Vergelijk 2.357.809 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung wint patentrechtzaak van Apple

Door ,

Samsung heeft de in Nederland dienende patentrechtzaak tegen Apple gewonnen. Het toegekende patent gaat over 3G-technologie. Het Zuid-Koreaanse Samsung bereidt een schadeclaim voor, gebaseerd op het voor dat bedrijf positieve vonnis.

Samsung had vier patenten waarvan men dacht dat Apple er indruk op maakte. In drie gevallen is dit door de rechtbank afgewezen, maar bij de vierde was het raak. De rechtbank in Den Haag oordeelde dat Apple inbreuk maakt op patent EP 1188269 van Samsung. Het betreft hier een patent dat betrekking heeft op netwerktechnologie, meer specifiek 3G. Welk product van Apple precies inbreuk maakt op het patent is niet duidelijk; Apple maakt meerdere apparaten met ondersteuning voor 3G. Het is dus nog afwachten welke apparaten van Apple door dit vonnis worden getroffen.

Samsung Galaxy S II Voorgeschiedenis

Apple en Samsung liggen al jaren overhoop in een patentenstrijd. Al eerder verbood de rechter in een procedure de verkoop van de Samsung Galaxy S II. Dat werd door Samsung omzeild, door snel een update uit te brengen die het pantent omzeilde. Veel claims worden ingediend om tegenwicht te bieden aan claims die worden ingediend door de wederpartij, waardoor het hele gebeuren in een viceuze cirkel terecht lijkt te komen. De rechter poogde dit nog te voorkomen, door Samsung en Apple te verplichten eerst in overleg te treden over de betwiste patenten. Dat bood echter geen soelaas, en vandaag nam de rechter dan ook een beslissing, ditmaal in het voordeel van Samsung.

De schadevergoeding aan Samsung

Samsung is uiteraard blij met de erkenning van de rechter dat er een schending heeft plaatsgevonden. Op basis van dit vonnis kan het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf een schadeclaim voorbereiden, waar het nu overigens al mee bezig is. Hoe hoog deze claim zal gaan worden is nog niet bekend, en hangt mede af van de hoeveelheden verkochte modellen van Apple die inbreuk maken op het patent. 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden