Vergelijk 3.690.791 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Nieuwe Telecomwet definitief

Door , - 1 reactie

Gisteravond werd de nieuwe Telecommunicatiewet aangenomen door de Eerste Kamer, waardoor de netneutraliteit nu een feit is. Wat verandert er eigenlijk voor consumenten? En welke gevolgen heeft dit voor de telecomsector?

De Tweede Kamer besloot vorig jaar al dat het een goed idee zou zijn om de netneutraliteit in een wet vast te leggen. Argumenten destijds waren dat KPN en andere providers speciale tarieven wilden gaan hanteren voor het gebruik van gratis berichtendiensten zoals WhatsApp en Skype. De regering en het parlement zagen dat niet zitten en besloten om een nieuwe Telecommunicatiewet te maken, die providers verbood om onderscheid te maken tussen verschillende soorten data op de rekening.

Wat zijn de gevolgen voor mij?

Dat betekent, nu de wet is aangenomen en dus geldt binnen Nederland, dat telecomproviders geen extra tarieven mogen heffen als je je databundel gebruikt voor WhatsApp, Skype of Ping. Op dit moment zijn er ook geen providers die dat doen, dus veel verandert er nu niet. De vraag is echter of dat ook zo zou zijn geweest, als de regering niet zo snel deze wet erdoor had gejaagd. Telecomproviders waren niet blij met deze regeling, omdat ze door WhatsApp veel SMS-inkomsten mislopen en nu een manier minder hebben om dat te compenseren. Er wordt gespeculeerd dat vooral de tarieven voor de databundels vanwege deze wet enorm zijn gestegen. Men stelt dat de providers gedacht moeten hebben: 'Als we geen speciaal tarief voor WhatsApp kunnen rekenen, gooien we de prijzen voor alle data maar omhoog.' Hoeverre dit waar is, valt natuurljk niet te achterhalen. De prijsverhogingen zijn in ieder geval deels toe te schrijven aan de enorme toename van datagebruik de afgelopen jaren.

 

 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden