Vergelijk 2.004.440 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

'Corona-app krijgen allemaal onvoldoende'

Nieuws 'Corona-app krijgen allemaal onvoldoende'
Door ,

In een moderne samenleving als de onze is het niet zo vreemd dat een pandemie wordt aangepakt door technologie. Via apps wil de overheid in kaart brengen hoe we er als Nederland voor staan, maar zijn die apps wel veilig?

De Nederlandse overheid wil smartphone-apps gaan gebruiken om een beter beeld te krijgen van de verspreiding van het coronavirus. Ook moet er via de apps duidelijkheid komen of de manier van aanpak tegen het virus effectief is. Ontwikkelaars konden suggesties doen en apps voorleggen aan de overheid. De overheid heeft uit die 70 apps een selectie gemaakt van 7 stuks. Dan zijn we er bijna zou je haast zeggen, behalve dat alle 7 van de apps het eigenlijk niet redden. Dat zegt de landsadvocaat.

De grootste issues zitten in de veiligheid en privacybescherming van de apps. Bij een aantal apps was het mogelijk om zonder al teveel moeite de schermnamen en wachtwoorden van honderden gebruikers te achterhalen. De landsadvocaat heeft gesteld dat geen van de 7 voorgeselecteerde apps een garantie kan bieden over de anonimiteit van de gebruikers. Al sinds het opperen van het appgebruik om het coronavirus beter in de gaten te kunnen houden zijn er zorgen over de veiligheid van de apps. Voornamelijk doordat de apps waarschijnlijk gebruik zullen gaan maken van de locatie-gegevens van de gebruikers.

Veel onduidelijkheid

Het zou kunnen dat sommige apps eigenlijk wel geschikt zijn, maar dat de ontwikkelaars niet voldoende informatie hebben aan kunnen leveren binnen het tijdvak dat hiervoor beschikbaar was. Er is echter wel wat tijdsdruk bij het selecteren van de apps gezien de impact van het virus. Er zijn ook nog wat vragen over de effectiviteit van de apps doordat de locatie van een gebruiker niets zegt over de omstandigheden van die locatie. Dat wil zeggen dat je dicht op elkaar kunt zitten zonder dat er direct contact mogelijk is, dat zou in de apps dan aan op worden geslagen als contract. Morgen, dinsdag 21 april, zullen we als het goed is meer te horen krijgen over het proces en de staat van de appselectie. 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden