Vergelijk 2.359.205 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Microsoft onthult Windows Phone 8

Door ,

Microsoft heeft op de Windows Phone Summit in San Francisco de eerste informatie over Windows Phone 8 onthuld. Het mobiele besturingssysteem van Microsoft krijgt een grondige make-over, van top tot teen.

Microsoft heeft grootste plannen voor Windows Phone 8. Met Windows Phone 7 wist het Amerikaanse bedrijf redelijk succesvol zijn mobiele besturingssysteem te herlanceren, maar qua populariteit bij de consumenten bleef WP7 een beetje achterlopen. Als Microsoft eind dit jaar Windows Phone 8 lanceert, hoopt men een nieuw en verbeterd besturingssysteem te bieden dat van top tot teen verbeterd is, en nog beter kan concurreren met Google's Android en Apple's iOS. In Windows Phone 8 wordt behoorlijk wat aangepast, dus we nemen het even stapsgewijs met je door.

Nieuw startscherm in Windows Phone 8

Nieuw startscherm

Het eerste wat je zult merken als je Windows Phone 8 opstart is het vernieuwde startscherm. Het startscherm van Windows Phone 7, gevuld met 'Live Tiles' die continu updaten met informatie van je favoriete apps, is al behoorlijk uniek ten opzichte van de concurrentie. Met WP8 biedt Microsoft de consument nog meer keuze in customizen. Zo kun je er nu voor kiezen je live tiles breder of minder breed te maken. Ze kunnen een kwart, de helft, of de hele schermbreedte vullen, en afhankelijk daarvan zie je meer of minder informatie van bepaalde apps.

Ook zullen er meer manieren zijn om het homescreen aan te passen aan je eigen wensen. Je hebt de keuze uit nog meer kleuren voor je live tiles, en ook wordt er een flink aantal verschillende thema's aangeboden. Microsoft gaat het daarnaast voor ontwikkelaars van apps makkelijker maken om live tiles er gevarieerder uit te laten zien.

Meer resoluties! Meer processor-cores!

Een veelgehoorde klacht van Windows Phone 7-toestel producenten zijn de strikte hardware-eisen van Microsoft. Zo ondersteunt WP7 enkel single-core processoren, en moet de resolutie van het scherm altijd 800x480 zijn. Met Windows Phone 8 gaat daar verandering in komen. Zo worden nu ook resoluties van 1280x768 en 1280x720 ondersteund, zonder dat app-ontwikkelaars daarvoor hun app moeten aanpassen. Ook kan Windows Phone 8 multi-core processors aan. Microsoft zegt dat dual-core de standaard zal worden op WP8, maar ook quad-core, octo-core, tot zelfs 64-core smartphones zijn in theorie gewoon ondersteund.

NFC en micro-SD

Dan zijn er nog een aantal extra veelgevraagde hardwarefuncties die eindelijk ondersteuning vinden in Windows Phone 8. De eerste daarvan is ondersteuning van micro SD-kaarten. Eindelijk kun je op Windows Phone-smartphones nu zelf je opslagruimte uitbreiden met geheugenkaartjes. Ook NFC-chips werken met WP8. NFC is een technologie die het mogelijk maakt om je mobiele telefoon als creditcard te gebruiken, en waarmee je gemakkelijk en snel bestanden kunt uitwisselen met vrienden.

Skype in Windows Phone 8

Skype-integratie

Enkele maanden geleden maakte Microsoft bekend dat het Skype had overgenomen. De populaire VoIP-dienst is inmiddels al een tijdje in handen van Microsoft, en zal hevige integratie met Windows Phone 8 krijgen. Vanuit je contactenlijst zul je er direct voor kunnen kiezen om iemand met Skype op te bellen in plaats van via je mobiele netwerk. Je zult het gesprek ook op de achtergrond kunnen laten plaatsvinden, zodat je terwijl je belt ook informatie kunt zoeken op je smartphone.

Windows Phone 8 = Windows 8 = meer apps

Het aantal apps dat beschikbaar is voor Windows Phone 7 groeit gestaag, maar in vergelijking met Android en iOS is het assortiment in de Windows Phone Marketplace toch nog wat beperkt. Daar gaat als het goed is verandering in komen met Windows Phone 8, want de core van de WP8 is hetzelfde als de core van Windows 8. Ontwikkelaars die programma's maken voor de nieuwste versie van Microsoft's PC-besturingssysteem zullen dus héél erg makkelijk hun apps over kunnen zetten naar smartphones. En aangezien Windows nog altijd het populairste besturingssysteem is voor computers moet dat voor explosieve groei in de Windows Phone Marketplace gaan zorgen.

Internet Explorer 10 & Bing Maps

Nokia Maps in Windows Phone 8Ook de meegeleverde apps krijgen een make-over. Zo wordt de browser in Windows Phone bijgewerkt naar de nieuwste versie van Internet Explorer, IE 10. De nieuwe browser kent onder andere betere bescherming tegen phishing, en gaat veiliger om met je privé-gegevens. Daarnaast zal Bing Maps vervangen worden door Nokia Maps. Nokia's eigen navigatiesoftware is nu al te vinden op Lumia-smartphones zoals de Lumia 800 en Lumia 900, maar is in de toekomst de standaard navigatiesoftware op alle Windows Phones.

Daar kunnen wij prima mee leven, want Nokia Maps is zonder twijfel de beste gratis navigatiesoftware van alle mobiele besturingssystemen. Nokia Maps biedt kaarten van bijna alle landen die ook offline te gebruiken zijn, zodat je de navigatie probleemloos kunt gebruiken als je in een gebied zonder internet zit. App-ontwikkelaars zullen de kaarten in Nokia Maps kunnen gebruiken voor hun eigen apps; handig als je bijvoorbeeld in een app van je supermarkt op wil zoeken waar het dichtstbijzijnde filiaal zit. 

'Siri voor Windows Phone'

Stemherkenning op je smartphone wordt steeds populairder sinds Apple vorig jaar Siri introduceerde voor de iPhone 4S. Windows Phone kent al een tijdje beperkte stemgeactiveerde functies, maar met Windows Phone 8 worden je opties flink uitgebreid. TellMe, zoals de stemherkenning die in WP8 zit heet, maakt het mogelijk om apps op te starten met je stem, om snel relevante informatie op te vragen, en om eigenlijk alles te doen wat je normaal met je vingers op het touchscreen zou doen.

Een beperking van Siri op de iPhone is dat het niet werkt binnen apps, omdat app-ontwikkelaars de Siri-technologie niet in hun applicatie mogen integreren. Microsoft biedt de 'API' van TellMe echter wel aan aan ontwikkelaars, wat er voor moet zorgen dat je in de toekomst hopelijk veel apps óók met je stem kunt besturen.

Verkrijgbaar in oktober

Een flink aantal nieuwe functies dus, en volgens Microsoft is dat nog niet eens alles. Enkele verrassingen zullen tot later worden bewaard en zijn vandaag nog niet onthuld. De eerste smartphones met Windows Phone 8 zouden dit najaar, in oktober, in de winkels moeten liggen. Bedrijven als Nokia, Huawei, Samsung en HTC zullen bij de launch van Windows Phone 8 aanwezig zijn met gloednieuwe smartphones, die ook later dit jaar worden onthuld.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden