Vergelijk 2.623.989 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

5G-netwerken in Nederland zullen langer op zich laten wachten

Nieuws 5G-netwerken in Nederland zullen langer op zich laten wachten
Door ,

Hou jij je magnetrongebruik zo laag mogelijk uit angst voor straling? Leg je je telefoon 's nachts op een andere verdieping uit dezelfde angst? Dan heb je vast ook iets te zeggen over de komst van 5G-netwerken. Het duurt door gezondheidsbezwaren misschien wat langer voordat 5G naar Nederland komt.

Iedere keer dat mobiele telecomproviders een nieuw netwerk uit willen rollen lopen ze daarbij tegen forse tegenstand aan. Bij de uitrol van 3G sprak men zorgen over de gezondheid uit en bij 4G laaide dat opnieuw op. Nu providers druk bezig zijn om de uitrol van 5G voor elkaar te krijgen begint het weer van vooraf aan. Verschillende burgers en actiegroepen uitten hun zorgen over de straling die vrij zou komen bij het uitzenden van signalen op de 5G-frequentie. Volgens KPN lopen de onderhandelingen met ondernemers stroef wanneer het gaat over het plaatsen van een antenne.

Dat die onderhandelingen niet zo lekker gaan heeft te maken met zorgen van omwonenden, bewoners en soms werknemers over de bijkomende effecten van die antennes. Net als eerder bij 3G en 4G is het lastig om aan te tonen wat de neveneffecten van de antennes zijn. Dat komt voornamelijk doordat de klachten niet altijd aan één of zlfs meerdere oorzaken verbonden kan worden. Slechte slaap wordt bijvoorbeeld vaak genoemd, maar dat zou ook kunnen doordat de buren de wasmachine en droger de hele nacht aan hebben staan.

Providers moeten minimale 5G-snelheden beloven

Providers moeten minimale 5G-snelheden beloven

5 jul 2018 - Mona Keijzer, staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken, wil dat providers garant staan voor de datasnelheid die ze hun klanten biedt op hun 5G-netwerken. Deze snelheid wordt vermeld op de vergunning die ze krijgen. De precieze invulling hiervan moet nog worden onderzocht.

Het duurt te lang

Al met al is er veel onduidelijkheid over de gevolgen van 5G-straling, al zijn de effecten van 3G, 4G en magnetrons ook uitgebleven. Protesten en bezwaren zorgen er dus voor dat het misschien nog wat langer zal duren voordat we daadwerkelijk van 5G-netwerken gebruik kunnen maken. De Nederlandse overheid verlangt een landelijke dekkingsgraad van 98% bij het uitrollen van 5G, maar dat is nogal lastig als steeds minder mensen een mast willen plaatsen. De verwachting is dat er in de komende jaren ook steeds meer 3G-masten verdwijnen. Tele2 is bijvoorbeeld al een paar jaar alleen nog maar via 4G bezig. Dat scheelt natuurlijk ook in het aantal masten.

(via)

Samsung Galaxy S20 Ultra beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 54,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 58,00 € 75,00 Bekijken
Tele2 24 mnd onbeperkt 2147483647 € 60,00 € 85,00 Bekijken
Ben 24 mnd onbeperkt 5000 € 38,00 € 342,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 36,50 € 403,00 Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 44,00 € 312,00 Bekijken
Alle Samsung Galaxy S20 Ultra aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden