Vergelijk 2.027.879 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vodafone gaat netwerk verbeteren en moderniseren

Door ,

Vodafone heeft grootse plannen met het mobiele netwerk voor de aankomende jaren. Omdat ze vanwege de recente brand bij een netwerkcentrum sowieso moesten investeren, gaan ze gelijk het hele netwerk op de schop gooien. Het resulterende netwerk moet robuuster en beter op de toekomst voorbereid zijn.

Vodafone had al plannen voor een grondige revisie van het mobiele netwerk, toen 4 april er een brand uitbrak bij een netwerkcentrale. De centrale brandde volledig af en alle aanwezige netwerkapparatuur ging verloren. Er werd allerijl een noodnetwerk opgezet, maar dat kon niet verhinderen dat Vodafone-klanten dagenlang last hadden van wegvallende verbindingen en niet werkend mobiel internet. Nu alle ellende achter de rug is, heeft Vodafone besloten de plannen voor netwerkvernieuwing versneld door te voeren. Een aantal kloeke marketeers hebben het project vervolgens 'Fast Forward' gedoopt. Het plan beslaat enkele jaren en bestaat uit vier fases, die gedeeltelijk tegelijkertjd worden uitgevoerd.

Fase 1: Volledig herstel van de brand; basisvoorzieningen op orde brengen

De eerste fase gaat per direct in en behelst het op orde brengen van de basisvoorzieningen. Dat komt vooral neer op het vervangen van de tijdelijke aanpassingen die zijn gedaan na de brand om het netwerk weer stabiel te krijgen. Er komt een permanente structuur, die de verdere ontwikkelingen in de volgende fases moet ondersteunen. Als deze fase wordt afgerond in september van dit jaar, zal Vodafone volledig hersteld zijn van de gevolgen van de brand.

Vodafone No Power To You

Fase 2: Netwerkcapaciteit vergroten

Vodafone begint tegelijkertijd met het verbeteren van ruim 4500 antennelocaties. Antennes worden vervangen voor krachtiger exemplaren, om zo de dekking en capaciteit te verbeteren. Ook moeten de betere antennes uitrol van nieuwe netwerken als 4G eenvoudiger maken. Vodafone richt zich in eerste instantie op de stedelijke gebieden. Vodafone verwacht met deze operatie in 2014 klaar te zijn.

Fase 3: Netwerkstabiliteit verbeteren

Momenteel zijn er 12 netwerkcentrales in Nederland, de uitgebrande in Rotterdam meegerekend. Vodafone wil het risico dat een van deze centrales wordt getroffen beperken door het totale aantal netwerkcentrales te beperken. Daarnaast moeten de netwerkcentrales onderling veel gemakkelijker elkaars taken kunnen overnemen, mocht er onverhoopt toch een centrale sneuvelen. Dat is ook gemakkelijker te regelen, als er minder netwerkcentra zijn. De nieuwe centrales worden een stuk beter beveiligd dan de oude 12, en krijgen bovendien een veel hogere capaciteit. Deze grote omslag is volgens Vodafone pas volledig gereed in het jaar 2015.

Fase 4: Netwerkinfrastructuur omgooien

In de vierde fase wil Vodafone de netwerkinfrastructuur op de schop nemen. Daar begint Vodafone overigens nu al mee. Deze fase loopt dus gelijktijdig met de andere drie fases, maar duurt net als fase drie ook tot 2015. De provider wil de manier waarop de centrale omgaat met diensten die voor telefoons worden geleverd (internet, bellen, SMS) via 1 protocol regelen: het IP-protocol. Vodafone claimt dat klanten hierdoor minder kwaliteit- en snelheidsverlies zullen oplopen. Ook moet het voor Vodafone hierdoor makkelijker worden om de verkeersstromen te beheren. Het is geen complete omslag, want Vodafone gebruikt nu al IP voor een deel van het netwerk.

Vodafone Rob Shuter

Conclusie

Met al deze verbeteringen moet het netwerk van Vodafone een stuk robuuster worden. De investeringen die de provider toch al moest doen vanwege de brand worden op deze manier handig gebruikt om de kwaliteit van de verbinding te verbeteren. Hopelijk zal er in de toekomst meer dan een flinke fik nodig zijn om het netwerk van Vodafone te ontregelen. Met name de extra beveiligingsmaatregelen bij de netwerkcentra klinken daarbij als muziek in de oren. De CEO van Vodafone, Rob Shuter, die we nog kennen van de empathische Youtube-video's vlak na de brand, rechtvaardigt de extra investeringen zo: '... als we toch al fors investeren, waarom zetten we dan niet meteen een stap extra en voorzien we het hele netwerk van de allerbeste apparatuur, zodat we de markt meteen een stap voor zijn? Dat is precies wat we nu gaan doen!'

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden