Vergelijk 3.409.279 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Tariefverhoging bij Nederlandse providers

Door , - 1 reactie

Dat is althans de verwachting van het onderzoeksbureau Telecompaper. Bij de drie grootste providers van het land is de omzet namelijk gedaald, wat zal resulteren in een verhoging van de tarieven voor klanten.

Dat de omzet daalt is voornamelijk te wijten aan de regels die providers opgelegd krijgen van de overheid en de Europese Unie. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de roamingtarieven die omlaag moeten, waardoor er minder inkomsten bij de providers binnenkomen. Daarnaast zal het geen verassing zijn dat de omzet die wordt gehaald uit het SMS'en flink daalt, omdat whatsappen tegenwoordig normaler lijkt te zijn dan het 'ouderwetse' SMS'je. Zeker omdat WhatsApp, en sociale diensten zoals Twitter en Facebook (met aftrek van de internetkosten) gratis zijn. Providers zeggen nog niet te weten hoe de nieuwe tarieven eruit komen te zien. Vorig jaar zijn de tarieven twee keer aangepast en zag je dat de databundel steeds meer centraal kwam te staan, waar bellen en SMS'en steeds meer naar de achtergrond verschoof.

Nederlandse grote providers

Dataverkeer nu bijna helft van de omzet providers

De grote providers in Nederland verdienen nu al bijna de helft van hun omzet aan het dataverkeer van hun consumenten. Onderzoek wees uit dat dataverkeer nu zo'n 40% van de omzet vergaarde. Wel moet worden opgemerkt dat onder het begrip 'data' in dit geval sms'en en mms'en ook moet worden meegerekend. Hoewel de andere 60% door de telefonie komt, staat deze dienst wel onder druk. Aan de ene kant moeten providers hun tarieven verlagen vanwege Europese regelgeving, aan de andere kant moeten providers scherpe prijzen hanteren vanwege de hevige concurrentie. 

De cijfers

De gehele mobiele sector in Nederland heeft in het tweede kwartaal een omzet van 1,48 miljard euro behaald, dat is 3,1% minder dan in het tweede kwartaal in 2011. Wel is de omzet ten opzichte van vorig kwartaal gestegen met 2%. SMS'en en dataverkeer bedraagt 40% van de omzet, de andere 60% wordt vergaard uit telefonie (spraak).

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden