Vergelijk 2.468.378 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Google onthult Android 4.1 Jelly Bean

Door ,

Zojuist onthuld door Google: Android 4.1 Jelly Bean, de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem. Android 4.1 brengt een flink aantal nieuwe functies met zich mee, waaronder Google Now en slimmere widgets.

Deze week vindt het jaarlijkse Google I/O evenement plaats. Dat is een evenement voor ontwikkelaars van Android-apps. Niet alleen worden er workshops gegeven vol met tips over het ontwikkelen van goede applicaties, Google gebruikt het evenement óók om ieder jaar de nieuwe versie van Android te onthullen. Op de keynote waarmee Google I/O 2012 van start ging presenteerde de zoekgigant zojuist Android 4.1 Jelly Bean, de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem.

Android 4.1 Jelly Bean zit vol met nieuwe functies. Zo voegt Google onder andere slimmere widgets toe, en de multifunctionele Google Now dienst. De volledige versie van Android 4.1 is vanaf half juli al beschikbaar. Vanaf dan kunnen telefoonproducenten ermee aan de slag, en het kan dus nog een paar maanden voor we de eerste nieuwe smartphones met Android 4.1 in de winkels zien. Voor die tijd kunnen bestaande toestellen al worden bijgewerkt naar Android 4.1 met een update; Google beloofde alvast dat de Galaxy Nexus als eerste naar Android 4.1 zal worden bijgewerkt.

Verbeterde interface, soepelere menu's

Android 4.1 Jelly BeanToen Google vorig jaar Android 4.0 introduceerde, kreeg het mobiele besturingssysteem al een flinke make-over. Inmiddels ziet Android er dan ook uit als om door een ringetje te halen, en dus staan er geen grote vernieuwingen op de planning voor Android 4.1. Zo is het makkelijker gemaakt om je widgets aan te passen. Wil je je widget groter maken maar staan er apps in de weg op je homescreen? De icoontjes voor de app worden automatisch uit de weg geschoven en opnieuw gesorteerd zodat het makkelijker is om je widget in te passen.

Eén van de veelgehoorde klachten over Android is dat menu's soms wat stotteren. Dat probleem zegt Google opgelost te hebben met Android 4.1. Achter de schermen heeft men hard gewerkt aan 'Project Butter', wat ervoor moet zorgen dat menu's een stuk soepeler lopen. Aan de ene kant zijn processen geoptimaliseerd om beter van de hardware gebruik te maken; aan de andere kant voorspelt 'Project Butter' wat je waarschijnlijk gaat doen, en zorgt het ervoor dat de handelingen alvast voor je klaar staan. Veelbelovend!

Google Search & Google Now

Ook de Google Search is flink verbeterd. De 'Knowledge Graph' die al een tijdje actief is op de desktopsite is nu ook beschikbaar in Android. Zoek je bijvoorbeeld op 'hoogte Big Ben', dan wordt direct getoond hoe hoog de Big Ben is, in plaats van dat je door moet klikken om het antwoord te vinden. De nieuwe functies werken natuurlijk ook met stemherkenning, zodat je ook zoekopdrachten tegen je telefoon kunt roepen.

Met het nieuwe Google Now zie je automatisch actuele informatie die voor jou relevant is. Google Now kan bijvoorbeeld je lokatie en je agenda bijhouden om je zo direct de snelste routes voor je in te plannen als je vertrekt. En sta je op een station, dan toont Google Now je automatisch de vertrektijden van treinen en bussen. In de buurt van een restaurant? Google Now toont recensies van het restaurant, en probeert je een idee te geven van wat er allemaal op het menu staat. De mogelijkheden lijken eindeloos: bedragen worden omgerekend als je in het buitenland zit, sportuitslagen worden getoond als je fan bent van sportclubs, en ga zo maar door.

Android 4.1 Jelly Bean

Android Beam updates

Met Android Beam is het erg makkelijk om bestanden te versturen naar vrienden. Heb je een Android-smartphone met een NFC-chip en heeft je vriend er ook één, hou je telefoons dan tegen elkaar om gemakkelijk en snel foto's en andere bestanden uit te wisselen. Vanaf Android 4.1 is het met Android Beam ook mogelijk om video's te versturen. Daarnaast kun je je Android-smartphone tegen een Bluetooth-apparaat (zoals luidsprekers) met NFC houden om ze snel te koppelen. 

'Offline Voice Typing'

Met Android is het al lang mogelijk om tekst in te voeren door het voor te lezen aan je telefoon. Helaas was dat alleen mogelijk als je een internetverbinding hebt, maar met Android 4.1 Jelly Bean komt daar verandering in. 'Voice Typing' wordt ingebouwd in Android 4.1, zodat het ook werkt als je offline bent. Vooralsnog wordt alleen de Engelse taal beloofd, maar Google belooft dat andere talen binnenkort zullen volgen. Wij kunnen niet wachten op de Nederlandse optie!

Notificaties

Android 4.1 Jelly Bean notificatiesAndroid was één van de eerste mobiele besturingssystemen met notificaties, en versie 4.1 brengt enkele zeer handige nieuwe functies met zich mee. Notificaties van je apps bieden nu namelijk nog meer opties. Zo kun je bij een muziek-app gelijk een nummer dat je luistert toevoegen aan je favorieten of het pauzeren, en als je een gesprek gemist hebt kun je vanuit je notificaties direct iemand terugbellen. Ook heeft Google de notificaties grafisch opgepoetst: relevante afbeeldingen bij je notificaties worden getoond zodat het er allemaal net wat interessanter uitziet.

Chrome als standaard

In Android 4.1 Jelly Bean zal Google Chrome de standaard browser worden. Voor gebruikers van Android 4.0 Ice Cream Sandwich is Chrome al een tijdje beschikbaar, maar in Android 4.1 wordt het de standaard. Dat is goed nieuws, van Chrome is een stuk sneller in het laden van pagina's dan de huidige Android-browser. Google Chrome ondersteunt helaas geen Flash, maar aangezien er bijna geen mobiele websites zijn die daar nog gebruik van maken, hoeft het geen al te groot probleem zijn.

Google Nexus 7 tablet

Google Nexus 7

Op Google I/O presenteerde de zoekgigant ook een 'eigen' tablet. De afgelopen jaren heeft Google al verschillende malen een 'eigen' smartphone uitgebracht, in samenwerking met bedrijven als Samsung en HTC. De Samsung Galaxy Nexus, die vorig jaar verscheen, was de eerste smartphone voorzien van Android 4.0 Ice Cream Sandwich en was het vlaggenschip voor die nieuwe software. De vandaag onthulde Google Nexus 7 moet Google's vlaggenschip worden op de tabletmarkt.

De Google Nexus 7 is ontwikkeld in samenwerking met Asus, en is zoals de naam al aangeeft een 7 inch tablet. Gezien de adviesprijs van 200 dollar lijkt Google dan ook vooral te willen concurreren met budgettablets in plaats van met de iPad. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de specificaties van de Nexus 7 een stuk indrukwekkender klinken dan die van het gemiddelde budget. De Google Nexus 7 heeft een zeer krachtige 1,3 GHz quad-core processor, 1 GB aan RAM-geheugen, en heeft een resolutie van 1280x768 pixels.

Je zult de keuze hebben uit een 8 GB en een 16 GB-versie van de Google Nexus 7. Daar betaal je respectievelijk 199 en 249 dollar voor. Of de Google Nexus 7-tablet ook in Nederland uitgebracht gaat worden is nog onbekend. Ook over een adviesprijs in euro's tasten we nog in het duister.

Google Nexus Q

Ook onthulde Google de Nexus Q. Dat is een apparaat dat je op je thuisnetwerk kunt aansluiten, en waarmee je gemakkelijk Google Play-bestanden (apps, muziek, boeken en video) kunt delen tussen al je Android-apparaten én je TV. Foto's die op je tablet staan kunnen worden getoond op je televisie bijvoorbeeld, zodat de hele familie ze makkelijk kan bekijken. De Nexus Q heeft een interessant balvormig ontwerp, en ziet er daardoor behoorlijk futuristisch uit. De adviesprijs van de Nexus Q is wel vrij hoog: Google vraagt er 299 dollar voor. Of er plannen zijn om de Nexus Q in Nederland uit te brengen is nog onbekend.

400 miljoen Android-apparaten

Vorig jaar wist Google nog vol trots te melden dat er al 100 miljoen apparaten met Android erop waren geactiveerd. Dit jaar is dat aantal al dramatisch gegroeid: wereldwijd zijn er ondertussen ruim 400 miljoen apparaten waar Android op loopt! Per dag komen er nu meer dan 1 miljoen Android-activaties bij; behoorlijk indrukwekkende cijfers. Android is het populairste mobiele besturingssysteem ter wereld. Er zijn al 600.000 apps voor verkrijgbaar, die gezamenlijk 20 miljard keer zijn gedownload.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden