Vergelijk 3.064.028 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Uitslag frequentieveiling bekend

Door ,

De uitslag van de frequentieveiling is bekend. T-Mobile en KPN zetten groots in op 4G, en Tele2 verwerft ook een plaatsje. In totaal leverde de veiling de overheid 3.804 miljoen euro op.

Eerder op de dag viel nog op internet te lezen dat de veiling was afgesloten; de uitkomst was op dat moment nog niet bekend. Op moment van schrijven rollen de persberichten van de fabrikanten binnen, vol met superlatieven. Op de site van het Agentschap Telecom vallen de echte cijfers te lezen. Zo hebben Vodafone en KPN met iets meer dan 1.3 miljard elk het meest bijgedragen aan de inkomsten voor de overheid. We behandelen de plannen van de providers stuk voor stuk.

KPN LogoKPN; zet in op 4G

Allereerst KPN. Het bedrijf zet, als we het persbericht mogen geloven, vol in op 4G (ook wel LTE genoemd). De technologie moet vanaf februari 2013 beschikbaar worden voor consumenten. Midden 2013 verwacht KPN 50 procent van de bevolking gebruik te kunnen laten maken van de razendsnelle netwerktechnologie. Volledige landelijke dekking denkt KPN pas in de tweede helft van 2014 te bereiken. Voor de nieuwe frequentie-vergunningen heeft KPN een slordige 1.352 miljoen euro neergeteld.

Vodafone logoVodafone; we gaan verder met 4G

Vodafone was al enige tijd bezig met het voorzichtig utirollen van een 4G-netwerk, en is van plan daar zo snel mogelijk mee door te gaan. Nu Vodafone ook andere (lagere) frequenties bezit kan het echt beginnen met de uitrol van LTE, volgens het persbericht. Daarnaast is het bedrijf van plan de huidige dienstverlening op 2G en 3G te verbeteren. De vergunningen die Vodafone nu heeft binnengehaald zijn 17 jaar geldig.

T-Mobile; 15 keer succes

T-Mobile logoNet als KPN heeft T-Mobile 15 vergunningen op de frequentieveiling binnengehaald, tegenover 9 voor Vodafone en 2 voor Tele2. De telecomprovider heeft de grootste hoeveelheden frequenties op de 900 en 1800-banden weten te bemachtigen. Het netwerk van T-Mobile werkt momenteel op de 1800 MHz-band en ziet het binnenhalen van een groot aantal frequenties op die band dan ook als een overwinning.

Tele2 LogoTele2; nieuw op de markt

Het ziet er naar uit dat we een nieuwe aanbieder hebben op de mobiele telecommarkt. Tele2 beschikte voorafgaand aan de veiling nog niet over mobiele frequenties, maar was al wel actief in de vaste telefonie en internet-markt. Nu betreedt het bedrijf ook de mobiele markt, met twee vergunningen op de 800 MHz-band. Net als de andere providers is Tele2 van plan een 4G-netwerk op poten te zetten, zo valt te lezen in het persbericht. Met 160 miljoen betaalde Tele2 veruit het minste van alle telecomproviders.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden