Vergelijk 2.717.335 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

HTC Gratia: de smartphone die nooit zou verschijnen

Door ,

HTC kondigt de afgelopen maanden smartphone na smartphone aan, maar één toestel blijft in de nevelen der onduidelijkheid gehuld: de HTC Gratia. De telefoon, die in oktober werd aangekondigd, lijkt definitief van de baan.

Het eerste bericht rond de HTC Gratia kwam in oktober 2010, met de vermelding dat het toestel vanaf november in Nederland te koop zou zijn. Een maand later werd duidelijk dat de release van de Gratia voor onbepaalde tijd werd uitgesteld. In februari verscheen het toestel dan toch, maar wel heel stiekem - zonder reclame - en alleen in Engeland.

Nu, in april, kan met vrij grote zekerheid gezegd worden dat het toestel niet meer in Nederland zal verschijnen. HTC zelf geeft nog geen uitsluitsel: "Het toestel is hier nog niet uitgebracht en het is nog niet bekend of dat nog gaat gebeuren." Maar er zijn een paar goede redenen om te concluderen dat de Gratia niet naar Nederland zal komen.

HTC Gratia

1) HTC heeft sinds oktober alweer zes nieuwe smartphones aangekondigd

Na de aankondiging van de Gratia in oktober en de stilte daarna, lanceerde HTC weer vrolijk een hoop nieuwe toestellen. Tijdens het Mobile World Congres in februari werden de HTC Desire S, de HTC Incredible S en de HTC Wildfire S aangekondigd, alsook de HTC ChaCha en de HTC Salsa. Afgelopen week kwam daar toptoestel HTC Sensation bij. De eerste twee zijn inmiddels verkrijgbaar in Nederland, de rest is te pre-orderen.

2) HTC-toestellen verschijnen meestal snel na de aankondiging

De HTC Gratia is een uitzondering; over het algemeen verschijnen HTC-toestellen snel na de aankondiging en is HTC vrij strak in het hanteren van releasedata. Neem de bovengenoemde Desire S en Incredible S: een maand na het Mobile World Congres waren de toestellen in Nederland te koop.

3) De specs van de Gratia zijn inmiddels verouderd

HTC Wildfire S

De HTC Gratia stond vanaf de aankondiging bekend als een mid-range toestel. Leuke specs, zoals een 5 megapixel camera, een 600 MHz processor en snel internet, maar niet wereldschokkend. Dat is prima, want er zijn veel mensen die daar genoeg aan hebben, maar inmiddels komt er in mei voor hen een interessantere optie aan: de HTC Wildfire S (zie rechts). Deze draait op de nieuwste versie van Android, 2.3 Gingerbread, én is scherper geprijsd. De noodzaak tot het verschijnen van de HTC Gratia is daarmee eigenlijk verdwenen.

Dit tezamen leidt ons naar één conclusie: er komt geen HTC Gratia naar Nederland. Natuurlijk met een, welisware hele kleine, kanttekening: 100 procent zeker is het niet. Maar de verbazing zou wel heel groot zijn mocht HTC besluiten het toestel alsnog naar ons land te brengen. Van mij hoeft het niet - er is al genoeg moois te kiezen in de huidige HTC-portefeuille.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden