Vergelijk 3.207.506 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Providers introduceren Joyn, een WhatsApp alternatief

Door , - 4 reacties

T-Mobile en Vodafone zijn bezig met een WhatsApp-alternatief, genaamd Joyn. Het lijkt echter een suffe, achterhaalde manier om het verlies van SMS-inkomsten te compenseren. We zetten de voordelen en nadelen op een rijtje.

Laten we beginnen met de voordelen. Allereerst belooft men Joyn stabieler te maken dan WhatsApp. De servers waarop WhatsApp draait liggen er nogal eens uit, zo claimen de providers. Ook hebben de WhatsApp-servers af en toe wat veiligheidslekken, maar daar reppen de providers dan weer met geen woord over. Wel beloven ze dat Joyn meer mogelijkheden gaat bieden, zoals het versturen van grotere bestanden. 

Joyn logo

Nadelen

Elk weldenkend mens snapt waarom de providers nu met een alternatief komen. Ze hebben de WhatsApp-boot gemist en dempen nu de berichtensloot terwijl het SMS-kalf al verdronken is. Kort gezegd: Omdat de providers nu geen grip hebben op WhatsApp verdienen ze er ook niks aan, en de nieuwe internetbundels compenseren het verlies van SMS-inkomsten niet. Een nieuwe dienst, geïntroduceerd door providers, zou dus per definitie meer gaan kosten dan WhatsApp nu. Daarnaast is het de vraag of de dienst veel stabieler zal worden als telecomproviders, die zelf nogal eens moeite hebben met de diensten online houden, belast worden met het serverbeheer. 

Echt origineel is het idee ook niet. Samsung probeerde al eerder met een eigen alternatief, en ook het machtige Apple lukte het niet om met haar iMessage WhatsApp van de message-kroon te stoten. Door de Nederlandse wet op de netneutraliteit kunnen providers geen extra geld heffen op WhatsApp-verkeer, en het verbieden van de app ligt ook niet in hun macht. Joyn lijkt daarmee het laatste middel waarmee providers grip proberen te krijgen op de berichtenstroom. 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden