Vergelijk 2.623.989 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Klantgegevens provider Simpel gestolen

Door ,

Na een digitale inbraak bij provider Simpel zijn de gegevens van ongeveer 12.000 klanten gestolen. De hacker meldde de inbraak niet bij Simpel, maar bij de webcare van Vodafone. Die nam contact op met Simpel, waarna die provider de online portal offline haalde.

Simpel provider logoDe hacker, niet bekend bij naam, stelde zaterdag in een direct message via Twitter dat hij een database van Simpel had weten te bemachtigen. De direct message werd niet naar Simpel gestuurd, maar naar directe concurrent Vodafone. Die stelden vervolgens Simpel op de hoogte, die prompt de online portal offline haalde. Ook het bestellen van nieuwe abonnementen bij Simpel is momenteel niet mogelijk. 

Ben ik ook getroffen?

Simpel heeft alle getroffen klanten een email gestuurd en het wachtwoord van de online account gereset. Tot op heden is het echter niet mogelijk om in te loggen. Simpel stelt dat het zodra de portal weer online gaat, gebruikers de nieuwe wachtwoorden zal toesturen per SMS of email. Alleen klanten die via een recente promotieactie abonnee zijn geworden, zouden zijn getroffen. Het zou daarbij gaan om een aantal van rond de 12.000. 

Reactie hacker

Simpel heeft inmiddels aangifte gedaan van de hack en de OPTA ingelicht over de problematiek. De Nationale Recherche heeft een onderzoek ingesteld. De hacker is daar niet blij mee; hij claimt dat hij alleen het lek wilde blootleggen. Hij had ook niet de intentie de buitgemaakte data te publiceren of te verkopen. Als reden voor het aangeven van het lek bij Vodafone en niet bij Simpel zelf, zegt hij: "Maandag stuurde ik een DM naar Vodafone Webcare, met de mededeling dat ik data had van een concurrent van ze - 'Simpel'. Of ze er iets mee konden ... Simpel benaderen was inderdaad logischer. Maar ik heb geen zin in de arroganten houding van een dergelijk bedrijf. de reactie van Vodafone leek me spannender."

Simpel provider logo

Gevolgen

Het wordt verwacht dat Simpel binnenkort haar online dienstverlening weer zal hervatten. De systemen zijn door Simpel zelf offline gehaald; het implementeren van een patch die het probleem oplost zou niet al te lang hoeven duren. Omdat de hacker alleen gegevens heeft gedownload en niks heeft veranderd of vernield, is de taak voor Simpel eenvoudig. Wat de gevolgen voor de hacker zullen zijn, valt nu nog niet in te schatten. Het risico voor klanten dat hun gegevens op straat komen liggen, lijkt relatief klein. 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden