Vergelijk 3.413.998 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Geschiedenis van Android: Een revolutie in 8 jaar!

Door ,

Op het moment is Google Android één van de populairste besturingssystemen ter wereld. Toch is het nog geen vier jaar geleden dat het eerste toestel met dit OS werd uitgebracht. De Android-geschiedenis mag met recht een revolutie worden genoemd.

Het is inmiddels 8 jaar geleden het idee 'Android' geboren werd en bijna 4 jaar sinds de eerste versie van het Google besturingssysteem gelanceerd werd. XCubeLabs maakte een mooi overzicht van de revolutie die het OS in relatief korte tijd heeft ontketend. Inmiddels zijn we al aanbeland bij versie 3.0 Honeycomb (speciaal voor tablets) en is de nieuwste versie Ice Cream Sandwich al aangekondigd (voor tablets en smartphones).

Het eerste toestel: T-Mobile G1

Voordat Google in 2005 het bedrijf Android Inc. overnam hadden Andy Rubin en Co. er al twee ontwikkeljaren opzitten. Weer twee jaar later werd definitief besloten dat Android een open source systeem zou worden. In 2008 was het dan zover, het eerste mobieltje met het nieuwe besturingssysteem verscheen. Het betrof de T-Mobile G1 die in januari 2009 in de Nederlandse schappen kwam te liggen. Elders werd dit toestel ook bekend als de HTC Dream. Ook de G1 werd door de fabrikant uit Taiwan geproduceerd.

 Geschiedenis van Android

Vanaf de release van de eerste versie verschenen er regelmatig nieuwe updates. Besloten werd om aan de updates namen van zoetigheden mee te geven op alfabetische volgorde. Versie 1.5 Cupcake was de eerste update en deze verscheen al in april 2009. Vanaf dit moment werd de camera-ondersteuning een aandachtspunt voor Google. Versie 1.6 Donut bood daarvoor dan ook de gewenste verbeteringen. Android 2.0 Eclair bood verbeteringen op het gebied van browsing, organisatie en synchronisatie. Vanaf dat moment kreeg het systeem een erg breed karakter dat zaken als e-mailaccounts en kalenders integreerde in de smartphone.

Open Source biedt meer keuzemogelijkheden

In een periode waarin Apple met haar iPhone 3G en 3GS op het gebied van innovativiteit leidinggevend is, werd Android een steeds belangrijkere partij om rekening mee te houden. Ten opzichte van het iOS van Apple, maar ook het Windows Mobile van Microsoft had Android één groot voordeel: Het is open source. En dat betekent dat veel externe ontwikkelaars veel meer variaties op het OS konden aanbrengen. Zij konden hierdoor eigen accenten plaatsen wat resulteerde in eigen interfaces als HTC Sense en Samsung TouchWiz. Mede onder invloed van dit gegeven groeide ook de belangstelling voor het OS. In mei 2010 (twee jaar na de release) had het systeem al een marktaandeel van 17,70%.

 Android geschiedenis

Waar Android 2.2 Froyo de snelheid van het systeem verhoogde boodt 2.3 Gingerbread de nodige verbeteringen op het gebied van gaming en werd de snelheid bovendien nogmaals opgevoerd. Voor de release van het nieuwe toestel bracht Google een eigen toestel uit onder de namen Google Nexus One en Nexus S. Hoewel het mooie introductietoestellen waren bleef de verkoop ervan wat achter. Fabrikanten kozen toch graag voor Android, omdat inmiddels ook het grote publiek de grote voordelen van het Google besturingssysteem hadden ontdekt. Recente toptoestellen als de Samsung Galaxy S II en de HTC Sensation draaien op versie 2.3 en nieuwe 'superphones' schieten nu als paddenstoelen uit de grond.

De toekomst: Tablets en nieuwe versies

Aangezien Google op regelmatige basis updates en sub-updates (bijv. Android 2.3.3) uitbrengt worden technologische verbeteringen sneller verspreid en is de ontwikkeling van het systeem in een stroomversnelling geraakt. Bovendien worden mensen warm gehouden voor de producten van Google, kunnen nieuwe Google Services snel geïntegreerd worden en irritante bugs worden verwijderd. Wie Twitter in de gaten houdt merkt dat de populariteit - en soms de frustratie als een update iets langer op zich laat wachten - een absoluut hoogtepunt heeft bereikt. Maar heeft Google de top al bereikt? Daar lijkt het voorlopig niet op, maar omdat Android inmiddels toonaangevend is geworden is het altijd oppassen voor het gevaar van de wet van de remmende voorsprong.

Android History

Het bereik van Android heeft zich inmiddels ook uitgebreid tot de tabletmarkt. Speciaal daarvoor werd de 3.0 Honeycomb ontwikkeld. De in mei aangekondigde Ice Cream Sandwich Android-versie moet daarn de verschillene smartphone- en tabletssystemen weer bij elkaar brengen. Deze versie biedt onder andere uitgebreide mogelijkheden voor het gebruik van muziek en video. Ook wordt er al gesproken over nieuwe versies voor 2012 en 2013 die respectievelijk de namen Jelly Bean en Krisps zouden moeten gaan dragen.

Momenteel draaien de meeste Android-toestellen op versie 2.2 Froyo en worden vele updates naar Android 2.3 uitgerold. Het marktaandeel ligt op zo'n 22% wat het systeem maakt tot één van de populairste systemen van de wereld. Mede door Android is Nokia met haar Symbian OS in de verdrukking geraakt en voelde ook Microsoft zich genoodzaakt haar mobile OS grondig te herzien met als resultaat Windows Phone 7. Ben jij ook een Android-freak of ga jij liever voor iOS, BlackBerry of misschien Windows Phone 7? Laat het ons weten door een reactie achter te laten!

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden