Vergelijk 3.207.506 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Politiek verdeeld over netneutraliteit

Door ,

De onder druk staande netneutraliteit beheerst al weken het nieuws. D66, PvdA, GroenLinks, SP en de PVV staan lijnrecht tegenover de VVD, dat providers steunt in hun voornemen extra vergoedingen te vragen voor bepaalde mobiele diensten.

KPN logoRuim een maand geleden werd voor het eerst duidelijk dat de netneutraliteit in het geding is. Als eerste maakte KPN bekend extra geld te willen heffen op VoIP-diensten als Skype en andere diensten zoals WhatsApp en Ping. Niet lang daarna werd duidelijk dat de WhatsApp en Ping toch gratis zullen blijven bij KPN (en haar dochters Hi en Telfort), in ieder geval tot 2015. Maar voor een dienst zoals Skype, dat veel data vergt, bleven de plannen ongewijzigd.

BIj Vodafone is het al langer zo dat extra betaald moet worden voor VoIP, maar de provider wil ook extra vergoedingen voor andere zware diensten. T-Mobile zoekt ook naar oplossingen om het mobieledataverkeer de reguleren. Felle reacties waren het gevolg, zowel van consumenten als politici. Daarop kondigde Maxime Verhagen, Minister van Economische Zaken, onlangs aan de netneutraliteit aan te willen pakken. De politiek is echter verdeeld.

Oppositiepartijen: aan de kant van de consument

De oppositiepartijen D66, PvdA, GroenLinks en SP willen niet wachten op Verhagen en hebben samen een plan opgesteld, dat de netneutraliteit zou moeten waarborgen. In het plan staat dat blokkeren, afknijpen en tariferen van diensten verboden wordt, zowel voor mobiel als vast internet. Bij overtreding staat providers een hoge boete te wachten.

Vodafone logoDe PVV heeft het plan nog niet definitief ondersteund, maar is wel fel tegen de heffingen op mobiele diensten. Vodafone reageert verbaasd: "De haast waarmee de Tweede Kamer netneutraliteit wil vastleggen is letterlijk onverantwoord. Er is namelijk geen enkel onderzoek gedaan door de Tweede Kamer naar prijsontwikkeling voor consumenten als gevolg van deze wetgeving." Daarnaast noemt de provider het onbegrijpelijk dat de Tweede Kamer afwijkt van de lijn van Europese Commissie. Nederland zou het eerste land zijn waar netneutraliteit in de wet wordt vastgelegd.

VVD: steun aan providers

VVD steunt de providers en vindt dat er wel extra vergoedingen gevraagd mogen worden voor zware diensten als Skype en YouTube. Wel stelt de partij dat sites niet geblokkeerd mogen worden, maar dat lijkt tegenstrijdig met voorgaande. Het plan van de VVD heeft in elk geval tot felle reacties geleid van onder D66, Groenlinks en Bits of Freedom, dat strijd voor een zo open mogelijk internet.

D66-kamerlid Kees Verhoeven stelt tegenover Webwereld: "Wat de VVD voorstelt is geen netneutraliteit, maar nepneutraliteit." Ook Bruno Braakhuis van GroenLinks is getergd: "De VVD kiest duidelijk voor de provider en laat de consument in de steek."

Besluit

Voor de consument lijken de zaken er goed voor te staan. De oppositiepartijen hebben samen met de PVV een meerderheid, en ook CDA-minister Verhagen is tegen extra heffingen. De kans is dus groot dat de plannen van de providers geen doorgang vinden.

Bronnen: Webwereld en Nu.nl

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden