Vergelijk 3.207.506 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

BlackBerry 10 komt pas in 2013

Door ,

Research in Motion, het bedrijf achter BlackBerry zakt steeds dieper weg in de ellende. Na tegenvallende verkopen, geschrapte banen en grote verliezen komt het nu ook met de mededeling dat BlackBerry 10 de deadline van 2012 niet gaat halen, en pas in 2013 uitkomt.

BlackBerry 10

BlackBerry 10 zou RIM uit de neerwaartse spiraal moeten halen waarin het op dit moment verkeert, want de cijfers liegen er niet om. In het meest recente kwartaal werd er een nettoverlies van 518 miljoen dollar geleden en de omzet daalde met 33%. Het jaar daarvoor werd er in dat kwartaal nog een winst van 695 miljoen geboekt. Nu zullen er 5000 banen moeten worden geschrapt, wat ongeveer 30% van het totale personeelsbestand is. Dit is noodzakelijk om de kosten in bedwang te houden.

BlackBerry 10

De release van BlackBerry 10 is dus met een kwartaal uitgesteld. Eigenlijk zou 10 al aan het eind van dit jaar beschikbaar moeten zijn, maar het schrijven van de code voor de BlackBerry 10-features duurt langer dan men had verwacht. Dit is eigenlijk het slechtste wat BlackBerry op dit moment kon overkomen, want het laatste nieuwe toestel dateert uit september 2011 (de BlackBerry 9900). De concurrentie komt daarentegen wel met allerlei nieuwe toestellen, zoals de Galaxy S III en de HTC One X, waardoor BlackBerry hopeloos achterloopt met hun oude toestellen. BlackBerry 10 zou daar wel eens verandering in kunnen brengen, maar hoe langer dat uitblijft, hoe meer winst de concurrentie boekt op de tegenvallende verkopen van BlackBerry.

Microsoft

De CEO van Microsoft, Steve Ballmer, schijnt RIM te hebben benaderd om smartphones met Windows Phone 8 te maken. Dit verdient echter niet de voorkeur van RIM omdat Microsoft dan een groot aantal aandelen koopt, en RIM dan zijn onafhankelijkheid verliest. Het is alleen de vraag of RIM nog nee kan zeggen, gezien de slechte omstandigheden waarin het bedrijf nu zit. Voor Microsoft is een samenwerking met RIM een interessante optie op strategisch gebied, omdat RIM veel patenten bezit op het gebied van e-mail en beveiliging.

Een andere optie is dat RIM de netwerkactiviteit scheidt van hardwarekant. Zo kan het speciale BlackBerry-netwerk worden opengesteld voor anderen, die dat tegen betaling kunnen gebruiken. Het nadeel hiervan is dat de hardwarekant van het bedrijf dan niet al te veel toekomst meer heeft.

(Bron: Reuters)

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden