Vergelijk 2.416.886 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Microsoft neemt Nokia over voor ruim 5 miljard euro

Door , - 2 reacties

Het zal er volgens sommigen al een tijdje aan te komen, maar vandaag is het definitief: Microsoft neemt een groot deel van Nokia over. De softwaregigant betaalt ruim 5 miljard euro voor Nokia's toestellendivisie en patenten.

Microsoft neemt een groot deel van Nokia over, zo maakte het bedrijf vanochtend bekend. Het Amerikaanse bedrijf betaalt 3,79 miljard euro voor Nokia's Devices en Services-afdeling, en 1,65 miljard euro voor Nokia's patenten. In totaal is Microsoft bereid 5,44 miljard euro neer te leggen voor Nokia, en zullen 32.000 medewerkers van het Finse bedrijf naar Microsoft overstappen. De overname moet nog goedgekeurd worden door allerlei instanties, wat als het goed is uiterlijk begin 2014 moet gebeuren.

Nokia blijft zelfstandig bedrijf

Microsoft neemt een groot deel van Nokia over, maar het Finse bedrijf blijft wel zelfstandig bestaan. Het nieuwe Nokia bestaat uit drie onderdelen: NSN (netwerktechnologie), HERE (map-apps) en Advanced Technologies (Nokia's research-afdeling). Het nieuwe Nokia is wel een stuk kleiner, en zal niet langer mobiele telefoons produceren. Microsoft neemt enkel Nokia's hardwaredivisie over, waardoor de softwaregigant nu onder eigen naam Windows Phone 8-smartphones uit zal gaan brengen.

Patenten & Asha

Microsoft zegt niet alleen interesse te hebben in Nokia's smartphones. Een belangrijk onderdeel van de overname zijn Nokia's patenten. Omdat Nokia één van de eerste fabrikanten van mobiele telefoons was zou het bedrijf enkele belangrijke patenten hebben op het gebied van mobiele technologie.

Ook Nokia's Asha-divisie wordt onderdeel van Microsoft. De softwaregigant zou veel toekomst zien in het produceren van goedkope mobiele telefoons als de Asha, met de hoop dat veel gebruikers van een Asha-toestel uiteindelijk overstappen naar een Windows Phone. Nokia introduceerde onlangs de Asha 501, met een compleet nieuw besturingssysteem. Wat daar nu mee gaat gebeuren is nog onbekend.

Ballmer: 'Belangrijke stap'

Microsoft's CEO Steve Ballmer zegt in een statement dat dit voor beide bedrijven een belangrijke stap voor de toekomst is, en dat Microsoft hiermee zijn groei op de markt voor mobiele telefonie hoopt te versnellen. De overname is niet geheel onverwacht volgens sommigen: nadat Nokia enkele jaren geleden besloot smartphones met Windows Phone te ontwikkelen leek het haast onvermijdelijk dat Microsoft het bedrijf uiteindelijk zou overnemen. Nokia's stap naar Windows Phone is tot nu toe niet altijd even succesvol geweest. duurdere Lumia's worden relatief matig verkocht, terwijl goedkope toestellen als de Nokia Lumia 520 wel vrij goed verkopen.

Elop: hoofd bij hardware

Na de overname wordt Nokia's huidige CEO Stephen Elop het hoofd van Microsoft's hardware-afdeling. Het is nog onbekend of Elop daarmee ook verantwoordelijk is voor de Xbox-divisie en Microsoft's Surface-tablets, maar dat lijkt aannemelijk. Stephen Elop werkte van 2008 tot 2010 ook al bij Microsoft, en wordt nu genoemd als mogelijke opvolger voor Steve Ballmer, die komend jaar met pensioen gaat.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden