Vergelijk 2.623.989 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Tarieven binnen Europese Unie wederom omlaag

Door ,

Goed nieuws als je op het punt staat om op vakantie te gaan: bellen, SMS'en en internetten binnen de Europese Unie wordt mede dankzij Neelie Kroes vanaf vandaag een stuk goedkoper.

Binnen de Europese Unie zijn de prijzen voor het gebruik van je mobiele telefoon de afgelopen jaren ieder jaar in de zomer gedaald, en ook dit jaar worden de roamingtarieven weer een stuk goedkoper. De maximale prijs per MB binnen de EU is nu 45 cent, terwijl dat het afgelopen jaar nog 70 cent was. SMS-kosten dalen van 9 naar 8 cent, en gesprekskosten per minuut dalen van 29 cent naar 24 cent. De genoemde tarieven zijn wel exclusief BTW, dus in de praktijk komt er nog hooguit een paar cent bij.

Bundels

In theorie zijn de genoemde tarieven maximumtarieven, en kunnen de providers er dus voor kiezen roamingtarieven te bieden die nog lager liggen. Vooralsnog lijken de meeste Nederlandse providers zich echter vast te houden aan het maximumtarief. Indien je ervoor kiest een vakantie- of buitenlandbundel af te sluiten is het vaak echter wel mogelijk goedkoper te bellen, SMS'en en internetten in het buitenland.

Bill shock

Daarmee rekent de Europese Unie langzaam maar zeker af met de ontzettend hoge kosten die in het verleden verbonden waren aan roamen met je smartphone. De kans op 'bill shock' wordt daarmee steeds kleiner: geen onverwachte torenhoge telefoonrekeningen bij thuiskomt. Let wel: de lagere roamingtarieven gelden alleen binnen de EU. Ga je deze zomer bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten, dan ben je vaak nog steeds meer dan een euro per MB kwijt.

Volgend jaar nog goedkoper

Om de flinke prijsdaling te illustreren postte Neelie Kroes, Europees Commissaris voor de Digitale Agenda, vanochtend een grafiek op Twitter. Waar we in 2009 soms nog ruim zes euro kwijt waren aan een enkele MB in het buitenland, is het maximum nu nog slechts 45 cent (exclusief BTW) per MB. Over een jaar zitten de prijs zelfs nog lager: dan ligt het maximum op 20 cent (exclusief BTW) per MB. Het uiteindelijke doel van Kroes en de Europese Unie is om dataverbruik in het buitenland even te duren maken als dataverbruik in het eigen land, maar dat zal helaas nog een paar jaar duren.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden