Vergelijk 2.541.962 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Android: Jelly Bean in opmars, Gingerbread nog steeds de grootste

Door ,

In de maandelijkse Android-statistieken wordt het aandeel Jelly Bean steeds groter, terwijl Gingerbread nog steeds de meestgebruikte Android-versie. Dat ondanks het feit dat Google een nieuwe manier van meten gebruikt.

Android is een snel ontwikkelend mobiel besturingssysteem. Als gevolg daarvan zijn er veel verschillende versies in omloop is. Dat is ongewenst om een aantal redenen. Ten eerste kunnen oudere versies zwakheden bevatten die door kwaadwillenden kunnen worden benut. De hoeveelheid malware voor Android valt overigens nog redelijk mee, de Android-gebruiker heeft voorlopig nog een stuk minder last van virussen dan een PC-gebruiker. Ten tweede is de fragmentatie van Android-versies onhandig voor software-ontwikkelaars, omdat die hun apps compatibel moeten maken met verschillende versies. Dat kost veel werk, werk dat niet nodig was geweest als er maar 1 versie van Android was geweest.

Gingerbread aan kop

Hoe verhouden de verschillende Android-versies zich tot elkaar? Welke versie is het meeste door gebruikers geïnstalleerd? Daarop geven de grafieken van Google eigenlijk geen antwoord op. Ze laten zien hoeveel toestellen met een bepaald besturingssysteem de Google Play Store hebben bezocht. In de maand mei is dat nog steeds grotendeels Gingerbread. Maar liefst 36.4% van alle Android-toestellen die in die tijd de Play Store bezocht, was voorzien van Android 2.3.3 t/m 2.3.7 Gingerbread. Ter vergelijking: 29% van alle Android-toestellen draaide op 4.1 Jelly Bean, terwijl nog eens 4% op 4.2 Jelly Bean draaide. Dat is net iets meer dan Android-toestellen die nog op 2.2 Froyo draaien; dat aantal bedroeg 3.2% van het totaal. Het aandeel van Jelly Bean is overigens ten opzichte van vorige maand wel met 4.6% gestegen, terwijl het percentage Gingerbread-toestellen met 2% afnam.

Android usage grafiek

Hoe Google goochelt met cijfers

Wat bij de nieuwe statistieken niet wordt vermeld, zijn de hoeveelheid telefoons die met een bepaald besturingssysteem zijn uitgerust. Vroeger gebeurde dat wel, maar om onduidelijke redenen heeft Google de manier van meten aangepast. Door alleen nog maar te kijken naar welke telefoons er actief en handmatig contact zochten met de Play Store, steeg het aandeel van Jelly Bean en daalde Gingerbread in de statistieken. In de praktijk zijn er dus hoogstwaarschijnlijk nog wat meer Gingerbread-telefoons, maar omdat die gebruikers al lang en breed al hun apps hebben geïnstalleerd, komen zij niet meer in de Play Store. De grafiek hierboven is dus allerminst een goede afspiegeling van het totale aantal telefoons met Gingerbread, Froyo, Ice Cream Sandwich en Jelly Bean.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden