spelen bij het redden van BlackBerry: door BBM te introduceren voor andere besturingssystemen zoals Android en via de providers verplicht te stellen zou BlackBerry een compleet nieuwe markt aanboren.

Het plan was om de dienst afgelopen februari te onthullen op het Mobile World Congress in Barcelona, maar nadat Thorsten Heins het CEO-stokje van Balsillie overnam werd het plan stopgezet. Heins wilde het bedrijf focussen op BlackBerry 10, en niets anders. BlackBerry 10 is vooralsnog echter geen groot succes: BlackBerry wordt door een Canadese investeerder van de beurs gehaald na tegenvallende verkopen.

Alsnog: BBM voor Android en iOS

Eerder dit jaar onthulde het bedrijf alsnog een versie van BlackBerry Messenger voor Android en iOS. Die app zou eigenlijk al een week beschikbaar moeten zijn, maar de launch werd uitgesteld nadat er op het laatste moment nog enkele problemen opdoken. Deze versie van BBM zal echter gratis verkrijgbaar zijn in de Play Store en App Store, en wordt niet gebundeld door providers. BlackBerry's plan om 'SMS 2.0' te lanceren lijkt voorgoed van de baan.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden