Vergelijk 2.027.646 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Edge-netwerk terug in Nederland dankzij Vodafone

Door ,

Vodafone laat het Edge-netwerk, de snellere variant van GPRS, gedeeltelijk terugkeren in Nederland. Op plekken waar 2G-internet op dit moment veel wordt gebruikt, zal ook ondersteuning voor Edge komen.

Vodafone logoEr zijn momenteel vier netwerken te onderscheiden, van langzaam naar snel: GRPS, Edge, UMTS en HSPA. Deze netwerken worden ook wel met een andere namen aangeduid, respectievelijk 2G, 2.5G, 3G en 3.5G. De verwachting is dat daar binnen afzienbare tijd een nog sneller netwerk bij komt, LTE. KPN is op dit moment voorzichtig bezig met de eerste testen. De enige provider die Edge in Nederland heeft aangeboden is Telfort, maar na de overname door KPN in 2007 kwam daar een eind aan.

Het is opvallend dat Vodafone nu het Edge-netwerk laat terugkeren. Niet alleen vanwege de driejarige absentie, maar ook omdat door het toenemende gebruik van smartphones steeds meer mensen minimaal de snelheid van 3G-internet verlangen. De hernieuwde uitrol van Edge lijkt daarom een stap terug.

Vodafone ziet de actie zelf vooral als uitbreiding van de capaciteit. Door het grote aantal smartphones is het namelijk druk op de netwerken. Plekken waar het 3G-signaal zwakker is, worden als eerste van Egde voorzien. Voor gebruikers van onder meer de populaire BlackBerry Curve 8520 is het de komst van Edge goed nieuws, omdat zij voortaan een stuk sneller kunnen internetten dan met hun huidige GPRS.

Bijna alle smartphones in Nederland ondersteunen Edge, omdat de techniek in veel andere landen wordt toegepast. Naar eigen zeggen hoeft Vodafone voor deze actie slechts een paar zendmasten compleet te vervangen. De meeste volstaan met een software-upgrade.

Bron

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden