Vergelijk 2.361.129 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Zoek de verschillen: Samsung Galaxy S II vs. HTC Sensation

Door , - 2 reacties

De Samsung Galaxy S II is net verschenen, de HTC Sensation volgt binnenkort. Beide smartphones draaien op Android 2.3 en beide smartphones zijn het toptoestel van hun fabrikant. Maar welke is beter? GSMinfo.nl zet de verschillen op een rij.

Samsung en HTC lanceren in 2011 twee toestellen die zich zonder enige moeite in de top van de smartphonemarkt vestigen. De Samsung Galaxy S II is alle opzichten een waardige opvolger van de Galaxy S, zo bleek uit een eerder vergelijkingsartikel. Ook om de HTC Sensation kunnen we moeilijk heen; dit 'sensationele multimediamonster' doet andere HTC-smartphones enigszins verbleken. De strijd tussen beide paradepaardjes is dus meer dan interessant, zeker omdat Samsung en HTC ook vorig jaar twee van de meest populaire smartphones afleverden. Een vergelijking tussen de Sensation en de Galaxy S II is dan ook op zijn plek. Welke is beter?

Samsung Galaxy S II vs HTC Sensation

1. Vormgeving

Of je de hoekige vormgeving van de Galaxy S II of de ronde vormen van de Sensation mooier vindt, is natuurlijk persoonlijk. Beide toestellen zien er in ieder geval stijlvol uit. De echte verschillen in de vormgeving zitten vooral in de dikte en het gewicht, en daarop scoort de Galaxy S II duidelijk punten. Het toestel is met zijn 9 millimeter een van de dunste smartphones op de markt, de 11 millimeter van de Sensation kan daar net niet aan tippen. De Galaxy S II is ook nog eens extreem licht - 116 gram - en ook op dat punt schiet de Sensation tekort. Dat toestel is 32 gram zwaarder.

Winnaar: Samsung Galaxy S II

2. Scherm: Super AMOLED+ vs. Super LCD

Beide smartphones beschikken over een enorm 4.3" touchscreen. De Super AMOLED+ schermen van Samsung worden over het algemeen gezien als de beste op de markt, maar een ongetraind oog zal het verschil met het SLCD-scherm van de Sensation niet zien. De hoge resoluties van beide schermen laten ook niets te wensen over. Uniek aan de Sensation is dat er sprake is van een breedbeeld-resolutie, door de beeldverhouding van 16:9. Een echte winnaar is op dit vlak niet aan te wijzen.

Gelijkspel.

3. Kracht: dual-core processors

Zowel de Samsung Galaxy S II als de HTC Sensation wordt ondersteund door een 1.2 GHz dual-core processor. Weliswaar van verschillende makelij, maar qua kracht dus precies gelijkwaardig. En krachtig zijn ze: betere processors zijn er vooralsnog niet te vinden. Speciaal aan dual-core processors is bovendien dat ze niet alleen meer aan kunnen dan een processor met één kern; ze zijn ook nog eens zuiniger voor de batterij. Hoe dat werkt, wordt in dit artikel over dual-core processors uitgelegd. Een remise is dus het resultaat.

Gelijkspel.

4. Accu en geheugen

Met een 1.2 GHz dual-core processor kan een smartphone meer aan: meer taken tegelijk zonder haperingen, sneller applicaties openen, enzovoort. En ondanks dat zo'n CPU relatief zuinig is, is een goede batterij bij intensief gebruik noodzakelijk. De batterij van de Galaxy S II heeft meer capaciteit dan de HTC Sensation - 1600 mAH vs. 1520 - en kan dan ook in standbymodus 210 uur langer mee.

Ook wat betreft opslaggeheugen is het paradepaardje van Samsung de winnaar. Waar op de HTC Sensation standaard 1GB opslagruimte beschikbaar is, mag je bij de Galaxy S II kiezen tussen 16GB en 32 GB .

Winnaar: Samsung Galaxy S II

5. User interface: Touchwiz 4.0 vs. Sense 3.0

Traditiegetrouw voorzien fabrikanten Android (in dit geval 2.3 Gingerbread) van een user interface. Dit is bedoeld om de gebruiksvriendelijkheid en -gemak te verhogen en dikwijls slagen de fabrikanten daar ook in. HTC Sense staat al tijden bekend als meest geslaagde user interface en die lijn wordt met versie 3.0 doorgezet. Twee grote verbeterpunten doen Sense als winnaar uit de bus komen: je kan snelkoppelingen aan het 'lockscreen' koppelen, waardoor deze direct worden geopend als je je telefoon deblokkeert. Ook kun je eindeloos doorscrollen over je verschillende homescreens.

Het zijn deze dingen die Sense 3.0 van Touchwiz 4.0 doen onderscheiden. Verder zijn beide user interfaces qua gebruiksgemak zeer gelijkwaardig. Allebei zijn ze zeer geschikt om je Galaxy S II of Sensation volledig te personaliseren en in te richten zoals jij wil.

Winnaar: HTC Sensation

6. Multimedia

Op smartphones als deze gaat het niet meer om bellen en sms'en; het zijn pure media-apparaten geworden, waarop je internet, spelletjes speelt, muziek luistert en films bekijkt. De HTC Sensation en de Samsung Galaxy S II scoren op dit vlak een tien. In de Android Market kun je honderdduizenden applicaties downloaden en de mooie schermen zorgen voor een optimale beleving.

Een gelijkspel lijkt dan ook een logisch uitslag, maar de HTC Sensation pakt met een felle eindsprint toch de overwinning. De Sensation beschikt namelijk over HTC Watch, een nieuwe videodienst van HTC. Deze dienst is vanaf juli in Nederland beschikbaar en is bedoeld om series en films te huren of te kopen via je smartphone. Een download (via WiFi natuurlijk, want datavretend) kun je bovendien op vijf andere HTC-toestellen kijken.

Winnaar: HTC Sensation

Galaxy S II vs. Sensation

7. Camera

Het begint bijna saai te worden, maar op cameravlak ontlopen de Sensation en de Galaxy S II elkaar nauwelijks: in beide toestellen is een 8 megapixel camera ingebouwd. Scherpe foto's maken mag dus geen probleem zijn, maar nog interessanter is de video-resolutie. De Sensationion en de Galaxy S schiet je video's met 1080p, oftewel een Full HD-resolutie. Voor minder mag een topsmartphone het natuurlijk niet doen.

Beide smartphones hebben ook een tweede camera aan de voorkant, waarbij die van de Galaxy S II iets beter is. Maar het belang van een frontcamera is duidelijk ondergeschikt aan die van de 'echte' camera, waardoor ook dit laatste onderdeel geen winnaar oplevert.

Gelijkspel.

Conclusie

Na deze zevenpuntsvergelijking is de uitslag, hoe politiek correct ook, 2-2. De Sensation is qua gebruiksgemak en multimedia een tikkeltje beter, maar de Galaxy S II is dunner, een stuk lichter en heeft een betere batterij. Het is aan jou om te bepalen welke zaken je belangrijker vindt.

Waar zou jij voor gaan? Gaat jouw voorkeur uit naar de Samsung Galaxy S II, of prefereer je de HTC Sensation?

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden