Vergelijk 2.468.268 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Google presenteert Android 4.3 Jelly Bean

Door ,

Tijdens een persbijeenkomst in San Francisco onthulde Google zojuist Android 4.3 Jelly Bean, de nieuwste versie van het populaire mobiele besturingssysteem. Ook werd een nieuwe Nexus 7 voor het eerst aan de pers getoond.

De nieuwste versie van Android is Android 4.3 Jelly Bean, zo maakte Sundar Pichai, het hoofd van Android en Chrome bij Google, zojuist bekend. Het is alweer de derde versie van Jelly Bean: Android 4.1 Jelly Bean werd vorig jaar onthuld tijdens Google I/O, en 4.2 werd afgelopen najaar voor het eerst getoond. De volgende grote stap voor Android, vermoedelijk 5.0 Key Lime Pie, laat nog iets langer op zich wachten. Het tempo van grote updates voor Android is mogelijk omlaag gebracht omdat fabrikanten meer tijd nodig hebben om de updates beschikbaar te maken voor alle toestellen.

Nieuw in Android 4.3 Jelly Bean

Android 4.3 Jelly Bean ziet er op het eerste oog misschien hetzelfde uit als zijn voortganger, maar achter de schermen heeft Google allerlei verbeteringen doorgevoerd. Zo zou de batterijduur met de update aanzienlijk verbeterd zijn: gebruikers die al een tijdje een uitgelekte versie van het nieuwe Android uitproberen melden dat zowel de stand-by tijd als de gebruikerstijd van veel toestellen is verbeterd. Batterijen zouden minimaal een uur langer meegaan, en in sommige gevallen tot wel twee keer zo lang.

Daarnaast biedt Android 4.3 ondersteuning voor Bluetooth Low Energy. Deze nieuwe vorm van Bluetooth zorgt ervoor dat je smartwatches en fitnessgadgets kunt koppelen aan je smartphone zonder dat de batterij er razendsnel leeg door loopt. Dankzij een nieuwe DRM API zullen populaire videostreaming-apps als Netflix vanaf deze week Full HD-video's aan kunnen bieden als streams. De nieuwe DRM API's zorgen er namelijk voor dat die video's niet zomaar gekopieerd kunnen worden, een betere bescherming waar rechtenhouders al langer op wachten. Verwacht in de toekomst dus meer Full HD-videostreaming voor je tablet.

Veel van de andere verbeteringen in Android 4.3 zijn achter de schermen, en zorgen ervoor dat Android soepeler en stabieler loopt. Voor tabletgebruikers zal het met Android 4.3 makkelijker zijn om aparte gebruikersprofielen toe te voegen met gebruiksrestricties. Zo kun je bijvoorbeeld aparte gebruiksprofielen voor je kind toevoegen waarin ze geen geld kunnen uitgeven aan apps of in-app aankopen.

Google Play Games

Google voegt ook een nieuwe hub voor al je favoriete Android-games toe. In die hub zie je welke games je (Google+-)vrienden spelen, en je kunt er je prestaties in je meestgespeelde spellen zien. Games die Google Play Games ondersteunen hebben bovendien achievements en leaderboards. Bij het voltooien  van bepaalde acties in games krijg je dan automatisch een toffe badge, en in het geval van een topscore kun je daarmee pronken door je hoge positie op de leaderboards. Google Play Games kan nu gratis gedownload worden in de Play Store.

Beschikbaarheid

Android 4.3 wordt vanaf nu beschikbaar gemaakt door Google aan ontwikkelaars. Dat betekent echter niet dat je er direct mee aan de slag kan: fabrikanten moeten Android aanpassen zodat het werkt op een bepaald toestel. Fabrikanten als Samsung, Sony en HTC zullen waarschijnlijk pas over een paar weken bekend maken of en wanneer Android 4.3 naar hun toestellen komt.

Wel begint Google per direct met de uitrol van de update voor Nexus-apparaten en developertoestellen. Heb je een Nexus 4 of Galaxy Nexus, dan kun je wel vrijwel direct aan de slag met de nieuwste versie van Android: 4.3 voor de Nexus-toestellen wordt vanaf nu uitgerold en 'factory images' zijn beschikbaar via Google's site. Ook de developersversies van de Samsung Galaxy S4 en de HTC One krijgen de update per direct. De gewone versies van deze toestellen moeten helaas nog iets langer wachten.

Nieuwe Nexus 7

Google onthulde vandaag ook de nieuwe Nexus 7, een verbeterde versie van de eerste Nexus 7 die vorig jaar verscheen. De nieuwe Nexus 7 heeft een 7 inch scherm met een resolutie van 1920x1200 pixels. Ook is dit tablet voorzien van een krachtige 1,5 GHz quad-core processor, 2GB RAM-geheugen, en een 5 megapixel camera achterop. Het is één van de eerste apparaten die op Android 4.3 Jelly Bean loopt. De nieuwe Nexus 7 ligt deze maand nog in de winkels in Amerika, vanaf 229 dollar. Of en wanneer de nieuwe Nexus 7 naar Nederland komt is nog onbekend.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden