Vergelijk 2.018.928 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Marktaandeel Windows Phone groeit, Android domineert in Europa

Door ,

Het marktaandeel van Windows Phone zit flink in de lift, volgens cijfers van onderzoeksbureau Kantar. De groei graat vooral ten kostte van BlackBerry, dat de afgelopen maanden juist behoorlijk daalde.

De smartphonemarkt is flink in beweging, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksfirma Kantar Worldpanel. Het bedrijf heeft nieuwe cijfers vrijgegeven die duidelijk maken dat het marktaandeel van Windows Phone een duidelijke stijgende lijn vertoont. De cijfers vergelijken de marktaandelen van verschillende besturingssystemen in twee periodes: van februari tot en met april in 2013 en in 2012.

Besturingssysteem marktaandelen in Amerika

Amerika: Windows Phone groeit

Goed nieuws voor Microsoft in de Verenigde Staten: het marktaandeel van Windows Phone zou in het afgelopen jaar bijna twee procent gegroeid zijn, waarmee Windows Phone het snelstgroeiende besturingssysteem is. Dat is ook goed nieuws voor Nokia, want het overgrote deel van de Windows Phones die verkocht worden zijn Nokia-toestellen. De groei van Windows Phone lijkt vooral ten kostte van BlackBerry (RIM) te zijn, dat vrijwel zijn complete marktaandeel zag verdwijnen: het Canadese bedrijf stortte van 5,3% van de markt naar 0,7%.

Besturingssysteem marktaandelen Europa

Europa: Android domineert

In de vijf grootste landen van de Europese markt (Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje) zien we een soortgelijke tendens, al heeft Android hier een veel groter marktaandeel. 70% van alle verkochte smartphone loopt inmiddels op Android, met op de tweede plaats een marktaandeel van iets minder dan 20% voor Apple's iOS. Apple's marktaandeel is in het afgelopen jaar iets gedaald, maar nog altijd behoorlijk succesvol: drie van de zes bestverkochte toestellen bij de Britten waren de afgelopen maand iPhone-modellen.

Daarnaast zijn er grote onderlinge verschillen tussen de landen. In Duitsland was de Samsung Galaxy S III verantwoordelijk voor 23,5% van alle smartphoneverkopen in de meetperiode, terwijl dat slechts 4,7% was in Spanje. In Italië en Spanje zouden vooral veel goedkopere toestellen van minder dan 150 euro verkocht worden, waardoor het marktaandeel van Sony en LG in die landen flink gegroeid is.

Ten opzichte van vorig jaar zijn vooral Symbian en BlackBerry compleet ingestort. Een al te grote verrassing is dat niet: Nokia is gestopt met het produceren van Symbian-toestellen, en de gloednieuwe BlackBerry Z10 was in de meetperiode in de meeste Europese landen nog niet gelanceerd. BlackBerry zal er echter hard aan moeten trekken om het verloren marktaandeel weer terug te krijgen.

Bron: Kantar

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden